Kisalföld logö

2018. 10. 24. szerda - Salamon 9°C | 14°C Még több cikk.

40 millióból újult meg soproni városháza

Sopron - A modernizációval és a fűthetőséggel magyarázza a soproni polgármesteri hivatal a városháza aulájának és lépcsőházának megújítását. A főbejárathoz egy szélfogót is építettek. A teljes beruházás mintegy negyvenmillió forintba került.
Dr. Dobos József jegyző nyilatkozata szerint a 21. század igényeinek megfelelő ügyfélszolgálat kialakítása és a hőmegtakarítás volt a beruházás elsődleges célja, de kicserélték a lámpatesteket is, korszerű radiátorokat építettek be és jelentős villamosipari  fejlesztést is végeztek. Ez utóbbi azért is fontos a hivatal szerint, mert terveik szerint áttérnek a hirdetmények érintőképernyős automatán való megjelentetéséhez.

Szélfogót építtetett és felújította a városháza auláját és lépcsőházát a soproni önkormányzat. A beruházás mintegy negyvenmillió forintba került.

Az aula és a lépcsőház felújításával már az előző önkormányzat idején is foglalkozott a hivatal. A terveket változatlan tartalommal nyújtották be később, majd lefolytatták a közbeszerzési eljárást. A lépcsőház és az aula felújításának összköltsége közel 40 millió forint – tájékoztatta szerkesztőségünket a városháza modernizációjának újabb lépéséről Dr. Dobos József jegyző.

A 21. század igényeinek megfelelő ügyfélszolgálat kialakítása volt az egyik cél a beruházás megtervezésekor.
A 21. század igényeinek megfelelő ügyfélszolgálat kialakítása volt az egyik cél a beruházás megtervezésekor.

– Az előcsarnokban és a főlépcsőházban javították a stukkódíszeket és kifestették a helyiségeket. A kivitelezők kialakították az automatikavezérelt szélfogót, kicserélték a lámpatesteket, valamint korszerű radiátorokat építettek be. Jelentős villamosipari fejlesztést is végeztek. Ez utóbbi különösen fontos, hiszen a hivatal szeretne a későbbiekben áttérni a hirdetmények érintőképernyős automatán való megjelentetéséhez. A felújítási munkák tervezésekor fő szempont volt, hogy az aulában olyan munkakörülményeket teremtsünk, amelyek lehetőséget adnak újabb munkatér kialakítására – mondta el a jegyző.

A szélfogó elhelyezésével, illetve a radiátorok hőleadó teljesítményének növelésével a fűtési időszakban az előírt hőmérséklet egyrészt biztosítható, másrészt a bejárati zsiliprendszerrel jelentős hőmegtakarításra számítanak. A munkakörülmények javításával megvalósítható lesz az információs szolgálat kialakítása, a biztonsági és tájékoztatási feladatok szétválasztása. – Célunk, hogy egy olyan ügyfélbarát kiszolgálóegység alakuljon ki az aulában, amely jelentősen megkönnyíti az ügyintézést – tette hozzá Dr. Dobos József.

Olvasóink írták

120 hozzászólás
 • 120. anca 2009. január 13. 09:50
  „ÚJAT, könyörgöm!!! (Ujjat, az a kezünkön, lábunkon lévő ujjakra vonatkozik! - egyébiránt egyetértek!

  Vannak, akik lebecsülik a nyelvhelyességet, a helyesírást. Mindkettő kulturáltságot, igényességet mutat. Ennek következtében a mondanivaló is hitelesebbé válik!!!!

  Tisztelettel felhívom az újságírók, szerkesztők figyelmét arra, hogy nem kell tudni helyesen írni! Viszont kell tudni használni a helyesírási tanácsadó szótárt, valamint az ennél sokkal egyszerűbb, kézenfekvőbb helyesírást ellenőrző programot. Az arra is eligazítással szolgál, ha valaki nem helyes szófordulatot használ!
  Az igényesség - kérem, keressék fel Montágh Imre szakmai álláspontját a neten - nagyon fontos. Önmagukról állítanak ki bizonyítványt.
  Annak a nyilvánvalóan fiatal munkatársnak is szólni volna érdemes, aki a cikkek mellé a fényképeket szerkeszti.
  GYEREKEK, NEM ÉRDEMES KAPKODNI! Több a kára mint a haszna! Értetek haragszom, nem ellenetek!”
 • 119. CovaCova 2009. január 11. 23:17
  „Ahammmm...... erre van pénz? mintha nem lennénk csórók.... A nagy anyagi és gazdasági válság idején, 40 milliót költünk arra, hogy a HONATYÁINK frissen festett irodában ...... na mindegy.

