Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

250 gyerek jut egy védőnőre

Sopron - Hungarikumnak számít a magyar védőnői szolgálat. Sehol a világon nem szerveznek például családlátogatást a gyermekek környezetének felmérésére. Nincs könnyű dolguk...
Sopronban egy területi védőnőre közel 250 gyermek gondozása jut. A szám elképesztően magas, pláne ha belegondolunk: a szakembereknek a kicsik hatéves koráig ellenőrizniük kell nemcsak növekedésük ütemét, testi és szellemi fejlődésüket, hanem családi hátterüket, szociális körülményeiket is. A védőnői gondozás ilyen formája egyedülálló a világon.

– Nincsenek könnyű helyzetben a védőnők, ugyanakkor nagyon szép feladat az övék – mondja elöljáróban Lénártné Kócsi Éva, aki március elsejétől kinevezett kistérségi vezető védőnő. Igaz, már két éve ellátja ezt a feladatot, de korábban más munkaköre mellett megbízottként felügyelte a védőnői szolgálatot. Szakmailag húsz községi, Sopronban 17 területi, 11 főállású iskolai, a kórházi és a családvédelmi szolgálat védőnőjének a munkáját felügyeli. A szervezeti felállás kicsit rendhagyó: a szakemberek szakmai irányítását és felügyeletét az ÁNTSZ látja el, a munkatársak munkáltatói pedig az önkormányzatok, illetve intézmények. A védőnők feladata sokrétű, hiszen tanácsadással, gondozással, rendszeres családlátogatással figyelik, segítik a várandós anyákat, majd a megszülető gyermeket, egészen a felnőttkorig nyomon kísérve a fejlődésüket.

Ott vannak a gyermekorvosok mellett, önálló védőnői tanácsadásokat tartanak, mennek, ha hívják őket és akkor is, ha éppen nem látják szívesen az ellenőrző szemeket.

Lénártné Kócsi Éva március elsejétől kinevezett kistérségi vezető védőnő. Fotó: Magasi Dávid

Ha gond van egy családban, vagy a gyerekek nem a megfelelő ellátásban részesülnek, a védőnő az, aki ezt elsőként észreveszi és jelzi is a gyermekjóléti szolgálat felé. Nem véletlen, hogy munkájuk során a megelőzés a kulcsszavuk.

Névjegy

Lénártné Kócsi Éva 25 éve végzett a szegedi egészségügyi főiskolán, 21 éve él Sopronban. Végigjárta a ranglétrát: dolgozott területi és iskolai védőnőként, majd 15 évig a családvédelmi szolgálat feladatait látta el. Éveken keresztül volt állandó helyettese a vezető védőnőnek, két éven át megbízott, március elsejétől kinevezett kistérségi vezető.
Az egészségügyi ellátórendszer fontos láncszemei ők, érintve a szociális szférát is, amiről a közvélemény talán nem is tud. A 2005-ben hatályba lépett új finanszírozási rend miatt változtak a körzetek, Sopronban az addigi 25 helyett 17 lett. Akkor jelentősen emelkedett az egy védőnőre jutó gondozotti létszám, ami jelenleg közel 250. Lehet számolni, hogy a rendszeres tanácsadások mellett milyen gyakran jut idejük egy-egy család meglátogatására, holott munkájuknak ez nagyon fontos része.
A kollégáim lelkiismeretes, jó szakemberek, sokat tesznek azért, hogy eljuthassanak mindenhová, ahova szükséges.

– Munkaidejüket ésszerűen kell beosztaniuk, ha az elvárt feladatokat szeretnék teljesíteni – mondja vezetőjük. Adódik a kérdés: mindezt mennyiért? A  szakemberek nettó százezer forint körül keresnek havonta, a frissdiplomások még ennyit sem kapnak.

Pedig hungarikumok...

Olvasóink írták

 • 5. wahnsinn 2008. március 06. 22:19
  „Nem hiszem, hogy itt kellene politizálni! Inkább csak meg kéne köszönni a védőnőknek az áldozatos és lelkiismeretes munkájukat! Természetesen nem csak az övükét, hanem az összes szoc.munkásét, mert hatalmas feladat az övüké és igazi elhivatottak maradnak ebben a szakmában, hiszen szakmai elismerés és normális fizetés hiányában is teszik a dolgukat csendben, de becsülettel!”
 • 4. Nagy Imre 2008. március 06. 18:42
  „Valoban buszkek lehetunk a vedonoi szolgalatra de nem hungarikum pl Kanadaban is van TB altal fizetett vedonoi szolgalat akik hazhoz jonnek.
  A szegyen az az hogy netto szazezret keresnek...
  joco1: ennek a cikknek semmi koze sincs a nepszavazashoz.”
 • 3. anyuci679 2008. március 06. 18:18
  „Valóban hungaricum..ausztriában sincs.Én sokat köszönhetek a védőnőknek, és nagyon lelkisimeretesek.További kitírtást kívánunk a munkához.”
 • 2. realis 2008. március 06. 12:34
  „Joco1
  Miről beszélsz?”
 • 1. joco1 2008. március 06. 08:49
  „Jobboskáim- föleg ultrabalos fidesz hivök- ezt az "Hungarikumot" is megakarjátok szüntettni. Ha nem a cél: ÉRVÉNYES, DE EREDMÉNYTELEN népszavazás”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Firtl: Három igen

Sopron - A vasárnapi ügydöntő népszavazás kérdéseire csakis három igen lehet a válasz –… Tovább olvasom