Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

20 milliós csalás - hatvanöt vádlottal

Sopron - Hamis munkáltatói igazolásokkal húszmillió forint kárt okoztak pénzintézeteknek soproni, győri és Vas megyei személyek. Hatvanöt vádlottal kezdődött hétfőn a büntetőper Sopronban, dr. Gajdos Anikó bíró vezetésével.
A Soproni Városi Bíróság elmúlt évtizedeiben még sosem fordult elő, hogy egyszerre hatvanöt vádlott felett ítélkezzenek, mégpedig csalás és okirat-hamisítás miatt. Méretes dobozban hozták a tárgyalóterembe a legalább 15 kilónyi, 4500 oldalas periratot. Olyan dobozban, amelyet – a felirat szerint – korábban kéztörlők szállítására használtak. A vádlottak egy része „mosta is kezeit" – így lehetne összegezni a tegnap kezdődött büntetőpert.

Az ügyész, dr. Monostori Zoltán állóképességből is vizsgázott: közel egy óráig tartott, míg felolvasta a vádiratot. Ebből kiderült, hogy a 2005 őszétől 2006 májusáig működtetett illegális „hitelkihelyező iroda" és „ügyfeleik", akik csak csekély részben vagy egyáltalán nem fizették a törlesztőrészleteket, közel húszmillió forinttal károsították meg a pénzintézeteket. Az ügyészség hatvanöt személyt vádol csalással és okirat-hamisítással.

A most más ügyből eredően jogerős börtönbüntetését töltő elsőrendű vádlott annak idején az egyik műszaki cikkeket árusító soproni áruház közvetlen közelében hozta létre „hitelkihelyező irodáját". Ő és társai hamis munkáltatói igazolásokkal látták el a náluk jelentkező munka nélküli és egyéb hitelképtelen egyéneket, hogy azok szabad felhasználású személyi, illetve áruhitelhez jussanak.

A soproni bíróság elmúlt évtizedeiben még sosem fordult elő, hogy hatvanöt vádlott felett ítélkezzenek egyszerre. Felvételünkön a vádlottak egy csoportja, néhány börtönőrrel. Fotó: Magasi Dávid
A soproni bíróság elmúlt évtizedeiben még sosem fordult elő, hogy hatvanöt vádlott felett ítélkezzenek egyszerre. Felvételünkön a vádlottak egy csoportja, néhány börtönőrrel. Fotó: Magasi Dávid

A csalárd módon megszerzett hitelnek ára volt: ötezertől több tízezer forint közötti összeget kellett fizetniük, vagy leadni a „megvásárolt" áruk egy részét.

Az is megtörtént, hogy a hitelbe vett műszaki cikkeket a főkolomposok rögtön megvették ötven százalékért cserébe, készpénzhez juttatva az illetőket. Az „iroda" aztán hetven százalékért passzolta tovább a vadonatúj műszaki berendezéseket. Az „ügyfelek" között hatgyermekes édesanyát éppúgy találunk, mint gyesen lévő kismamát.

Ezt követően a vádlottak egy részének meghallgatása következett. (A vádlottak mintegy fele már korábban is összeütközésbe került a törvénnyel.) Akadtak, akik fenntartották korábban tett nyomozati vallomásukat, mások pedig olyan mértékben tértek el attól, hogy a bíró – a keresztkérdéseket követően – kénytelen volt hangsúlyozni: a hamis vallomásért vagy tanúskodásért plusz öt évig terjedő börtön adható.