  emberek meg éheznek és a mentőknek vagy az iskolának meg nincsen pénze...”
 • 118. Sógor 2009. január 11. 14:02
  „Kedves Ovasó0101
  Nincs azzal baj, hogy itt vagy, csak ne sértegess másokat illetve legyen saját épkézláb mondandód és ne azt fújd amit 1x már valaki megírt! Mellesleg ha már a HVG-ból vagy nemtudom honann másolod ki ezeket az általad beírt dolgokat, de jó lenne ha az irományaid forrását is feltüntetnéd mivel nagyon is lerí a szövegből, hogy mindezt nem TE írtad! Mondom mégegyszer! Legyenek önálló gondolataid, és ne sértegess másokat akkor nem lesz itt baj, hogy köztünk vagy!”
 • 117. TancsKaszabell 2009. január 10. 17:39
  „Embörök megállt az élet? Talán még mindig félünk valaki-tő?
  Egy csomó érdekes téma van a portálon!”
 • 116. TancsKaszabell 2009. január 09. 20:59
  „Tisztelt Szerkesztőség!

  Jó lenne,ha valamilyen új módszert vezetnének be a regisztrációhoz!
  Ez nem állapot, hogy valaki13 le lett tiltva,majd más néven újból reggelhet!
  nem lehet normális párbeszédet folytatni!
  Köszönettel:

  TancsKaszabell”
 • 115. Csabazs 2009. január 09. 20:50
  „Tisztelt Szerkesztőség!

  Jó lenne,ha valamilyen új módszert vezetnének be a regisztrációhoz!
  Ez nem állapot, hogy valaki13 le lett tiltva,majd más néven újból reggelhet!
  nem lehet normális párbeszédet folytatni!
  Köszönettel:
  Csaba Zsuzsanna”
 • 114. Intel 2009. január 09. 20:39
  „Az a baj, hogy már tízszer olvastam mindent:)
  Valami ujjat mutass már:)))”
 • 113. Cingár 2009. január 09. 19:58
  „Valaki!

  Nem lesz elég?”
 • 112. velemenyem13 2009. január 09. 19:53
  „INTEL!!

  MÉG EGY TÉMA!!

  A VÁROSI és az ORSZÁGOS ,,ELIT" ( BAL és JOBB OLDALI ), ILLETVE AZOK AKIK MAGUKAT ANNAK TARTJÁK, MEGTETTE AZT AMIT ( számonkérés és felelőségre vonás nélkül ) MEGTEHETETT ( ahelyett, hogy a város és az ország, valamint a lakosság jobb helyzetéért, előbbre jutásáért tevékenykedtek volna, CSŐDKÖZELI ÁLLAPOTOT IDÉZTEK ELŐ!!!!!) - AZ EREDMÉNY MINDEN SZINTEN ÉRZÉKELHETŐ!!!!

  AZ EREDMÉNYE TEVÉKENYSÉGÜKNEK LÁTSZIK - ELVÉGRE A NEGATÍV EREDMÉNY IS EREDMÉNY.

  Az ,,ELIT"
  amely
  magas eszmékre, vallási és morális értékekre hivatkozik,
  de
  azokat nem veszi komolyan,

  és

  megvalósításukat meg sem kísérli.

  Most már talán itt az ideje, hogy megkísérelje.

  ISMÉT ÁREMELÉSI HULLÁM:

  holott a szakértők szerint ennek mértéke egyre nehezebben indokolható; a három százalékot sem elérő jövő évi inflációs jóslatok mellett furcsán hatnak a 10 százalékos drágulásról szóló bejelentések, amelyek főként az önkormányzati cégekre jellemzőek - írja szerdai számában a Népszabadság.

  Elemzők döbbenetes mértékűnek nevezték a szemétszállítás, a víz vagy a helyi tömegközlekedés néhol 10 százalék feletti drágulását a jelenlegi gazdasági környezetben. Véleményük szerint egyszerűen az a helyzet, hogy az önkormányzati tulajdonú társaságok a nem hatékony működésük költségeit erőltetik rá a fogyasztókra.

  Amikor a társadalom érdeke másodlagossá válik az országot vezető szűk csoport napi érdekei mögött, az zülléshez és az ország válságba kerüléséhez vezet.

