Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

2016 végéig kell várni csípőprotézis-műtétre a soproni kórházban

Csípőprotézis-műtétre országszerte 9238-an várakoznak, az átlagos idő 815 nap. Sopronban, a legutóbbi tervezett időpont 2016. november 23-a.
Már elérhető az országos online várólista-nyilvántartási rendszer, bárki nyomon követheti, hogy mikor kerül sorra, továbbá hogy különböző műtétekre hányan várakoznak országszerte, az egyes térségekben, illetve adott intézményekben.

Az internetes oldal az Országos Egészségbiztosítási Pénztár oldalán a SOR-REND menüpontról, illetve itt érhető el.

A honlapon három fő menüpont található. Az egyik az Időpont lekérdezése esetazonosítóval, amelyre kattintva a beteg esetazonosítójának megadásával megtudhatja, hogy a várólistán mikor kerül sorra. Egy másik linkre kattintva az intézmények várólistáinak hosszát lehet megtekinteni. Míg a harmadik menüpontban az egyes ellátások szerint tételesen lekérdezhetők az intézményi várólisták.

Az oldalról kiderül például, hogy mandulaműtétre minden térséget tekintetve 70 nap az átlagos várakozási idő, összesen 1832-en állnak sorban. Szürkehályog-műtétre országszerte több mint 25 ezren várakoznak, a legtöbben, 7320-an a Nyugat-Dunántúlon, ahol az átlagos várakozási idő 783 nap. Ebben a térségben a legtöbben, 2435-en a Vas Megyei Markusovszky Kórházban várakoznak, ott csak 2016. április 18-án lehet sorra kerülni.

Csípőprotézis-műtétre országszerte 9238-an várakoznak, szintén a Nyugat-Dunántúlon a leghosszabb a várólista, az átlagos várakozási idő 815 nap. A Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc kórházban a legutóbbi tervezett időpont 2013. június 21., ugyanebben a térségben a soproni Erzsébet kórházban már 2016. november 23.

Kiss Zsolt, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár stratégiai főosztályának vezetője az MTI-nek korábban elmondta: az új rendszer egyik legfontosabb eleme, hogy "a beteg választása az elsődleges, a beteget fogja követni a pénz". A várólista vezetésére vonatkozó alapszabályok nem változnak, de szigorúbb lesz a rendszer - mondta a főosztályvezető.

