Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

450 év az oktatás szolgálatában

Líceum: a héten kezdődik az októberig tartó jubileumi ünnepségsorozat.

A soproni evangélikus líceum idén ünnepli fennállása 450. évét. Az október végéig tartó jubileumi események ma este az Elit moziban kezdődnek. Szombaton délután a Liszt-központban további líceumi kultúrprogramok várják az érdeklődőket.

– A soproni líceum egyedülálló a maga nemében, ugyanis 450 évvel ezelőtt az akkori városi fenntartású evangélikus iskola alapítása és működése megelőzte a hivatalos evangélikus egyházközség létrejöttét. Az 1557-től evangélikus intézmény azt megelőzően plébániai iskola volt – utalt az intézmény történetére Tölli Balázs, a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) és Kollégium igazgatója.

– Hazánkban 1790-ben a soproni evangélikus líceumban alakult meg az első diák önképzőkör, a ma is működő Magyar Társaság; 1827-ben jött létre az ország első diákönkormányzata, a Deákkúti Vármegye, amelynek hagyománya mind a mai napig átszövi iskolánk ballagási szertartását. De a tradíciók tiszteletét jelzi a 450 évvel ezelőtt bevezetett gyakorlat mai alkalmazása is. Miként akkor, manapság is járjuk az evangélikus közösségeket, hogy felkaroljuk a tehetségeket, megteremtsük a kibontakozás lehetőségét a jó képességű, de szerényebb körülmények között élő fiatalok számára. Nagyot ugorva az időben, 1947-ben például ötven alapítványi ösztöndíj szolgálta nemes hagyományainkat, míg napjainkban a diákszövetség alapítványa próbálja betölteni ezt a szerepkört.

– Hétszázhúsz diákot oktató-nevelő iskolánk az ökumené szellemében az emberi értékek, a keresztény szellemiség és a kultúra átadásának színhelye – folytatta az igazgató. – Az elmúlt 16 év során – amióta ismét egyházi iskolává váltunk – növendékeink közül mintegy negyvenen választották a lelkészi hivatást. Míg e hétvégén a Líceumban végzett, s a legkülönbözőbb művészeti ágakban országos sikereket elérő öregdiákok adnak ízelítőt munkásságukból, addig lelkészeink számára június elején rendezünk találkozót, diákszövetségünk ünnepi közgyűlése keretében. A soproni líceum évszázadokon át mindig is fontos küldetésének tekintette, hogy a hit öröme és a tudás ereje hassa át tisztességes helytállásra való törekvésünket, emberbaráti szeretetünket.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májusban nyit a turisztikai központ

Május első hetében fogadja az első vendégeket a Deák téri turisztikai centrum – jelentette be Taschner Tamás idegenforgalmi vezető és Mágel Ágost, a városfejlesztési bizottság elnöke. Tovább olvasom