  Részlet a HVG egy a helyi és országos politika korrupciós ügyeiről szóló cikkéből:
  ,,Csakhogy a politikai felhőrégiókban, a hatalom magasában zajló korrupciós ügyeknél van rázósabb. Az olyan, mely lent játszódik. Egyszerű választóik házában, utcájában, kerületében. Perzselő testközelségben. Nem gigászi érdekkörök által összehozott titkos csúszópénz-paktum. Nem a tíz- és százmilliárdos inkorrekt, lezsírozott megrendelések aktakupaca. Hanem a pártpolitika alsó- és középrétege által a lakókörnyezet szeme láttára elkövetett vagyonfosztogatás. Ami az ingadozó, szkeptikus híveket kihozhatja béketűrésükből. A jéghegy csúcsánál veszélyesebb, ami a mélyben rejtőzik.
  Politikai elitünk mentalitásának ismeretében nemigen gondolhatunk rá, hogy mindez unikum volna. Ilyen történetek valószínűleg száz- és ezerszámra fordultak elő a lassanként mögöttünk hagyott évtizedben. A különbség annyi, hogy nagyrészt sikerült eltussolni, a politika és bűnözés közti homályzónába rekeszteni. Logikus folyománya ez annak, hogy jobb- és baloldal egyaránt görcsösen összpontosított rá, hogy tisztség- és stallumhalmozás, a vízfejű, szuper-bürokratikus kádári tanácsrendszer átmentése révén felépítse (és a túloldal rovására növelni tudja) önkormányzati klientúráját. Pedig már a kádári érában látszott: a gazdaság hosszú távon nem tud életképesen eltartani 3200 települési és 19 megyei önkormányzatot. Nincs szükség rájuk. Külön hivatallal, szakapparátussal, vezetőtestülettel. ,,
  Forrás: HVG Online
  MI EZ A DÜBÖRGÉS??? - CSAK NEM A LEJTŐN MEGYÜNK LEFELÉ?????
  1956 és 1990 EGY (meg nem valósult ) ÁLOM VOLT EGY JOBB VILÁGRÓL!!!

  Mert a rendszerváltozáskor nem tudtunk megszabadulni azoktól és attól a politikától, akik élősködnek élősködik a magyar társadalmon, s amely akadályozza a kibontakozást. Akik ma megszabják az életünk rendjét, és a hatalmat gyakorolják felettünk, ugyanazok, mint akik 1986-ban voltak.

  Nekik édes mindegy, honnan jön a pénz: ha az adóelkerülésre és pénzmosásra szakosodott offshore cégek juttatják vissza Magyarországra a tisztességtelenül kivitt, rosszabb esetben elrabolt pénzeket, akkor az is nagyon jó. Csak jöjjön a "zsé". Immáron semmi nem számít: ha adózatlan, törvénytelen pénzeket kap meg az állam, az sem baj. Csak kapják meg képviselői fizetésüket és igazolatlanul felvehető költségtérítésüket.
  Ha kellően nagy pénzeket mosol tisztára a Kajmán-szigeteken vagy éppen Cipruson, akkor te nyerő vagy. Akkor egy idő után állami engedéllyel is használhatod a pénzedet, cserébe vegyél egy részéből állampapírokat. Durvábban fogalmazva: a magyar állam zászlajára tűzte, hogy ha átmosott, törvénytelen pénzekből ő is kap, akkor nyugodtan lehet adót csalni és pénzt eltüntetni.
  Fel sem merült bennük, hogy mélységesen igazságtalan és erkölcstelen döntést hoztak azokkal szemben, akik betartják a jogszabályi előírásokat.
  Ennek az üzenete egy társadalomfilozófia, melynek lényege könnyen összefoglalható és megérthető: minél gátlástalanabb, korruptabb, törvénykerülő szélhámos vagy, azaz minél nagyobb pénzt rabolsz el, annál többre viheted. Sőt, még a végén te leszel az, aki meg is dicsőül, hiszen az állampapírok megvételével megsegítetted az államot az ő nagy bajában.
  Persze nem csak az offshore cégeken átmosott pénzekből következik az intézményesítés, ennek már előzményei vannak: a párt- és főként kampányfinanszírozás cinikus, betarthatatlan szabályai; a politikai szférában az állás- és pozícióhalmozás Nyugat-Európában elképzelhetetlen lehetőségei; a képviselők eleddig teljesen adózatlan költségtérítései (mostantól elképesztően alacsony, 15 százalékos adó "sújtja" a térítéseket); az ország lélekszámához képest igen nagy parlamenti képviselői létszám és így tovább.
  Mindezek már önmagukban jelzik egy "rendszer" kialakulását, amelynek teljesen logikus folyománya az átmosott offshore pénzek állami legalizálása.
  De van még egy dolog, amely szimbolizálja ennek az új, mai Magyarországnak a velejét.
  Ez pedig a Strabag-sztori.
  Mi is történt itt?
  Nem más, mint hogy osztrák lapok, osztrák újságírók jártak utána a Strabag-beruházásoknak meg a hozzá kapcsolódó ügyleteknek, és kiderítették, ráadásul dokumentumokkal és vallomásokkal támasztották alá, hogy az osztrák építőipari cég magyar pártoknak juttatott pénzeket, elsősorban az MSZP-nek és az SZDSZ-nek. Többek között egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy a "lop-stop"-ot hirdető, makulátlan Kuncze Gábor többször találkozott nevezett cég embereivel Bécsben. Bizonyára azért, hogy elmagyarázza nekik: lopni és korruptnak lenni csúnya dolog, ezt meg se merjék próbálni. S mivel az ilyen igazságokat nem lehet elégszer ismételni, ezért kellett többször is találkozni jelzett cégvezetőkkel, akik egyre inkább hajlottak a lopás csúnyaságával kapcsolatos Kuncze-prédikációk interiorizálására...

