Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

300 ezer hamis euróval bukott le Bécsben egy szakonyi banda

A gyanú szerint Szakonyban, illetve a falu közelében élő családtagok buktak le az euró bevezetése utáni második legnagyobb hamisítási ügyében Ausztriában.
  
Közel háromszázezer euró névértékű hamis pénzt foglaltak le és hat embert, köztük öt magyar és egy osztrák állampolgárt vettek őrizetbe a napokban az osztrák hatóságok - számoltunk be korábban portálunkon.

A bűnbanda 37 éves burgenlandi tagja egy bécsi kávéházban 150 ezer euróért (mintegy 46,8 millió forintért) kínálta eladásra a bankjegyeket egy érdeklődőnek, aki a rendőrséghez fordult - magyarázták az osztrák hatóságok.

Ezután már álruhás rendőrök is megjelentek az „érdeklődővel" együtt a bankjegyek megbeszélt átadásánál a bécsi Montecuccoli téren. Miután a 37 éves eladó a lakásába vezette a férfit, hogy átnyújtsa neki a több mint 292 ezres névértékű hamis eurót, a hatóságok elfogták a férfit.

Ezt követően a nyomozók a nyilvánvalóan a haszon elosztásának reményében a lakásba érkező három magyar férfit és két magyar nőt is őrizetbe vették. Az euró 2002-es bevezetése óta ez volt a második legnagyobb hamispénz-fogás Ausztriában.

A rendőrség azt is közölte, hogy a száz, ötven, húsz címletű, összesen 300 ezer hamis euróért, 150 ezer igazit kértek a gyanúsítottak.

Az egy családba tartozó férfiak Szakonyban, valamint a Vas megyei Csepregen, illetve Bükön élnek. Magyarországon is volt rendőrségi akció - magyarázta portálunknak az ügyet jól ismerő forrásunk.

Hozzátette, hogy ők nem követtek el erőszakos bűncselekményeket, inkább szép "csendben dolgoztak".

Az elkobzott hamis eurók. Fotó: ausztriai rendőrség / polizei.gv.at
Az elkobzott hamis eurók. Fotó: ausztriai rendőrség / polizei.gv.at


Mint azt a helybéliektől megtudtuk, összességében több százmilliós autóparkot tartottak, eljutottak a világ minden tájára. Megtörtént, hogy akár még Dubajba is elutaztak pihenni.

Sőt, egyikükek a hazai mulatós zene nagy kedvence, Kis Grofó is írt dalt, s meghívást kapott a Szakonyban tartott nem mindennapi szültésnapi partira. Ugyancsak egy születésnap alkalmából járt náluk Mága Zoltán, vagy éppen Lagzi Lajcsi.

Az ügyben az osztrák belügyminiszter, Johanna Mikl-Leitner is megszólalt. - A letartóztatással és a csoport elfogásával a bécsi rendőrség nagy csapást mért a szervezett bűnözésre. Ez a sikeres nyomozás ismét bebizonyította, hogy pontos és szakszerű munkát végzett a rendőrség - közölte.

Roman Hahslinger, a bécsi rendőrség egyik szóvivője azt mondta, egyelőre nem tudják, hol állították elő a hamis bankjegyeket, a nyomozást azonban az Interpolon keresztül Magyarországra is kiterjesztették.

Portálunk információi szerint nem biztos, hogy előkerül a nyomdagép. Nagy a valószínűsége annak, hogy a most előkerült euró bankjegyek egy évekkel ezelőtti bűncselekményből származnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar-osztrák határt tizenkét megyei szakaszon szeretnék korszerűsíteni

A megyei közgyűlés javaslata szerint legalább 11 átkelőhelynél utat kellene építeni vagy felújítani 2020-ig. Szavazás. Tovább olvasom