Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

420 éve már volt iskola

Harka - Négyszázhúsz éve már biztosan volt szervezett oktatás Harkán, erről írásbeli bizonyítéka van a falunak. Négy évszázad történelmi relikviáiból kiállítást is összeállítottak.
Régi osztálynaplók, gyöngybetűvel kitöltött leckekönyvek, palatábla és tintatartó – többek között az oktatásnak e tárgyi emlékeit is bemutatják Harkán, ahol két éven át az oktatás és az iskola évfordulóit ünnepli a település.


– Írásos emlékünk van arról, hogy Harkán 420 évvel ezelőtt már volt iskolai oktatás. Azt sajnos nem tudjuk pontosan, hogy mennyivel előbb indult a szervezett tanítás, de ez a több mint négy évszázad is hatalmas idő – magyarázza a harkai iskola pedagógusa, Haris Vincéné, aki összeállította a rendhagyó tárlatot.


Az evangélikus gyülekezeti teremben időrendi sorrendbe állították a felkutatott régi tárgyakat. Itt is tanítás folyt egykor, s a dokumentumokból az is kiderül, bizony volt idő, amikor egyetlen tanító 160 nebulóval foglalkozott. A mai diákoknak a régi naplók is érdekesek lehetnek. A kis Reidl János Samu neve mellett például csupa egyes sorakozik az 1934-es osztálykönyvben, mégis az van ráírva: jeles.

Az egykori tanteremben ma már muzeális értéknek számítanak a tanítás régi kellékei. Fotó: Magasi
Az egykori tanteremben ma már muzeális értéknek számítanak a tanítás régi kellékei. Fotó: Magasi

– A község mai iskolaépülete sem mondható ma már modernnek, jövőre lesz 120 éves. Így két éven át ünnepeljük a harkai oktatás múltját. Többek között rajzpályázat, régi játékok játszóháza, újabb kiállítások, öregdiák-találkozó szerepel terveink között, és szeretnénk egy békebeli amatőr színjátékot is bemutatni – sorolja terveiket Kapitány Csabáné iskolaigazgató.

Olvasóink írták

  • 1. anca 2009. május 04. 07:41
    „Ha van valami megbecsülendő, akkor ez megbecsülendő! Maga a tény, és az is, hogy vannak emberek, akik kikutatják, megmutatják, hírüladják. Nem kell feltalálni azt, amit eleink feltalálták. Működtetni kell. Amíg vannak olyan emberek, akik ezt megteszik, nem félek (annyira).
    Köszönjük szépen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatlakozó éttermek

Sopron - A Magyar Bormarketing Kht. április 29-re Tovább olvasom