  A magyarázatok elterelik a figyelmet az emberi dimenziókról, holott a válság emberi hiányosságokra, kétes döntésekre és jellemhibákra vezethető vissza.

  Nehéz napok várnak az országra.
  Az elmúlt hónapokban több ezren veszítették el állásukat, és valószínűleg még többen lesznek, akik maholnap ugyanerre a sorsra jutnak majd.
  Az ételosztásokon végeláthatatlan sorokban kígyóztak a hajléktalanok és a nincstelenek, azok, akiknek egy tál levesre sem futja már.

  Ha azt hisszük, hogy tovább élhetnek azok a struktúrák, amiket a rendszerváltás óta nem vagyunk hajlandók megváltoztatni, akkor egyszer csak azzal fogunk szembesülni, hogy összeomlanak maguktól, mint a szocializmus. De ez nagyon sokba fog kerülni, ugyanúgy, mint a szocializmus összeomlása, amikor 850 ezer ember veszítette el a munkáját és nemzedékek mentek tönkre.

  ENNEK KÖVETKEZTÉBEN AZTÁN:

  KEGYETLEN ÉV JÖN

  A válság feketelevese: mit kell túlélnünk 2009-ben?

  Közmegegyezés tárgya, hogy 2009 kegyetlenül nehéz év lesz a magyar gazdaságban.

  Nem kétséges: rosszabbul fogunk élni, mint tavaly.

  A magyar gazdaság fő problémája a korábbi elhibázott gazdaságpolitikából származik.
  A modern piacgazdaságokat működtető államok általában anticiklus gazdaságpolitikát folytatnak.
  Fellendüléskor tartalékokat képeznek, például adót emelnek, vagy a túlfűtöttség elkerüléséért megdrágítják a pénzhez jutást, a recesszió elkerülésére vagy a növekedési ütem visszaesésének mérséklésére viszont többek között állami beruházásokkal, adókönnyítéssel és kamatcsökkentéssel ösztönzik a növekedést.
  Magyarországon azonban úgynevezett prociklikus gazdaságpolitika folyt.
  Amikor jól ment a szekér, a megtakarítások helyett a belső fogyasztás növelését segítették, ami olyan mértékűvé vált, hogy csak az államadósság növekedésével lehetett finanszírozni. A lakosság pedig megtakarítások helyett adósságba verte magát. Mivel a mind kockázatosabb állami kiadások finanszírozására csak magas kamatok mellett lehetett a világ pénzpiacain forrásokhoz jutni, a forint alapkamata is kényszerűen magasan maradt. Így a lakosság, de a vállalatok is, ha tehették, idegen fizetőeszközben, főleg svájci frankban adósodott el. És ekkor talált bennünket telibe a globális pénzügyi válság, ami miatt a legnagyobb veszteség éppen a bizalomban következett be.
  Ebben a helyzetben a magyar államnak az IMF-EKB-hitelcsomag mellett sincs más lehetősége, mint tovább faragni az állami kiadásokat, ami a gazdaság visszaesését fogja erősíteni, ám ez még mindig jobb, mint a bizalomhiány (s az eladhatatlan magyar állampapírok) miatt finanszírozhatatlanná váló állam pénzügyi csődje. Így annak az adómérsékléssel és az EKB-szintre való kamatcsökkentéssel járó gazdaságpolitikának, amelyet Nyugat-Európában látunk kibontakozni, semmilyen esélye nincs rövid távon.
  Természetesen ebben a helyzetben az EU-tól származó források sokat segíthetnek, de megváltást vagy akár csak gyors megoldást nem hoznak a bajainkra. Nem maradt más, át kell alakítani azt a gazdasági szerkezetet, amely nyakló nélkül nyeli el a pénzünket: meg kell reformálni az egészségügyi rendszert, az önkormányzati rendszert, az oktatási rendszert, át kell alakítani az adózást és így tovább. Na de mi lesz addig?
  Lélekölő bajok

