Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

1987: Ön a Zenebutikot várta jobban vagy a SZOT-üdülést?

A ma reggeli friss fuvallat egy 1987. áprilisi Rádió és Televízióújságot sodort az arcunkba. Kész felüdülés a sok idétlen és ízléstelen prospektus között – gondoltuk és nosztalgikusan fellapoztuk. Önnek mi jut eszébe 1987-ről?
Járt már úgy, hogy teljesen váratlanul rohanták meg furcsánál furcsább emlékei több mint húsz évvel ezelőttről? Régi családi fényképtől vagy egy előkerült magnókazettától fogta el a bánatos nosztalgia vagy a retró hangulat?

Mi jutna eszébe, az 1987-es év hallatán? Jómagam gyakran egy összecsukhatós kempingbiciklin köröztem szürke panelházunk legkevésbé sem EU-konform kicsiny játszóterén 1987-ben. Leginkább olyan fontos dolgok foglalkoztattak, hogy mit szeretnék hallani este a Hét meg hét magyar népmeséből, vagy hogy utazunk-e a Balatonra a nyáron. A külpolitikában maximum annyira voltam érintett, hogy Gusti-bácsi, az Ausztriába szakadt távoli rokon vajon hoz-e Milka csokit, Garfield-os összecsavarható műanyagpénztárcát és kókuszt (!) ha látogatóba jön.

Ugye emlékszik?
Ugye emlékszik?

Önnek mit jelentett 1987? Járt a várkerületi „dolláros boltba", vagyis az Intertouristba elkölteni az innen-onnan „összelejmolt" Schillingjeit? Szerette, hogy szombatonként a belvárosban csak úgy pezsgett az élet, és jól öltözött emberekről messziről virított, hogy osztrákok? És ön szerette a cicanadrágot? Vett könyvet Sanyi bácsitól a „Csemege" előtt, vagy minyont és „karos" eszpresszót odabenn? Vagy az Ötvös és a Torna utca közötti hot-dogra bukott? Zavarta hogy összesen két áruház van ugyanazzal a kínálattal? Kétféle ízléstelen csizma közül melyiket választotta? Mennyit fizetett élete első kocsijáért?

Emlékszik még a kis-várkerületi szovjet hősi emlékműre és Réz Rozira a Deák térről? Vagy a „Liszt" előtti pléhdobozra? Járt úttörő- vagy építőtáborba? Netalántán összeveszett kollégájával az utolsó SZOT-beutalók egyikén?

És mivel teltek az estéi? Évezte a hétfő esti tévézés luxusát? És mit nézett? A Deltát? A Zenebutikot? A Vers mindenkinek-et? Ne tessék félni, senkinek se fáj! – ugye ismerős? Vannak jó fényképei a rendszerváltás előttről? Küldje el! Címünk: online@kisalfold.hu

Olvasóink írták

 • 18. blacky 2008. október 21. 12:00
  „Hiányzik állam bácsi, aki, egy kis puha diktatúráért cserébe gondoskodott kicsit rólunk? Igen, van ebben is valami. A közbiztonságot bizony én is visszasírom. De azért ne ítéljünk el mindent, amit a rendszerváltástól kaptunk. Ugye milyen jó azért elutazni olaszba´ meg görög´be´? Meg átugrani csak úgy a szomszédba, mondjuk a bolhára? Én is úgy gondolom, most nehezebb egyről a kettőre jutni, de a lehetőség mindenki előtt nyitva áll, és nem attól függ, párttag vagyok-e vagy sem. Az a baj itt, hogy elmaradtak a gyökeres változások, nem volt tabula rasa. Ha lett volna,talán nem lenne ennyi megkeseredett ember, aki a szocializmus után vágyakozik... Vagy csak a fiatalságot sírjuk vissza? Az más, és az idő úgyis mindent megszépít.”
 • 17. hozsuzs 2008. október 20. 14:18
  „Abban az évben érettségiztem:)...bár ez nem olyan szép emlék, de így 21 év múltán ez is megszépült.
  Moby Dick, Borostyán cukrészda, ücsörgés a Május 1. téren, Deep Purple (bár ez nem Sopronban volt:))
  Szép volt, jó volt, elmúlt...”
 • 16. gabor39 2008. október 20. 13:18
  „1987-ben, érettségi után rögtön másnap három barátommal elindultunk a balatonra. 1963as Moszkvics 407-essel, nagyapám alkatrésznek vette az autót, három sebességes volt, hazafele már csak kettő, a kormány balra fél fordulattal többet forgott mint jobbra, és a teljes fékrendszer ki volt szerelve:) utólag belegondolva rájöttem, hogy 18 évesen mekkora hülyék voltunk...de akor igazi felszabadultságnak,vagányságnak tartottuk! túléltük a 3hetes vadkempingezést, hazautat is,bár a rendőr megbüntetett 310Ft-ra a hátsó rendszám hiánya miatt. Az autó ma felújított veterán (mi meg apukák).”
 • 15. ronin 2008. október 20. 10:40
  „Szerettem ezt az időszakot, mindig szívesen emlékszem vissza, már amire tudok:reggeltől estig lennt lehetett a gyerek az utcán, a szülők nem féltek, hogy "hol lehet ez a gyerek, mit csinál, és kivel", Sanyi bácsi aranyos és kedves volt a kék vagy barna iskola köpeny szerű kabátkájában, finom volt a kubai narancs,az ABC ,a Mókus ,a Kedvenc csoki, jó édes a Medvecukor,de ezeknél nagyobb szenzációt a banán jelentette.Akkor értelmes rajzfilmeket látott a gyermek a tv-ben, és ha anya engedte, péntek este 7kor még a Dallasba is belenézhettünk.Jó volt ez az idő, kár hogy elmúlt... :-(”
 • 14. stuncz 2008. október 20. 08:50
  „Én egy darab gyertyát fújtam el akkor a tortámon :-)”
 • 13. soproni lány 34 2008. október 19. 16:46
  „hát igen.még most is fiatal vagyok,de akkor BOLDOG is voltam ma már csak a napi keserűségekkel kell élni és nem tudom minek,mert se lakásra nincs remény se munkahelyem nem biztos.”
 • 12. Privát(izáció) 2008. október 19. 16:10
  „Bizonyítja a mostanság jelentkező és tömegeket kifosztó gazdasági válság, hogy az un. privatizáció nem gyógyír a gazdasági bajokra.
  Magyarországon a privatizáció = lopás, csalás és panama!! (Funkcionáriusok és főkönyvelők összefonódásából születtek hatalmas magánvagyonok.)
  Ez volt Sopronban is! Kár a városért!!!”
 • 11. sehovasoha 2008. október 18. 21:44
  „Sotex után indultunk a Deákba, majd a Pannonia bárba:-)
  A Liszbe, Szörnyüvel vitatkozni, hol van a zako:-)”
 • 10. Leon60 2008. október 18. 16:15
  „1987