Hozzátette: több intézményvezető örül az új, transzparens rendszernek, amely a lehetőségét is kizárja, hogy az orvosok nem tisztán szakmai indokok alapján, hanem esetleg más érdekek, például hálapénz fejében soroljanak valakit előrébb a listán.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. ratex 2012. július 07. 23:07
  „Én meg fel tudok sorolni egy csomó embert, akinek itt csinálták mindkettőt, és javult az állapotuk.”
 • 21. soproni 2012. július 07. 16:11
  „Ma egy gumisnál várakoztam és közben beszédbe elegyedtem egy 60 körüli úrral,aki bicegett.Elmesélte,hogy volt már csípő műtétje,amit nem Sopronban végeztek és nagyon jól sikerült. Ezzel ellentétben a második után,amit itt cseréltek pár hónapja ,semmit nem javult az állapota.”
 • 20. mrqb 2012. július 07. 15:32
  „Himbi:
  Kár védeni ezt az orvost. Mint írtam civil ruhába öltözött közben! Ha életmentő műtétre hívták volna, akkor valószínűleg nem láttuk volna többet, és műtős ruhát vesz fel...”
 • 19. himbi 2012. július 07. 10:29
  „16.mrqb!
  Nem tudom melyik osztály szakrendelőjében voltál, de gondolja csak bele... Mivan akkor ha dr X.Y. van kiírva szakrendelni mondjuk szerdán 10- 14 óra között és az illető orvosnak mondjuk műtőbe kell menni életet menteni mert mondjuk hoztak egy súlyos, életveszélyes sérültet!? Ilyenkor mindenki csak abba gondoljon bele, hogy mi van akkor ha egy hozizátartozója szorulna sürgős műtétre és a doki mondjuk ott maradna a szakrendelésen és magasról tenne a dologra... Ugye ezt senki nem szeretné. Az, hogy egy adott doktor kimegy a szakrendelésről azért is lehet mert konzíliumba kell mennie vagy egyéb sürgős orvosi feladat vár rá. Az emberek mindig csak azt látják, hogy elment visszajött, elment... csak azt abba nem gondol bele szinte senki, hogy azzal, hogy elment és más szakrdenl helyette lehet, hogy ezzel életet mentett. Egy egy műtét is megcsúszhat és komplikáció is léphet fel ahova akár még egy orvost is behívhatnak. Vagy, akár egy újraélesztéshez is hívhatják ahova biza nem biztos, hogy elég 1 orvos és 1 nővér mivel 10 perc alatt nagyon is ki lehet benne fáradni. Hát ezért tájékoztató jellegű az időpont!”
 • 18. Abalajobb 2012. július 06. 20:04
  „15. 17. A villannyal is spórolnak. Spórolniuk kell! Győrben eltűnnek a cuccok....? Hát akkor utána kell nézni és feljelentést kell tenni. Betegtől gyógyszert, ételt, ágyneműt stb. lopni bűncselekmény! Első alkalommal a három csapást kell alkalmazni!”
 • 17. Tonxy 2012. július 06. 09:01
  „15: azt is tedd hozzá hogy amióta győrben mosnak a jobb minőségű cuccok véletlenül ott maradnak és a szakadtak kerülnek vissza. Gyerek nemrég született olyan szakadt újszülött ruhát adtak rá amit mindenhol már kidobtak volna de mivel más nem volt ezt kapta. Ott is mondták hogy győrben valamiért eltűnnek a jó cuccok.”
 • 16. mrqb 2012. július 05. 22:24
  „Én is voltam tegnap ebben a csodálatos intézményben. Telefonon keresztül 2 hónapra előre kaptam időpontot. Kb. 40 perccel az időpontom előtt érkeztem, és összesen várhattam 3 órát! Persze nem voltam egyedül, aki ennyit várt. Kb. 5 percet voltam benn. Így is egy másik orvos látott el, mert az illető orvos folyamatos ide-oda mászkálásával töltötte a normál rendelési idejét. Egyszer csak civil ruhában jött vissza, és el is húzta a csíkot. Hát ez ám a híres kötelességtudat/betegek iránti elkötelezettség.
  Azt már nem is kell ecsetelnem, hogy persze a protekció azért működött.
  A kedves nővér meg kijelentette, hogy az időpont csak tájékoztató jellegű.
  Na ezeknek a fele fizetést adnám csak ezzel a szöveggel: a bérbesorolás csak tájékoztató jellegű!
  Nem hiszem el, hogy nem lehetne jobb munkaszervezéssel normálisan, max. kisebb csúszásokkal működni!”
 • 15. ratex 2012. július 05. 11:40
  „sopron32+1:
  Klímaberendezést tényleg nem érzel, ugyanis nincs. Illetve van, a műtőben, az intenzív osztályon meg az igazgatóságon. Máshova nem került, biztos nem volt rá forrás.
  Evőeszközt stb-t tényleg jó, ha hoz magával a beteg. Műanyag poharat ugyan tudunk adni, meg van műanyag kanál, de ennyi, amivel ellát minket a kórház, és ez is az osztályok költségvetéséből van levonva, ha erre költünk többet, nem jut másra.
  Elismerem, tényleg vannak olyan kollégák, akik flegmábbak vagy nemtörődőbbek, de pelenkát azért is volt, hogy nem cseréltünk, mert nem volt. Pénze se volt az osztálynak, hogy rendeljen, meg volt, hogy a kórházi raktárban sem volt.
  Friss hálóing? Hetente kapunk mondjuk 6-7 darabot, ebből kellene minden műtétesnek adni egyet (legyen mondjuk ez heti 25 beteg), és ha a betegnek nincsen saját tiszta hálóinge, akkor neki is. Érthető, hogy ez nem jön ki sehogy.
  Tiszta lepedő? Mióta Győrben mossák a szennyest, azóta nem is mindig tiszta a tiszta, és amennyit kapunk, nagyon sokszor nem tart ki másnap reggelig. Például hosszú hétvége első napján marad kb 20 lepedő, ennyiből ágyazz vasárnap, hétfő, kedd reggel.
  Azt meg, hogy vérnyomásmérésen kívül semmit nem csinál a nővér, nem akarom minősíteni. Gyere be dolgozni valamelyik műtétes osztályra, húzz le egy hónapot 80-90 ezer jó magyar forintért, és utána mondj véleményt. Lépésszámlálóval kijön ám a napi 20-25 kilométer talpalás, közben mosolyogj végig, legyél kedves, ha 10 percen belül a beteg negyedszerre csönget valami abszolúte blőd dolog miatt, akkor is, figyelj mindenre, mert ha 1 pirulát nem adsz be, a hozzátartozó már veri a tamtamot (meg mások miatt is)... Szóval de, aki még manapság is ápolóként dolgozik a magyar egészségügyben, nem a pénz miatt csinálja, hanem mert szereti (szeretné) csinálni.
  És mielőtt még valaki szóba hozná: jatt/para, na az nincs. Szívesen felajánlom az eddig idén kapott paraszolvenciámat, egy hétvégi bevásárlásra nem futja belőle.”
 • 14. tradermike 2012. július 05. 08:55
  „11: A 21. században eljutottunk oda, hogy lenyelünk egy olyan Alkotmányt, amiben rögzítve van, hogy az államnak már nem kötelessége az orvosi ellátás biztosítása, elég ha csak törekszik rá. Persze csakis a nemzeti összetartozás jegyében.”
 • 13. Balajobb 2012. július 05. 08:42
  „EZ NEM VICC!!! "Jövő hétfőig adott határidőt az Emberi Erőforrások Minisztériuma az iskoláknak arra, hogy írják össze, hány ló tartozik hozzájuk. Arra kérték a címzetteket, hogy mérjék fel a lovas ágazathoz tartozó állami ingatlant, földterületet, ingóságokat, lóállományt. Az iskolákban nyári szünet van, tehát meglehetősen esetleges, hogy hol, mikor van ügyeleti nap, amikor ezt a sürgős határidős kérdést meg tudják válaszolni.
  A napokban hasonló levelet küldött a kórhá­zaknak a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet. Az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó intézet arra szólította fel az egészségügyi intézményeket, hogy számolják össze: hány ló található a kórházukban."”
 • 12. sopron32+1 2012. július 05. 08:14
  „Visszaolvasva az elözö hozzászólásokat arra jutottam, hogy mindegyikben van egy kis igazság.
  Ehhez már csak azt tudnám hozzáfüzni, hogy ez a kórház egy romhalmaz. Hova tünik a pénz amit a felújításra kellene költeni? Igaz, nem tudom az ország másik felén milyen a helyzet, de sokkal rosszabb nem lehet.