  Túlélni a stresszt.
  Eddig is tudtuk, hogy nekünk Mohács kell. Most, hogy megkaptuk, talán nekikezdhetünk összerendezni magunkat. Ezt biztosan megnehezíti, hogy közelegnek az európai parlamenti választások, nem sokkal később pedig az országgyűlési választások. A politikai csatazaj nyilván felkorbácsolja az indulatokat, eltérítheti a gondolkodást a racionalitástól, s igen jelentős stresszt gyakorol a gazdaságra és a polgárokra egyaránt. A stressz gazdasági pusztító ereje pedig közismert. Az alkalmazottak teljesítménycsökkenése és hiányzásai önmagukban is sok százmilliárdos károkat képesek okozni, nem is beszélve a pótlólagosan megjelenő egészségügyi költségekről, s a további járulékos kiadásokról. Persze a stresszért nem csak a politikai szféra a felelős, hiszen a megélhetés szavatolása és az eddig felhalmozott vagyon megtartása, a kitűzött életcélok melletti kitartás vagy éppen a róluk való lemondás legalább ennyi feszültséggel jár.
  Túlélni a munkanélküliséget.
  A magyar gazdaságot és társadalmat jelenleg a munkanélküliség gyors növekedése fenyegeti leginkább. Ha csak százezerrel nagyobb munkanélküli tömeg alakul ki az idén, ahogy azt például a kormány is prognosztizálta, az azzal jár, hogy ennyien esnek ki az értékteremtésből, ennyivel több embernek kell ellátást folyósítani, s ennyi embert ér súlyos megélhetési trauma. Családtagjaikkal együtt az érintettek száma a félmilliót is elérheti, ami a magyar lakosság öt százaléka. A munkanélküliség nem pusztán a bevételi források elapadását jelenti, hanem a fogyasztásuk visszaesését, a hiteleik visszafizetésének elhalasztását stb., ami az amúgy is gyengélkedő gazdaságot tovább húzza a recesszió felé. Az állam kénytelen lesz ezeknek az embereknek az útját egyengetni egy új munkaadóhoz az elhelyezésüket segítő tanácsadással, átképzéssel és közteherkönnyítésekkel, egy olyan környezetben, ahol a fő húzóerőt kitermelő exportpiacok beszűkülése miatt az alkalmazottak számának növelésére igen csekély hajlandóság mutatkozik.
  Túlélni a jövedelemcsökkenést.
  Felmérések igazolják, hogy az aktív korú európai polgárok leginkább a munkanélküliségtől tartanak. Magyarországon is hasonló a helyzet, olyannyira, hogy sokan betegállományba sem mernek elmenni az állás elvesztésétől való félelmükben. A munkaadók jelentős része (ha adottak a feltételek) az elbocsátásokat igyekszik racionalizálással megúszni. Ennek egyik legegyszerűbb eszköze, hogy a foglalkoztatási költségeket befagyasztják vagy mérséklik anélkül, hogy elbocsátásokba fognának. Ennek kettős haszna van. Megőrzik az alkalmazottak megélhetését, s megőrzik a munkavállalókban megtestesülő humántőkét, aminek nagy hasznát vehetik a konjunktúra beindulásakor. A válság a vállalati működés racionalizálására is jó alkalmat teremt, s az új munkakörök kialakítása vagy átrendezése a bérezés újraszabását is lehetővé teszi. A 2008-as prémiumok java, s nagy valószínűséggel a 2009-esek szinte egésze a béremelésekkel egyetemben e folyamatoknak áldozatul fog esni. Erre utal többek között, hogy a reformszövetség (amelyben igen nagy munkaadói szervezetek is képviseltetik magukat) a nominális bérek megőrzését tartja kívánatosnak, ami az infláció mértékében való bércsökkentést jelent. A köztársasági elnök nadrágszíjhúzásra vonatkozó intelmei alighanem hamarosan a munkahelyeken is megerősítést kapnak.
  Társadalmi magánbajok

