Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

2007: Átevezték az óceánt, megnyílt a határ

Sopron - Űrturistáskodott Charles Simonyi, célba ért a Tűzhangya, őssejtbeültetésen vett részt egy soproni kisfiú, nézői rekordot döntött a VOLT – mondhatjuk derűlátón, ha visszagondolunk 2007-re. Városi perek indultak, melyek egy része első fokon lezárult, egy másik kisfiún sokan segítettek volna, de már nem lehetett – emlékezhetnénk pesszimistán.
Visszatekintő annak, aki lemaradt volna 2007 soproni vonatkozásairól.
Mozgalmas és visszás évet búcsúztatott Sopron és környéke szilveszter éjjelén. Jó és rossz egyaránt történt 2007-ben, a legemlékezetesebb esetekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

Perek, feljelentések januárban

Évkezdés után alig néhány hetet kellett várni, hogy országos híradókba kerüljön Sopron. Január 25-én Fodor Tamás polgármester bejelentette, pereket és büntető feljelentést indít az előző városvezetés ellen különböző szerződéskötések, valamint ingatlan-adásvételek vélt jogszerűtlensége miatt. A téma valószínűleg már unalomig ismert a soproniak körében, hiszen azóta sem telt el olyan hét, hogy valamilyen fejlemény ne látott volna napvilágot. A büntető feljelentések mindegyikét elutasították, a perekből ez idáig kettővel kapcsolatban született elsőfokú döntés. A Petőfi téri mélygarázs már a pótmagánindítványnál tart – amelyet első fokon ugyancsak elutasítottak –, míg a Pozsonyi úti volt szemétlerakó ügyében első fokon történt elutasító döntés. Az ügyek vélhetően még sokáig húzódnak, akár évekig is tarthat, míg mind a hat per végleg lezárul.

Andrea és Gábor Cadizból 52 nap alatt érték el a karibi partokat.

Partot ért és díjat nyert a Tűzhangya

Soproni egyetemisták világra szóló sikert hoztak a városnak március elsején, amikor több ezer kilométer evezés után Antigua szigetén partot értek Tűzhangya névre keresztelt hajójukkal. Pálos Andrea és Rakonczai Gábor, az Alkalmazott Művészeti Intézet hallgatói még január elején indultak el a spanyolországi Cadizból, hogy 52 nap kimerítő és embert próbáló munkájával saját erőből érjék el a karibi partokat. A fiatalokat Antiguán családjuk várta, innen már együtt érkeztek vissza repülővel Magyarországra. Andrea és Gábor atlanti-óceáni élményeiről számos alkalommal tudósított a Kisalföld, hiszen műholdas telefonjukon keresztül el tudtuk érni őket, és ott voltunk akkor is, amikor megérkeztek a Ferihegyi repülőtérre. A két soproni hallgató azóta városi kitüntetésben is részesült, hajójuk, a Tűzhangya pedig a Design Hét alkalmából formatervezési díjat kapott a közelmúltban.

Hosszas előkészítő és szervezőmunka, alkalmassági vizsgálatok és kiképzés után az 58 éves Simonyit április 7-én lőtték fel az oroszországi Bajkonurból.

Startolt és landolt a dollármilliárdos űrturista

Huszonötmillió dollárért 2007-ben saját finanszírozású űrutazáson vett részt Charles Simonyi. Hosszas előkészítő és szervezőmunka, alkalmassági vizsgálatok és kiképzés után az 58 éves Simonyit április 7-én lőtték fel az oroszországi Bajkonurból az orosz Oleg Kotov, valamint Fjodr Jurcsihin társaságában egy Szojuz TMA 10-esen. Az űrturista tizenhárom napot töltött különböző fizikai és biológiai vizsgálatokkal, kutatással a világűrben, míg április 20-án sikeresen földet ért Kazahsztánban. Visszatéréskor az űrkabin óránként harmincezer kilométeres sebességgel hatolt a Föld körüli légrétegbe, mialatt a külső burok 2000 Celsius-fokra hevült. Az egyházasfalui gyökerekkel rendelkező Simonyi blogján és interjúkban hozta nyilvánosságra élményeit. Az űrturista a világ leggazdagabb emberei közé tartozik. A Microsoft alapító tagjáról – akinek nevéhez fűződik egyebek mellett a Word és az Excel programok megalkotása – a közelmúltban bélyeget is kiadtak Egyházasfaluban.

Májusban műhiba az Erzsébet-kórházban

Példátlanul magas, nyolcmillió forintos büntetést rótt az Egészségbiztosítási Felügyelet a soproni Erzsébet-kórházra, mert közvetlen összefüggést látott egy 78 éves férfi május 9-i halála és az április 23-i műtétje során a hasában felejtett törlőkendő között. A sebészeti szakkollégium állásfoglalása szerint a műtét előtt meg kell számolni minden olyan eszközt, műszert, törlőkendőt, amit a műtét során használ az orvos. Ugyanezt kell tenni a műtéti terület lezárása előtt, hogy még véletlenül se forduljon elő, hogy idegen test marad a betegben. Sopronban a sebészeten a férfi halálát követően elrendelték a kollégiumi állásfoglalás gyakorlati alkalmazását.


