Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

24 órás szolgálatban a siketekért

Sopron - A hivatali nyilvántartások szerint közel négyszáz siket és nagyothalló él a megyében, hatósági ügyeikben mégis csak egyetlen jeltolmács áll rendelkezésükre. Lenne több segítő szakember is, de nincs megfelelő pénzügyi forrás a javadalmazásukra.
A siketek számára maga a megváltás, ha egy hivatali eljárásban, ügyintézési problémában képzett jeltolmács segíti őket. Hatósági ügyekben, mint amilyen egy rendőrségi vagy bírósági eljárás, törvényi előírás is, hogy felsőfokú jelnyelvi tolmács álljon a rendelkezésükre. A Győr-Moson-Sopron megyében élő mintegy négyszáz siket és nagyothalló számára az öt éve alakult Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelnyelvi Tolmácsszolgálata jelenti a megoldást. Kétszáz regisztrált tagjuk számára huszonnégy órás ügyeletet tartanak fenn – Győrben. Vállalják ugyan, hogy két órán belül bárhol a megyében a segítségüket kérő szolgálatára állnak, de ez így nagyon kevés. El lehet képzelni, mi történik, ha mondjuk Sopronban történik egy közlekedési baleset, amelynek egyik részese siketnéma, s nem tud kommunikálni a helyszínelő rendőrrel, a jeltolmács pedig Győrből indul...

– Ennyire nem vészes a helyzet – nyugtat meg dr. Neubergerné Repka Mara, a megyei jelnyelvi tolmácsszolgálat szakmai vezetője. – Sopronban egyébként is sokan ismerik a siketek jelnyelvét, mindig el tudunk érni valakit, hogy a helyszínre irányítsuk. Más a helyzet, ha hatósági ügyben kell hivatalos tolmács. Akkor nekem kell mennem.

Győrben a máltaiak régiótitkárának, dr. Báthy Andrásnénak a kezdeményezésére és támogatásával működő szolgálat három főállású és három megbízásos jeltolmáccsal dolgozik. Sopronban is van szerződéses kollégájuk, s lehetne több is, hiszen a hűség városában többen is rendelkeznek felsőfokú jeltolmácsvégzettséggel. Segítenek is, ha azt kérik tőlük, fizetség nélkül...

– Pályázatokból élünk – mondja erre dr. Neubergerné Repka Mara. – A szolgálat anyagi ereje csak annyira futja, hogy azoknak fizessük ki az óradíját, akik nálunk dolgoznak vagy velünk megbízási szerződésben állnak.

A megyében élő siketek és nagyothallók közül mintegy kétszázan regisztráltak a szolgálatnál. Az ő tárcájukban ott van a jelnyelvi tolmács telefonszáma, SMS-t tudnak küldeni a nap 24 órájában. De nem csak hivatali ügyben kérnek segítséget. Van, aki a szolgálat segítségével érettségizett, vagy éppen diplomát szerez úgy, hogy az előadásokat jelre fordította a tolmács.


A szájról olvasás a cél

A szurdopedagógia (hallássérültekkel foglalkozó pedagógiai terület) évtizedek óta a szájról olvasást helyezi előtérbe. Éppen az integráció miatt tanítják meg a siketeket és a nagyothallókat arra, hogy tökéletesen megértsék a velük szemben állót. Egymás között azonban sokkal szívesebben jelelnek a siketek. „Nyelvük" sokkal világosabb, egyszerűbb és lényegre törőbb, mint a hallók beszéde.

Olvasóink írták

  • 1. Tibola Lászlóné Erszi 2008. június 12. 22:43
    „Olvasd el és továbbítsd!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brennert beválasztották

Sopron–Pécs - Dr. Brenner Kolomant, a soproni és az országos német önkormányzat tagját az… Tovább olvasom