Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

240 forintért váltják az EU-támogatások euróját

Régió - Az uniós, euróban érkező pénzeket még mindig 240 forintos árfolyamon váltja be az állam, így a települések elesnek az árfolyamnyereségtől. Emellett az áfa ötszázalékos emelése miatt jelentős beruházások maradhatnak el.

Az Európai Unióból érkező pályázati pénzek átváltásánál az állam nem követi az aktuális árfolyamot: az önkormányzatok egy euróért továbbra is 240 forintot kapnak, holott az euró jelenleg 280 forint körül mozog. Így az árfolyamnyereség nem a településeknél, hanem a központi költségvetésben csapódik le. Érdekesség, hogy a vidékfejlesztési pályázatoknál viszont van árfolyamkövetés. A tervezett beruházások helyzetét tovább nehezíti, hogy a nyár elején életbe lép az ötszázalékos áfaemelés. Az önkormányzatoknak tehát a beruházások értéke után nem húsz, hanem huszonöt százalékot kell befizetniük.

– A városban idén több százmillió forint értékű beruházásokat tervezünk megvalósítani, valamint elindítani – mondta el Horváth Tibor, Fertőszentmiklós polgármestere. – Esetünkben az euró átváltása miatt keletkező hiány meghaladja a harmincmillió forintot. Ebből a pénzből már egy intézményünket teljesen fel lehetne újítani. Nem értjük, hogy az árfolyamnyereség miért nem maradhat az önkormányzatoknál. Főleg a mostani helyzetben, amikor egyébként is kevés pénzből gazdálkodhatunk. Érdekes, hogy a számunkra kedvező euróárfolyamot nem kapjuk meg, miközben az áfa emelését ki kell gazdálkodnunk.

A nagycenki önkormányzatot főként az áfaemelés érinti. – A Széchenyi tér felújítását mintegy huszonhárommillió forintból tervezzük elvégeztetni, ám az áfa emelése miatt a költségei egymillióval megemelkedtek. A kerékpárút építése után pedig mintegy félmillió forint többletkiadásunk lesz – fogalmazott Ivánkovics Ottó, a település polgármestere.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vállalkozások a válságprés alatt

Sopron - A magyar kis- és középvállalkozások foglalkoztatják a munkavállalók mintegy hatvan… Tovább olvasom