  A közelmúltban többször jártam a soproni "kórház"-ban. Itt csak még betegebb lesz az ember. Ott kezdödik, hogy a föépületbe az elsö belépéskor szinte hasraesik az ember. Miért nem lehet a feljött járóköveket visszatenni? Vagy ez is taktika, hogy többen várjanak a mütétekre? Szégyen!

  Ebben a forróságban nem érezhetö, hogy bármilyen klímaberendezés is müködne/lenne az osztályokon. Ablakok vagy becsúkva és a szarszagtól támlyog az ember, vagy minden kinyítva és a huzat ellen kell támolyogni, hogy ne vigye ki az embert megint az ajtón.
  Ez kérem a technika a 21.században???????
  Evöeszközt, Wc-papírt, poharat......stb, mindent a páciensnek kell magával vinnie. Röhej!
  Ha így folytatódik, akkor a mütendö illetönek már a jó éles kést is vinnie kell magával. Hova jut/jutott ez az ország?
  A "kedves"növérekröl ne is beszéljünk. Máig sem értem, hogy miért választják néhányan ezt a pályát. Ha valaki nem akar szart pucolni, akkor menjen el utcát söpörni. A hygiéniai állapotok nem éppen a legjobbak, söt lassan elérik az öskor szintjét.
  Csak egy példa: idös néni reggel beleszarik a pelusba, többszöri emlékeztetés után sem pucolják ki a nénit, majd este 6-kor még mindig ugyanabban a pelusban van. Ennyire nem érnek rá a növérek? Vagy szarnak rá? Minek a növér egyáltalán az osztályra? Vérnyomást mérni mindenki tud a géppel! Ezen kívül ugyanis semmit sem csinálnak. Nem zárják be az ablakot a betegek kérésére, azzal a válasszal, hogy aludjanak akkor majd nem érzik a huzatot. Ha kell akkor meg nem nyítják ki a kérésre. Az összeszart wc-t nem pucolják ki, mert majd holnap jön a takarítószemélyzet reggel. Peluscsere nuku. Friss hálóing, lepedö..... álmodjunk tovább.
  Barátságtalanok többször is. Akkor megkérdezném hogy minek is vannak ott??????