  Túlélni a gazdaság visszafeketedését.
  A magyarok nagy többségében meglenne az igény a tisztességes közteherviselésre, s a korrupció, a feketegazdaság felszámolására (az eva sikere például nemcsak a kisebb adómérték, hanem a hatalmas adminisztrációs tehertől és a számlavásárlási svindliktől való megszabadulás lehetősége miatt is lett oly átütő), de a túlzottan nagy közterhek befizetésére egyáltalán nincs hajlandóságuk. A recesszió elmélyülésével így várható, hogy a fekete- és a szürkegazdaság visszaerősödik, ami egyáltalán nem lesz jó hatással az ország egészségi állapotára (az elmaradó adókat igen drága külső hitelekből kell pótolni), s a hatóságok várható, egyre keményebb fellépése nemcsak a behajtott adóforintokat, hanem kényszerűen a nemzeti stresszszintet is növelni fogja. Ha csak számlanélküli ügyeskedésről lenne szó, mindez talán nem is érdemelne említést. Csakhogy az állami megrendelésekért és uniós forrásokért élesedő harc óhatatlanul a korrupció lehetőségét is megerősíti. Márpedig, ha a kormány által beígért gazdaságélénkítő intézkedések nem lesznek hatékonyak, az előrevetíti, hogy Magyarország nem lesz képes önerejéből talpra állni, s akár évtizedekre konzerválódik lemaradása, fejletlensége nemcsak az unió derékhadához, hanem a közép-európai térség közben mellettünk elhúzó országaihoz mérten is.
  Túlélni a közszolgáltatások leépülését.
  Ha az mellékelt táblázatra vetünk egy pillantást, azonnal kiderül, a versenyképességünk azon bicsaklik meg, hogy az állam a GDP túlságosan nagy részét osztja el. Különösen sokat költünk központilag szociális és lakástámogatására.
  EMU 2005 Visegrádi hármak 2005 Balti országok 2005 Magyar-ország 2005 Magyar-ország 2007 Magyar-ország 2010
  Állami működési funkciók 15,5 19,0 20,8 16,6 14,3 14,6
  Jóléti funkciók 75,9 68,7 67,2 70,1 69,8 72,5
  Oktatás 11,3 12,6 17,3 13,9 12,7 12,5
  Egészségügy 14,6 13,2 12,1 10,9 10,5 10,0
  Nyugdíjkiadások 28,6 24,7 19,7 19,7 21,0 23,4
  Szociális és lakástámogatás 17,6 13,4 11,9 20,9 20,5 20,9
  Környezetvédelem, kultúra 3,8 4,7 6,2 4,6 5,1 5,7
  Gazdasági funkciók 8,6 12,3 12,0 13,3 15,7 12,6
  Összesen 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0
  Összes elsődleges kiadás a GDP százalékában 44,4 39,6 33,6 47,0 46,1 42,5
  Forrás: MNB

  Ha az állam (beleértve a kormányon kívül a parlamenti pártokat, a nemzeti bankot, az önkormányzatokat, sőt, a köztársasági elnököt is) az ország hosszú távú érdekeit tartja szem előtt, aligha tehet más, mint támogatja e kiadások mérséklését. Hogy miből jár majd kevesebb és miért kell majd (többet) fizetni, azt ma nehéz volna megmondani, de bizonyosan megjelennek olyan kiadások, amelyekkel eddig nem kalkuláltunk. Emellett felütheti fejét az önkormányzatok túlélési reakciójaként a hozzájuk tartozó szolgáltatások (például a távfűtés vagy a helyi közlekedés) megdrágítása.
  Túlélni a mobilitási kényszert.

  Persze ebben a helyzetben is lehet minek örülni. Az átrendeződés ugyanis mindig új lehetőségeket teremt. A nagy vagyonokat is mindig háborúk vagy válságok idején alapozták meg. Igaz, az átlagmagyar vállalkozási ismeretek és tőke nélkül aligha spekulálhat azon, hogy álmait kergetve bombaüzletbe vágjon, hitelt sem igen kapna hozzá. Ugyanakkor a válság felszíthatja a jobb pozícióba kerülés érdekében való tanulás iránti vágyat, illetve lökést adhat a földrajzi mobilitásnak is. És alighanem felteszik majd azt a kérdést is (ha látják, hogy az államra hiába várnak), hogy mit tehetnek magukért. Az attitűdváltásra nagy szüksége lenne az országnak. A magyar vállalkozások említést érdemlő része azért nem fejlődik tovább, mert a tulajdonos már keres vele annyit, amennyire szüksége van, a további növekedéshez szükséges változások már az életminőségét rontanák, az örökösei pedig gyakorta nem kívánják folytatni a tevékenységét. Így a cégeket eladják vagy egyszerűen bezárják. A válság így arra is ráébreszthet, hogy hosszú távon megéri építkezni, sőt, hosszú távra érdemes építkezni.

  Forrás: HVG”
 • 111. velemenyem13 2009. január 09. 19:52
  „EZ A TRÓGER KISALFÖLD és SZREKESZTŐSÉGE A PÁRJÁT RITKÍTJA!”
 • 110. 1soproni 2009. január 09. 19:50
  „Korlátozni kellene a hozzászólások maximális hosszát. Meg talán CAPTHA-val, vagy valami bonyolítani a belépést (esetleg minden hozzászólás után). Akkor talán kedvét lehetne szegni a 13-asoknak...”
 • 109. velemenyem13 2009. január 09. 19:46
  „Intel!!

  Miért ne lehetne vitatkozni, beszélgetni???

  Ha Németh nfőszerkesztő nem szegi meg a demokrácia alapvető szabályait, nincs ennek semmi akadálya!!

  Ime egy vitaindító:

  A POLITIKAI ELIT MORÁLJA

  Mese a tatai kacsacombokról

  Orbán István, a tatai edzőtábor előzetesben lévő igazgatója kettős könyveléssel teremtette meg a sikkasztás és a hűtlen kezelés lehetőségeit, amihez persze tettestársakra is szüksége volt.
  Az ügyészség rövidesen újabb gyanúsítottakat nevezhet meg a büntetőügyben.

  Az MSZP megyei alelnöke jelenleg a tököli rabkórház lakója.

