Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

308 ezer forint adósság jutott egy soproni lakosra - két éve

Hitelképesek-e az önkormányzatok, kifizethetik-e az adósságállományukat valaha is?
A GKI Gazdaságkutató ZRt. véleménye szerint mintegy 3250 hazai önkormányzatból mindössze 99 felelős az alrendszer adósságaiért – ezek túlnyomó többsége meg tudja oldani likviditási problémáit – vagyis elhibázott kezdeményezés az önkormányzati törlesztések felvetése - írja a napi.hu.

Az utóbbi napokban felmerült, hogy az önkormányzatok nem képesek kifizetni tetemes adósságukat és ezért a törlesztéseket 1-2 évvel el kellene halasztani. Tekintettel arra, hogy az önkormányzatok az államháztartás részét képezik, egy ilyen lépés magasabb államadósságot eredményezne és így veszélyeztetné a kitűzött adósság csökkentési célok elérését. Emellett az önkormányzatokat hitelező bankoknak újabb céltartalék képzési igényt is jelentene. Az alapvető kérdés persze az, hogy mennyire megalapozott az önkormányzatok részéről egy ilyen igény. Nyilván ezt a szférát is érinti a svájci frank hitelek, illetve kötvénykibocsátások törlesztéseinek többletterhe, de ez még nem ok a terhek átvállalására. A sokkal inkább érzékeny lakosság esetében sem volt általános átütemezés - olvasható a GKI gyorselemzésben.


 A soproni önkormányzat – az illetékes munkatárs szabadságolása  miatt – nem tudott naprakész adatokat közölni, de a város májusban  elfogadott, 2014-ig szóló gazdasági programjának egyik mellékletéből  annyi tudható meg: a mintegy hatvanezer lakosú település idei  költségvetése 23,6 milliárdos bevétellel számol. Sopronnak 2,95  milliárdos hiteltartozása és 13,8 milliárdos kötvénytartozása van.  Ez az idén kétmilliárdos tőketörlesztéssel és fele ekkora  kamattörlesztéssel terheli meg a városi büdzsét.


Az önkormányzatok 2009-ben 3560 milliárd forintból gazdálkodtak, s összesen 385 ezer főt foglalkoztattak. Az önkormányzati rendszer összességében veszteségesen működött, az adott évi bevételek és kiadások pénzforgalmi egyenlege 63 milliárd forint hiányt mutatott, ami a kiadások 1,8 százaléka. A fővárosi kerületek (-3 százalék) és a megyei jogú városok (-3,8 százalék) hiánya meghaladta az átlagot, s összességében (a Fővárosi Önkormányzattal együtt) 54 milliárd Ft-ot tett ki 2009-ben. Ez az összes hiány 86 százaléka volt.

Nem olyan nagy ez az adósság

A hosszú lejáratú kötelezettségek állománya 824 milliárd Ft volt ekkor, s ehhez 357 milliárd Ft rövidlejáratú kötelezettség állomány is társult, így összesen 1275 milliárd Ft-tal volt adósa a rendszer a szállítóknak (96 milliárd Ft) és a bankoknak, illetve kötvénytulajdonosoknak. Ez az éves költségvetési bevétel alig 36 százalékát jelenti - olvasható a cikkben.

Egy állandó lakosra Magyarországon 126 ezer Ft adósság jutott 2009 végén. Ezen belül a fővárosiakra 214 ezer, a megyei jogú városok lakóira 170 ezer, a városi polgárokra 134 ezer, míg a községekben lakókra 44 ezer forint. Miközben a fővárosi önkormányzatok jobb pénzügyi lehetőségekkel rendelkeznek, az egy budapestire jutó adósságot meghaladja Pécs (231 ezer Ft), Hódmezővásárhely (450 ezer Ft), Szolnok (262 ezer Ft), Sopron (308 ezer Ft), Kaposvár (244 ezer Ft) és Dunaújváros (273 ezer Ft) megfelelő adata. A fővárosiak átlagadósságát 33 városé is meghaladja. Ezen belül a csúcstartó Harkány 1 millió Ft feletti, Cigánd 713 ezer Ft-os és Esztergom 613 ezer Ft-os egy főre jutó adóssággal.

A cikk itt folytatódik >>

Olvasóink írták

 • 4. pkajos 2011. augusztus 14. 12:11
  „Amíg nem kerül elő az a szakember aki a legpontosabban tudja az értékeket, erősen gondoljunk arra, hogy nem elölről értük el második helyezést az országos az adósság listán, hanem hátulról..

  Nem bánnánk, ha csak a megyei jogú városok átlaga terhelne bennünket is..”
 • 3. BsBe 2011. augusztus 14. 11:40
  „A soproni önkormányzat - az illetékes munkatárs szabadságolása miatt - nem tudott naprakész adatokat közölni!???”
 • 2. Ovinkor 2011. augusztus 12. 17:10
  „Tehát Lázár János után a mi tisztelt polgármester urunk és fideszes csapata hozta össze az elmúlt 5 évben a második legnagyobb egy főre jutó adósságot a megyei jogú városok között...

  Mindenki, aki az elmúlt egy évben - több százan vannak - közintézményekben veszítette el a munkahelyét Sopronban, a soproni önkormányzat felelőtlen gazdálkodásának köszönheti.”
 • 1. ujidok 2011. augusztus 11. 09:02
  „Mely frank színt borítja össze az Önkormányzati rendszereket?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkormányzati adósság: a megyének és Győrnek sincs gondja

Győr-Moson-Sopron megyének és Győrnek sincs frankhitele, az egyéb kötelezettségeik törlesztése nem… Tovább olvasom