A per a héten folytatódik.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. KATI 2008. augusztus 09. 13:24
  „sZIASZTOK.SAJNOS ÉN IS RÉSZESE VOLTAM ENNEK AZ EGÉSZNEK.ÉN EGYEDÜL NEVELEM A 3 GYERMEKEM ALBÉRLETBE,BÁR SOHA NE ISMERTEM VOLNA ŐKET MEG!NAGYON SZÉGYENLEM MAGAM ÉS NEM VAGYOK CIGÁNY.”
 • 37. KAMIONOS 2008. augusztus 08. 09:00
  „t.28,34-es hozzá szólok.ÉN NEM minősitettelek titeket,és nem orditozók,és nem tudok mindent jobban.SAJNOS ISMEREM A FAJTÁJUKAT,A 29-ES HOZZÁ SZÓLONAK ŰZENEM NEM VAGYOK SZŐKE CIGÁNY,TE KŐCSŐG BUNKÓ,ÉDESANYÁDDAL BESZÉLJ ILYEN BUNKÓ STILUSBAN AKI LE NYELT VOLNA.SZIVESEN TALÁLKOZNÉK VELED AZ M1-EN AMIKOR A RENDŐR KŐRBE RAJZÓL.MIT KÉPZELSZ,ÉN NEM A CSALÁDTAGJAID VAGYOK TE BUNKÓ.JOCO1.HA
  TE NYUGDIJAS VAGY,ŐRŰLJ HA MÉG SZELEL A SEGGED,ÉS FOLYIK A HEFTID.JÓ ÉRZÉS BUNKÓNAK LENNI??????????????? ÉN MELOZÓK,NEM MÁSOKAT SÉRTEGETEK MERT MÁS VÉLEMÉNYEN VAN TE BUNKÓ.
  ELNÉZÉST A MODERÁTORTÓL AZ ERŐS VÉLEMÉNYÉRT!”
 • 36. /joco1 2008. augusztus 07. 10:07
  „barokk :oké! a lényeg a MOCSKOS szon van/volt.Igazad van istván51,:nem a börszin hanem a "lelke" számit”
 • 35. istván51 2008. augusztus 07. 06:36
  „Ez a K Ferenc "fehére"ember márha lehet ilyet mondani,de a lelke cigányabb a legmocskosabb cigányénál is.Nem az a cigány kinek sőtét a bőre.”
 • 34. miracle 2008. augusztus 06. 19:12
  „kamionos érveinek súlyát erősen csökkenti, hogy mindezt ordibálva teszi, a Shift legalábbis beragadt. Gondolom a való életben is ezt a stílust követi. Általában az szokott ordítozva kommunikálni, aki nem biztos az igazában.
  Erősen a gyanúm egyébként, hogy az agytrösztök (a hitelkihelyezők) nem cigányok, de majd kamionos megmondja, mert ő mindent jobban tud, gondolom név szerint ismeri az összes vádlottat és családfáját ezért tudja olyan jól, hogy mennyi az annyi.”
 • 33. barokk 2008. augusztus 06. 19:05
  „/joco1

  Értem és elnézést, hogy félreértettem. A sem szót viszont kihagynám, mert így a kérdésemre válaszolva úgy tünhet, hogy minden cigányt mocskosnak tart.”
 • 32. /joco1 2008. augusztus 06. 18:53
  „Barokk: én a következöket irtam:"maga fajta mélymagyar DE mosckos" érti a a de szocskán volt a hangsuly.Ha mégis félreérthetöen fogalmaztam ELNÉZÉST és bocsánat.Én azt probáltam leirni, hogy nem a börszin a fontos, hanem a MOCSOK.Érti "ugyanugy a mocskos más börszinü mellé sem"Ja és csak az Ön "nem " kirekesztö kérdésére válaszoltam”
 • 31. barokk 2008. augusztus 06. 18:31
  „Mélymagyar elnézést!”
 • 30. barokk 2008. augusztus 06. 18:29
  „/joco1

  Azt hiszem a válaszában saját magárol állít ki véleményt. Én nem sértettem meg Önt, de úgy látszik az előítélet Önnél is dolgozik. Egyből le "mocskos állatozik" meg délmagyarozik. Azt képzeli maga jobb bármelyikünknél? Hát nem!”
 • 29. joco 2008. augusztus 06. 18:20
  „kAMIONOS :Jo érveid vannak igy vissza olvasva.21:"egy manyus jol..." 24" a fövádlottat ugy hivják.."itt is ekkor ök nem cigányoztak, bocsi nem rétinégereztek.Ja és kérdés a Beled felé a sexrabszolgáknak is te viszed a kaját.Nem vagy te véletlenül egy szöke cigány?”
 • 28. /joco1 2008. augusztus 06. 17:35
  „barokk: én nem a börszint nézem , érti? én a maga fajta mélymagyar de mocskos állat mellé sem ülnék le, de ugyanugy a mocskos más szinü mellé sem .KAMIONOS:j1)a igy könnyü maga a "az összes sutykos köcsögböl" él?:2)az, hogy van még magán kivül kirekesztő az még nem azt jelenti, hogy magának van igaza.3.nyugdijas vagyok.!4.az alpári minösitgetését pedig tartsa meg magának.5. hova mész dolgozni? az"ÖSSZE SZUTYKOSHOZ"”
 • 27. mindigatutit 2008. augusztus 06. 11:39
  „biztos,hogy van cigány bűnözés,de ez most pont nem az.lehet,hogy van köztük cigány is (én is rühellem őket),de erre az ügyre nem lehet ráfogni,hogy az.itt a cigányok azok lehettek ,akik a nevüket adták ,de aki kitervelte és megcsinálta , a hitelt kihelyezte az nem cigány volt az biztos.”
 • 26. KAMIONOS 2008. augusztus 06. 10:55
  „JOCO1.TISZTÁZZUNK VALAMIT.1,A BELEDBE ÉN SZÁLLITOK ÉTELT,ÉS AZ ŐSSZES SZUTYKOS KŐCSŐGNEK AKI BŰNŐZIK,MIVEL GYŐR-BP.KŐZŐTT INGÁZOM NAPONTA 1:40 TONNÁS SZERELVÉNNYEL,2,A 19,21,22,24,25-ŐS HOZZÁ SZOLÓ IS HASONLÓ VÉLEMÉNYEN VAN MINT ÉN.NEM TUDOM HÁNY ÉVES VAGY,DE AZ 1
  RANDIM SIKERŰL ILYEN KORU FIAM VAN.TOVÁBBÁ,TE HOL ÉLSZ?
  NEM TÉVESZTESZ TE ŐSSZE ANYUKÁDDAL? TE ÉLSZ ÁLLAT SZINTEN TE KŐCSŐG! VAGY RÉTI NÉGER VAGY ? A CIKK AZÉRT VAN HOGY
  HOZZÁ SZOLJANAK,ÉRTED TE VILÁG HŰLYÉJE?MOST MEGYEK DOLGOZNI,KIKAPCS A GÉP. ÉRTHETŐ VOLTAM?????”
 • 25. barokk 2008. augusztus 06. 08:18
  „jocó1