  Tisztelet a kivételnek mert van azért az is, de sajnos nagyon kevés.

  És ez mind a TB-böl van fizetve amit a szegény betegek még egészséges korukban fizettek! Ezt kapják vissza érte. De mint tudjuk szart ér a forint, a szó szoros értelmében sok esetben. TB = szarus pelus”
 • 11. Abalajobb 2012. július 05. 05:50
  „Szégyen. A 21. Században eljutottunk oda, hogy az orvosi kezeléshez a szegényebb rétegek nem vagy késve jutnak. Hol a sok befizetett tb?”
 • 10. Lincsi 2012. július 04. 21:15
  „Én inkább nem várnék itt Sopronban. Az ország másik felében, csak néhány hetet kell várni, és ingyen megcsinálják, és ott is vannak jó orvosok, vagy jobbak!!!”
 • 9. nága 2012. július 04. 21:09
  „Aki megteheti, majd elmegy egy magánklinikára, ott pénzért mindjárt sorra kerül. Tehát ez megint csak a szegényebbeket sújtja.”
 • 8. Uninterested 2012. július 04. 20:59
  „Tudatos népirtás folyik, de most frontvonalon, hanem a kórházakban.”
 • 7. dangel 2012. július 04. 20:29
  „Igen, egy nagy "baromság". Vannak orvosok és alig kihasznált műtők. A betegek halogatott műtétig történő gyógyszerezése és kezelése és utaztatása egy vagyonba kerül. Arról nem is beszélve, hogy óriási fájdalmat kell évekig kibírni. Arra várnak, hogy adjon el mindenét, hogy kifizesse a teljes összeget, ami nyilván egy felturbózott összeg. Vagy tényleg haljon meg...?”
 • 6. Ambar 2012. július 04. 20:24
  „Hát ez a korrupció melegágya! Persze hozzátéve hogy igazi embertelenség.!Persze történhet bármi a pénz azért sok embernek megoldja a várakozási idő lerövidülését.A szöveget meg lehet nyomni ,mindenki tudja hogy a valóság más most is és a a jövőben is.Sajnos aki belekerül a helyzetbe hamar megtudja!leginkább az egyéni érdeke motiválják a várakozó listákat! Ezért megoldani nem is akarják hiszen sok pénztől esnének el.Szerintem nálunk bármennyit keresnének az orvosok ez akkor is így lenne!Minek a sok pénzbe kerülő változtatás ,ha a várakozó listák ilyenek.Majd ha a döntéshozók és hozzátartozóik is átéreznék a szenvedést a várakozási idő miatt akkor nagyon hamar lenne megoldás.De hallott már valaki ilyenről ?! Én még nem!!”
 • 5. Karcsika 2012. július 04. 19:53
  „Van olyan, aki fél év alatt sorra került.
  Csak tudni kell, hogy hova kell fizetni.”
 • 4. himbi 2012. július 04. 19:21
  „http://hvg.hu/itthon/20120629_korhazszovetseg_forraselvonas”
 • 3. intar 2012. július 04. 18:10
  „Ez egy kormányokon átívelő, politikától független baromság! Ha van orvos, van beteg, van kórház akkor minek ezzel az eszetlen várakozási idővel kínozni Őket? Vagy ez a cél? A halogatás alatt tovább romlik az egészségi állapot, így aztán többe kerül a kezelés. Már aki megéri! Igaz ez takarékos megoldás, hiszen a halott nem kér műtétet.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NB II-es marad a Vasút

Kedden eldőlt, hogy idén is az NB II-ben szerepelhet az előző bajnokságot kiesőhelyen záró Soproni… Tovább olvasom