Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

2015-ig megépülhet Balf és Sopron között a kerékpárút

2015 tavaszán elkészül a Balf és Fertőrákos közötti kerékpárút - ezt Fónagy János államtitkár válaszolta Firtl Mátyás azonnali kérdésére Parlamentben.

A Balf és Fertőrákos közötti kerékpárút érdekében szólalt fel Firtl Mátyás a Parlamentben. Sopron és térsége országgyűlési képviselőjének azonnali kérdése így hangzott:

A Fertőrákos és Balf települések közötti kerékpáros közlekedés megoldása több mint két évtizedes probléma, aminek rendezését Magyarország Kormánya magára vállalta.

Első körben, még 2012-ben, 450 millió forint kormányzati támogatást kapott a térség ahhoz, hogy a meglévő kerékpárutak rekonstrukciója megtörténhessen a XXI. századi minőségi elvárásoknak megfelelően, másrészt a Fertőrákos-Balf közötti szakasz engedélyezési és kiviteli tervdokumentációi elkészülhessenek, megalapozva további – elsősorban európai uniós - források bevonását a feladatok megoldása érdekében.

Az új kerékpárút a meglévő, Fertő parti hálózathoz csatlakozik majd. Fotó: kisalfold.hu archívum
Az új kerékpárút a meglévő, Fertő parti hálózathoz csatlakozik majd. Fotó: kisalfold.hu archívum


Jelenleg Balf és Fertőrákos között a kerékpáros-közlekedés a közúton történik, a Fertő tó körbekerékpározhatósága ezen az egyetlen szakaszon szakad meg.

Ráadásul a Balf-Fertőrákos közötti 8526-os útszakasz állapotáról tudni kell, hogy a közlekedésbiztonság szempontjából elfogadhatatlanul rossz minőségű, balesetveszélyes, hiányzó láncszemként akadálya a milliárdos fejlesztésű turisztikai célpontok gyors, biztonságos és kényelmes megközelíthetőségének.

Rendkívül balesetveszélynek vannak kitéve a kerékpáros turisták, akiknek száma egyre növekszik. A turistákon kívül a helyben lakók, a szőlősgazdák, a helyi vállalkozások érdekét egyaránt szolgája a megépítendő út.

Az elkészült tervek birtokában a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közös konzorciuma tavaly ősszel sikeresen pályázott a Nyugat-dunántúli Operatív Programban rendelkezésre álló EU-s forrásokra. A szükséges pénzeszközök a Fertőrákos-Balf közötti kerékpárút kivitelezésére is.

A megvalósítás során a konzorcium mindent megtett, hogy a tényleges munkák megkezdődjenek, annak ellenére, hogy ezen a területen a „zöldhatóság" nagyon szigorú előírásainak is meg kell felelni.

Kérdezem: mikorra várható, hogy elkészül a Balf-Fertőrákos közötti kerékpárút – pontosabban a kerékpározható 3 méter széles mezőgazdasági út a szőlők között – teljes hosszában?

Fónagy János államtitkár válaszában kitért arra, hogy a további 700 millió rendelkezésre álló EU-s forrásokon túl további 105 millióval egészíti ki a kormány a kerékpárút-építést, amely 2015 tavaszán készülhet el.

Firtl Mátyás viszontválaszában megköszönte a magyar kormánynak, hogy 450 millió forinttal támogatta a kerékpárút megépítését.

Kiemelte, hogy a térségbeli milliárdos nagyságrendű fejlesztések - az Eszreháza Központ, a fertőrákosi Barlangszínház - indokolják az európai színvonalú kerékpáros megközelíthetőség biztosítását.

A helyi kis- és középvállalkozók érdekét is az szolgálja a leginkább, ha az út megvalósul - hangsúlyozta Firtl Mátyás.

Forrás: firtl.sopron.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni baloldal - Kihívói lennének a hatalmon lévő politikai erőknek

– A Fidesz sok szavazót veszített a korábbi választáshoz képest, mi pedig növelni tudtuk a… Tovább olvasom