  Olyan elvakult liberálisnak sem kéne lenni. Ön például venne házat cigány putri mellett? Ha van két pad, amelyen az egyiken egy magyar ül, a másikon egy cigány, akkor melyik mellé ülne le? Felszállna egy olyan buszra, ahol kizárólag cigányok ülnek, vagy inkább menne gyalog? Ha hitelt kéne adnod egy cigánynak, azt feltétel nélkül adná a saját felelőségére?
  Sajnos észre kell venni, hogy nem kell szélsőjobbosnak lenni ahhoz, hogy kirekesztő magatartást tanusítson.”
 • 24. istván51 2008. augusztus 06. 06:49
  „a főbvádlottat ugy hivják hogy K Ferenc fertőrákson lakott mig a szülei házát el nem kártyázta,ill nem casinozta.Persze ehhez kellet 1 olyan anya mint neki van.”
 • 23. /joco1 2008. augusztus 06. 06:12
  „Kutykurutty: maga meg a válaszai alapján még az állat szintet sem éri el, talán egysejtü szinten mozog."IVECOS"(17)- kamionos potlék?- a lényeg nem a börszin számit, hanem maga a bün.Érted? nem hát neked -ki sosem találkozott szélsöjobbossal, vagyis saját magaddal- szinte minden szinten csak (itt)cigányozni, más témában komcsizni, buzizni ja és szidozni tudtok.”
 • 22. kutykurutty 2008. augusztus 06. 01:47
  „Nevezzük már neván az állatot. Cigányok, és nem személyek.”
 • 21. kubatov 2008. augusztus 06. 00:23
  „Az egyik manyus jól megadta a tiszteletet a bíróságnak,rövidgatya- papucs..”
 • 20. egy pösti lyány 2008. augusztus 05. 22:51
  „"A vádlottak egy része ,,mosta is kezeit" " - hehe, ez jóó. Kíváncsi leszek mi lesz a végkifejlet...”
 • 19. ismerős 2008. augusztus 05. 22:15
  „1: Aki jobban megnézi a képet, az láthatja, hogy van rajta kb 5 rendőr, 1-2 fehér(nek látszó) ember, egy szőke nő 2 sötétbőrű között (gyanítom, hogy ő is az...), a többit nem lehet látni. Magyarul minimum a fele cigány (amennyiben belátjuk, hogy az a pár egyenruhás rendőr nem vádlottként ül ott).

  2: Én olyan helyen dolgozom, ahol autóhiteleket is intéznek. Igenis ki merem jelenteni, hogy a hasonló esetek 90 százalékában a romák, cigányok, rétiniggerek, (vagy kinek hogy tetszik) a hunyók. Nem véletlen, hogy 100-ból csak 1-2 nem BAR-listás... Nagynehezen kerítenek valakit, aki még "tiszta", egy másikuk behazudja a munkaviszonyt, esetleg hamisítanak is hozzá igazolást. Hitelt megkapják, természetesen nem fizetik. Persze ide tartozik az is, hogy vannak jónéhányan fehérek közül is, de sokkal kisebb arányban, főleg, ha a fizető/nemfizető ügyfeleket nézzük.

  Ezen lehet felháborodni, de ez TAPASZTALAT! Egymásnak lehet esni, bele lehet kötni a hozzászólás stílusába, a rétiniggerezésekbe, de ettől a probléma marad. Be kell zárni azt, aki nem fizet, de azt is, aki segít neki ebben. Elqrt egy országban élünk, az az igazság...”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felhőszakadás: úsztak az utcák, pincék

Győr-Moson-Sopron - Utcák kerültek víz alá, pincék tucatjai úsztak el a szombat délutáni vihar… Tovább olvasom