  A Fábián Gyuri akkor kísérte haza a Kiss Bazsát, mert félt egyedül hazamenni előadás után :)”
 • 9. Lacibá 2008. október 18. 15:35
  „EMLÉK! Én még a Várkapu presszóba jártam. Az indiáner már akkor is nagyonfinomvolt!”
 • 8. Lacibá 2008. október 18. 15:25
  „1987? Az u.n. szakértőkmár két éve dolgoztak az adótörvényeken! Ja ez titok volt! SZOT beutaloról nem is álmodhattam, mert háromgyerekes beutaló nem létezett! Az illetékes szakszervezetistől azt az ötletet kaptam, már évekkel korábban, hogy egy gyereket hagyjak otthon! Jó mi? Mellesleg 87benmár érződött a szocializmus hullaszaga!”
 • 7. pb 2008. október 18. 14:33
  „Csernobil után egy évvel, fantasztikus volt, meg is lehet nézni mennyi daganatos beteg van ma.”
 • 6. lolita 2008. október 18. 09:03
  „Ezek voltak a szep idök utoljara nem is tudom mikor jartam a belvarosban,de nem mostanaba nem is ertem miert!? Talan mert tul gyorsan pörög körülöttünk minden,semmire nincs idönk keves a penzük az embereknek stb.Szep idök voltak!”
 • 5. emlék 2008. október 18. 09:02
  „Bocsánat, elírtam... Nem Eötvös, hanem Ötvös :) Kicsit korán van még, mindenkitől elnézést kérek :)”
 • 4. emlék 2008. október 18. 08:53
  „Akkoriban középiskolás voltam :) Szerettem a hot dog-ot az Eötvös utca sarkán. A Torna utcában pedig a mozit... Máig is szívesebben járok oda, mint a Plaza-ba. És igen, a "dolláros bolt". Néha álldogáltunk a kirakata előtt, és azon fantáziálgattunk, hogy ha lenne valutánk, mire is költenénk. És nekem is volt akkoriban összecsukhatós Csepel campingbicajom, libaürülék színben pompázott, de nagyon boldog voltam vele. És szerettem az Omniában az indiánert is... Este a tv-ben pedig Derrick-et néztem, vasárnap délelőtt pedig a Zenebutikot :) És mindössze egyszer jutottunk el a Balatonra, Édesapám szerezte a beutalót a munkahelyén :) És hétfőnként a Petőfire tapadt füllel hallgattuk Kettőtől ötig a kívánságműsort. Szerettem azt az időszakot.”
 • 3. ggg 2008. október 18. 07:27
  „Sanyi bácsinál rengeteg könyvemet vettem, szegény öreget milyen kegyetlenül végezték ki saját otthonában :(”
 • 2. Nosztalgia2 2008. október 18. 07:23
  „Szerintem nem, kellett volna 1990-ben szinte mindent lerombolni ami addig volt, a jó dolgokat meg kellett volna tartani-talán ma előbbre tartanánk.”
 • 1. Nosztalgia 2008. október 17. 22:17
  „A felsorolt soproni emlékek szívbemarkolóak. A dollárboltot kivéve minden hiányzik. Talán közelebb voltunk egymáshoz. Szerettem ezeket az éveket. Nem igaz, hogy két áruház volt, rengeteg kis üzlet volt a városban, a választék sem volt rossz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Firtl Mátyás: Csak az adócsökkentés lehet kiút a válságból

Sopron - Csak az adócsökkentés lehet kiút a gazdasági válságból – fogalmazott Firtl Mátyás… Tovább olvasom