Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

300 forintos idegenforgalmi adót vezettek be személyenként

Fertőhomok - Háromszáz forintos személyenkénti és éjszakánkénti idegenforgalmi adót vezettek be júliustól azok számára, akik Fertőhomokon szállnak meg. A rendelet nemcsak a kereskedelmi vendéglátókra, hanem az egész üdülőövezetre vonatkozik.

– A fertőhomoki községvezetés július hónaptól bevezette a falu ingatlanjaiban, hétvégi házaiban, nyaralóiban megszállók idegenforgalmi adóját – tudtuk meg dr. Jakab Zsolt körjegyzőtől. – A háromszáz forint befizetését tehát nemcsak azok számára írjuk elő, akik panzió vagy más fizetős magánszálláshely szolgáltatását veszik igénybe, hanem mindazoknak, akik ingyenesen akár az ismerőseiknél töltenek el egy vagy több éjszakát. A község illetékességi területén 330 üdülőingatlant tartunk nyilván. Ezeknek mintegy harminc százaléka külföldi tulajdonban van. A tulajdonosoknak és hozzátartozóiknak nem kell fizetniük idegenforgalmi adót. Az ingatlantulajdonosok a következő hónap 15-ig jelenthetik be, hány vendégéjszakát töltöttek el náluk az elmúlt hónapban, s egy összegben fizethetik be az idegenforgalmi adót. Cserében a következő évi építményadó összegéből kedvezményt adunk a számukra. Minderről magyar és német nyelvű tájékoztatót küldtünk ki minden érintett számára.

A körjegyző egy példával is élt: ha valaki egy évben tízezer forint idegenforgalmi adót fizet be, tizenötezer forintos kedvezményben részesül az építményadónál. Az önkormányzat azonban jól jár, mert a jelenlegi rendelkezések szerint minden egyes idegenforgalmi adóforinthoz kettőt ad az állam, azaz a tízezer forint bevételből rögtön harmincezer lesz.

– Azt nem állítom, hogy egészen jogosnak tartanám az idegenforgalmi adó ilyen jellegű bevezetését, de az biztos, hogy az önkormányzat bevételei növekedni fognak – mondta az egyik helyi lakos, Horváth László. – Van is mire fordítani a pénzt, talán most több jut út- és járdaépítésre, -javításra.

– Mi eddig is csak a gyerekeinket, Ágnest és Enikőt láttuk vendégül a négy éve épített hétvégi házunkban, a közeli hozzátartozókra pedig nem vonatkozik az adórendelet – említette az Ausztriában élő Nagy Árpád gloggnitzi lakos, aki feleségével, Mártával a fürdő felé igyekezett. – Eddig még nem fordult elő, hogy osztrák barátaink meglátogattak volna minket Fertőhomokon. Ha történetesen majd úgy adódik, egészen biztosan befizetnénk utánuk azt a fejenkénti háromszáz forintot.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még kitart a városi víztartalék

Sopron - Ezekben a számunkra kissé szokatlanul meleg napokban szinte az egyetlen lehetőség önmagunk és környezetünk hűtésére a víz, amelyből egyre több fogy. A Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Zrt. adatai szerint a tavaly július 28-án mért csúcsfogyasztást – 18 ezer köbmétert – már elérték, s ha nem enyhül az idő a hétvégén, akkor még ennél is több vizet szolgáltatnak a fogyasztóknak. Tovább olvasom