Ismét nézői rekordot döntött a VOLT

A szervezők minden várakozását felülmúlta a tavalyi, 15. VOLT Fesztivál Sopronban. A hivatalos megnyitó előtti este már fiatalok ezrei vették birtokba a soproni Lövér kempinget. A hatalmas érdeklődés miatt a szervezőknek már az első napon 4000 négyzetméteres területtel kellett bővíteniük a sátorteret. A júliusi fesztivál rendkívül színvonalas programot vonultatott fel, ami jósolhatóan látogatói csúcsot ígért, azonban sokakat meglepett, hogy tavaly – a VOLT Fesztivál történetében először – kikerült a kapura a „telt ház" tábla. Ez azt jelenti, hogy a brit Prodigy koncertjén 20 ezer vendég volt jelen az eseményen. Beszédes adat, hogy a VOLT vendégei közel 200 ezer korsó Soproni sört fogyasztottak el a négy nap alatt.

Átadták a Deák teret és a Széchenyi-gimnáziumot

Hosszas huzavona után megújult Sopron egyik legszebb tere, a Deák tér, melyet szeptember elején fel is avattak. Sopronban még egyetlen beruházás sem váltott ki olyan heves vitát, mint amilyet az említett közterület rekonstrukciója. A civil társadalom egy része már a tervek nyilvánosságra kerülésétől támadta az elképzelést. Hiába volt azonban minden tiltakozás, az építési engedély megfellebbezése, csupán apró módosításokat értek el, ugyanis az unió kimondottan közösségi létesítmények építésére adta a pénzt. A tér tehát elkészült, rajta egy multifunkciós épület, mely mind a mai napig nem kezdte meg működését. A játszótér vitathatatlanul a legnépszerűbb létesítmény, talán még most, a téli hónapokban is.

2006 nyarán kezdődött meg a Széchenyi-gimnázium Templom utcai épületének felújítása, melybe végül novemberben költözhetett vissza a diákság és a tanári kar. A közel 650 milliós munka eredményeképpen megújult épület rendkívül színvonalas és ízléses lett.

A mélygarázs átadására még várni kell

A Petőfi téri mélygarázs átadása – mely miatt már másfél éve kétirányú a Várkerület – azonban még mindig várat magára. A soproniak várják az átadást, amivel nemcsak a parkolási gondok oldódnak meg, de az Ógabona tér is visszakerül a „forgalomba". A városvezetés azt tervezte, hogy 2007 végére legalább a teret átadják a forgalomnak, erre azonban nem került sor, mivel még mindig nincs használatbavételi engedélye a mélygarázsnak. Ennek az az oka, hogy az önkormányzat szerint a szakemberek számos minőségi kifogást találtak, s mindaddig, míg a kivitelező nem javítja ki a hibákat, nem adják ki az engedélyt. További problémát jelent a liftház kérdése, amelyet egy méterrel magasabbra építettek az engedélyezési tervben rögzítettnél, így a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nem járul hozzá fennmaradásához.

Leventén segítettek, Alexen már nem lehetett

Már a második őssejtkezelésen is túl van Bakonyi Levente, aki a születésekor elszenvedett oxigénhiány miatt súlyos testi fogyatékosságokkal él. Az első kezelés után a soproni fiúcska képessé vált néhány másodpercre egyedül felemelni és megtartani a fejét, megtanult a hátáról hasra fordulni, igent vagy nemet tud inteni a buksijával. A második kínai út után Levi tovább erősödött és gyógyult, ekkor már képes lett felemelni a kezét és átkarolni édesanyja vállát. Levente családja most műanyag kupakokat gyűjt, amiket egy feldolgozó cég megvásárol tőlük. Az így befolyt pénzből Levente ismét eljuthat egy kezelésre Kínába.

Van azonban olyan helyzet, amikor hiába az összefogás és segíteni akarás, ez már nem elég. Az édesanya, Rita és az édesapa, Levente kitartó küzdelme ellenére örökre elaludt a peresztegi Árvai Alexander. A kisfiú állapotáról többször beszámolt a Kisalföld, az olvasók mindannyiszor próbáltak valamilyen módon segíteni az agytörzsi daganatban szenvedő kisfiúnak és a családnak. Mindenki bízott Alex gyógyulásában, de a betegség végül erősebbnek bizonyult. Alexet november 17-én, két év súlyos betegség után helyezték örök nyugalomra.

Decemberben ünnepélyes keretek között bontották el – a többihez hasonlóan – a sopronpusztai határátkelő sorompóját.

Decemberben Schengen

Népünnepéllyel és tűzijátékkal ünnepelte hazánk – többek között Sopronban – a schengeni szerződés életbe lépését. A Fő téren, a Páneurópai Piknik helyszínén, valamint Fertőmeggyesen és a Bécsi úti kilépőnél egyaránt köszöntötték a történelmi eseményt, melynek következményeként immár útlevél-ellenőrzés nélkül hajthatunk vagy léphetünk át Ausztriába. A rendezvényeken részt vett Kovács László EU-biztos, Szili Katalin házelnök, Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter, Günther Platter osztrák belügyminiszter, Othmar Karas osztrák EU-képviselő, valamint Alois Mock egykori osztrák külügyminiszter is.

Olvasóink írták

  • 2. cziráki viktória 2008. január 10. 10:44
    „A gyűjtőhely címe: Sopron, Határőr utca 7.
    Infó: 70/310 18 06”
  • 1. skultéty attiláné 2008. január 09. 18:53
    „Jó estét kívánok! A beteg gyermekek cikkről érdeklödök hogy hogyan lehetne a kupakokat eljuttatni a gyűjtő családhoz. Kérem irjanak választ,van egy csomó kupakunk! előre is köszönöm! Skultéty Attiláné Répceszemere”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszentelték a Szent Orsolya Iskolát

A Nap Rádió interjúja Kovács Andrással, az iskola igazgatójával.mp3

Tovább olvasom