  Napi korrupció: a Legfőbb Ügyészségen a földbotrány

  A Legfőbb Ügyészség kiemelt ügyek főosztálya vizsgálja tovább, érintett-e, s ha igen, miképpen az újfehértói földügyben Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára, illetve Benedek Fülöp, aki szintén az FVM államtitkára volt, s jelenleg a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese.

  MSZP-EK LESZÁMOLÁSA

  Megdöbbentő események történtek Csepelen, amelyek vastagon érintik az MSZP helyi szervezetének egyes tagjait is. Két gyanúsítottat vett őrizetbe a rendőrség az egyik csepeli alapítványi iskolában szerdán este történt gyilkosság miatt. A brutális kettős emberölés két áldozata az intézmény igazgatója - Takács József, a XXI. kerületi MSZP helyettes frakcióvezetője, egykori csepeli alpolgármester - és Papp László, az iskola tanára és egyben igazgatóhelyettese.

  A gyanúsítottak egyike ugyancsak helyi szocialista politikus, Deme Gábor, az iskola korábbi gazdasági igazgatója, akit az intézmény vezetője a gyilkosság reggelén távolított el posztjáról egy többmilliós sikkasztási ügy miatt.

  Ugyancsak szerdán vált meg az iskola Deme bűntársától, K. Tamástól, attól a biztonsági őrtől, aki a gyilkosság után értesítette a rendőrséget. A bizonyítékok szerint miután végzett a két áldozattal, saját magát is megsebesítette fegyverével, hogy ezzel azt a látszatot keltse, ő is a brutális leszámolás egyik áldozata. A gyilkosságról azonban hang- és képfelvétel is készült. Az iskola térfigyelő kameráinak felvételét rögzítő szervert eltüntették ugyan a helyszínről, de arra nem számítottak, hogy a meggyilkolt Papp László zsebében mindvégig működött és mindent rögzített egy diktafon.

  Ugyanennek a politikai kultúrának a lenyomata - alig szelídebb formában - a Csepelt elkerülő gerincút esete is. Németh Szilárd, a csepeli Fidesz frakcióvezetője Gázai övezetként emlegeti a félig lebontott, düledező házak szegélyezte területet Csepelen. Az ellenzéki képviselő feljelentést tett Demszky Gábor főpolgármester, Tóth Mihály (MSZP) polgármester, valamint a Csepeli Vagyonkezelő Zrt. (Csevak) vezérigazgatója, Szenteczky János ellen. Utóbbi alelnökként a csepeli MSZP irányításában is részt vesz. "Nem fogom engedni, hogy az itt élők egészségét, biztonságát bármi veszélyeztesse" - jelentette ki lapunknak Németh, s felidézte, hogy a csepeli gerincút munkaterülete, ahol mind a mai napig nem kezdődött el az építkezés, a főváros tulajdonába került. Demszky Gábor 1993-ban 1996-ra, 2003-ban 2006-ra, majd a választások előtt 2008-ra ígérte a Csepelt elkerülő gerincút átadását. Eddig még egyetlen kapavágás sem történt, viszont 147 családot kitelepítettek, házakat dózeroltak le.”
 • 108. TancsKaszabell 2009. január 09. 19:38
  „Azt hiszem korán örültünk.
  Ki a fene tételez fel egy ilyen rafinált magatartást egy korlátait nem ismerő ember esetében.
  A főszerkesztő Úr is meg fog lepődni!
  De mikor?”
 • 107. Intel 2009. január 09. 19:30
  „Nagyon szépen tönre teszi ez az ember több ember beszélgetését.
  Ilyenre milyen szankciók vannak?
  Mostantól akkor nem lehet majd érdembe vitatkozni, és beszélgetni itt?”
 • 106. 1soproni 2009. január 09. 19:05
  „jajne!
  Szereted teleírni a fórumot? Olvasol is, vagy csak write-only módban nyomod?”
 • 105. egy.velemeny 2009. január 09. 18:59
  „MINDEKÖZBEN A XXI. SZÁZADBAN, 2009-BEN MAGYARORSZÁGON:

  Gyilkol a fagy
  Egyedül az elmúlt héten harmincnégyen haltak meg Magyarországon kihűlés következtében. Most Borsod-Abaúj-Zemplén megyében vesztette életét két idős ember.”
 • 104. egy.velemeny 2009. január 09. 18:57
  „Miközben Gyurcsány Ferenc mindenütt azt kéri a magyar lakosságtól, hogy legyenek megértőek a megszorításokkal kapcsolatban, aközben több 10 millió, vagy akár 100 millió forintot arra szórt el a kormány, hogy a holdudvarába tartózó személyeket és a haverokat megjutalmazza.
  Több tíz millió forintot tehettek zsebre a kormány politikájának köszönhetően volt MSZP-s politikusok és káderek.
  Érdemes visszaemlékezni 2003 egyik legbotrányosabb beszerzésére: a kormány 600 millió forintért, mindenféle közbeszerzési eljárás nélkül vett egy repülőgépet. A Honvédelmi Minisztériumban akkor azt mondták, hogy ez a legjobb a fellelhető repülők között. Ezt a hihetetlenül drága gépet azóta harmincszor vitték el javíttatni. Ezek szerint mégsem csinált annyira jó vásárt a kormány.
  De érdemes szemügyre venni a kormány által megkötött tanácsadói szerződéseket is, ugyanis ezekből is világosan látszik: felesleges megbízásokat kötött a kormányzat volt politikusokkal, MSZP-közeli vállalkozásokkal.
  Páva Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő családi cége civil kapcsolattartás koordinációja címen 5 millió forintért adott tanácsokat a MEH-nek, holott a cég orvosi műszerekkel foglalkozik - tájékoztatott Szijjártó Péter.
  Atkári János egymillió forintot tehetett zsebre a magyar adórendszer átalakítására adott tanácsaiért. Hol alakult át olyan mértékben a magyar adórendszer, hogy az indokolta volna Atkári Jánosnak egymillió forint kifizetését?”
 • 103. egy.velemeny 2009. január 09. 18:50
  „TancsKaszabel!!

  PONT EZ JELLEMZŐ RÁD!!

  Az elmúlt évtizedben azonban sikerült módszeresen elhülyíteni a társadalmat. Elhitetni mindent és az ellenkezőjét.
  Alkalmatlanná tették az ésszerű gondolkodásra.
  Nem ért semmit a jelen helyzetből, nincs semmirefölkészülve.
  Nem is sejti, mi vár rá.
  A társadalmi szolidaritás teljesen hiányzik.
  Borzasztó a pénzügyi, rémesebb lesz a reálgazdasági válság: életek, karrierek, vagyonok megsemmisülése.
  De ennél is szomorúbb a nem értés, a nem tudás, az egymásra nem gondolás: a társadalom szellemi válsága.”
 • 102. egy.velemeny 2009. január 09. 18:46
  „2009-ben is a túlélésért küzd a kizsigerelt nép

  Nehéz év áll mögöttünk, és jövőre sem lesz könnyebb.
  Már 2008 elején is nyilvánvalóvá volt, hogy menekül a tőke Magyarországról, hiszen 2007-ben több külföldi tőkét vontak ki az országból, mint amennyi beáramlott.
  A kormány a konvergenciaprogramra hivatkozva megszorítócsomagokat erőltetett az országra, s ezeket szükséges reformintézkedések címén próbálta lenyomni a polgárok torkán.
  A népnek lázadni támadt kedve, a március 9-i szociális népszavazáson leszavazta a vizitdíjat, a tandíjat és a kórházi napidíjat, s minden normális demokráciában ezt úgy értékelte volna a hatalmat gyakorló kormány, hogy a nép megvonta tőle a bizalmat, és lemondott volna.
  Nyilvánvaló, hogy ez a helyzet még az SZDSZ-nek is kínossá vált, március végén bejelentette, hogy a Gyurcsány Ferenc által vezetett kormányban nem hajlandó tovább részt venni. És április végén tényleg otthagyta Gyurcsányékat a süllyedő hajón, még ha a liberális holdudvari klientúra meg is tartotta a politikai alapon szerzett zsíros állásokat.
  A befektetők bizalma drámaian csökkent, a magyar cégek a körbetartozások és az októberre begyűrűző válság miatt tömegesen mennek csődbe.
  A kisvállalkozói szféra a túlélésért küzd. Mire elérte hazánkat a várható hatásaiban az 1929-eshez hasonlított válság, egy kizsigerelt, nemzeti vagyonától megfosztott, eladósított, velejéig korrupt elittel rendelkező, erkölcsileg lezüllesztett országot talált.
  Gyurcsánynak az IMF mégis mentőövet dobott a húszmilliárd dolláros hitellel.
  Májusban még Demján Sándor is kifakadt: ha a lakosság annyira "birka", hogy tűri ezt a kormányzatot, akkor meg is érdemli a sorsát.”
 • 101. egy.velemeny 2009. január 09. 18:44
  „Az elmúlt 18 év azt mutatja, hogy nem tudott kifejlődni egy egészséges, valóban a nemzet érdekeit szolgáló újságírás, olyan tehetséges újságírókkal, akik ezt a munkát hivatásnak tartják.
  Most csak olyan liberális vagy neobolsevista lapok zugtollnokai dolgozhatnak, mint amilyen a KISALFÖLD!!”
120 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épülhet a történelmi zarándokhely

Sopron–Fertőrákos - Múzeum-látogatóközpontot és nemzetközi színvonalú rendezvényteret hoznak… Tovább olvasom