Kisalföld logö

2018. 09. 22. szombat - Móric 14°C | 25°C Még több cikk.

185 millió forintot nyert 18 pályázó

A közelmúltban bírálták el az úgynevezett LEADER-térség pályázatait, amelyen négy területre lehetett beadni támogatási igényt.

Összesen 38 pályázat érkezett be, közülük 18 nyert. A megítélt összeg pályázónként 10 millió körüli, összesen 185 millió forint. A támogatás mértéke mikro- és kisvállalkozások esetén 60 százalék, az önkormányzatoknál és a nonprofit szervezeteknél 100 százalék. Eszerint térségünkben az önrészekkel együtt mintegy 300 milliós nagyságrendű beruházások valósulhatnak meg. A támogatásnak köszönhetően Lövőn és Harkán játszótér, Kópházán pedig közösségi tér épül. Csáfordjánosfán a helyi építőipari vállalkozó a telephelyét fejlesztheti, míg Szakonyban, Zsirán, Harkán a falusi turizmus szolgáltatásait bővíthetik. Nagycenken a Hársfa sor mellett egy pihenőteret hozhatnak létre, Ivánban pedig korszerűsítik a tájházat. A legnagyobb tételt az egyházi felújítások jelentik, térségünkben egyszerre egy időben ilyen sok templom nem újult még meg, mint most. Így Fertőszentmiklóson, Újkéren, Sopronhorpácson, Szakonyban, Harkán, Ágfalván a jó idő beálltával már el is kezdődhet a kivitelezés.

A LEADER-pályázat harmadik fordulójára hétfőig lehetett jelentkezni. Az előzetes adatok szerint több mint negyvenen pályáztak, köztük húsz önkormányzat. Várhatóan jövő év tavaszán bírálják el a beadványokat.

Az Alpokalja–Ikva Mente LEADER-térséget 39 település alkotja. A kiírt pályázatok lényege, hogy ezekről a községek képviselőiből álló bizottság dönt, azaz helyben határozzák meg azokat a feladatokat, amelyeket támogatnak. A 2007–13-as időszakban térségünkben közel egymilliárd forint osztható el ily módon.

Olvasóink írták

  • 3. pistika 2010. január 01. 19:15
    „Nem lenne rossz egy link a győztes pályázatokhoz, a Leader oldalakon nincs.”
  • 2. sila 2009. december 31. 09:19
    „A támogatással járó kis táblákat nem elfelejteni a helységnév alá kitenni, mert különben nem is ,,EURÓPAI FALU" az adott község.”
  • 1. t-a-ibi 2009. december 29. 16:02
    „Remélem ezt a LEADER- nevezetű pénz lenyúló-elosztó központot, komoly ellenőrzés és felelősségre vonás után feloszlatják.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felajánlotta a díjjal járó pénzt

Kitüntették Horváth Vilmost, a Kisalföld Volán Zrt. idegenforgalmi igazgatóját, a soproni… Tovább olvasom