Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

14 ezer néző a Miss Saigonon

Mindhárom este állva tapsolt összesen több mint 14 ezer ember a soproni MKB Aréna szabadtéri színpada előtt a Miss Saigon című musicalnek, szereplőinek és alkotóinak.

A gigantikus produkció nem nélkülözte a lenyűgöző látványt, a második felvonásban helikopter szállt fel a színpadról.

17 évvel a magyarországi premier után Cameron Mackintosh producer, jogtulajdonos kérésére ugyanaz a kreatív csapat – díszlettervező: Kentaur, jelmeztervező: Horváth Kata, koreográfus: Bakó Gábor, zenei vezető: Makláry László, rendező: Kerényi Miklós Gábor – KERO® – állította színpadra Claude-Michel Schönberg és Alain Boublil produkcióját, amelyik az emlékezetes első, 1994-es szegedi szabadtéri, majd operettszínházi előadást megalkotta.

Miss Saigon musical - Első szereposztás. Fotók: Sütő László Balázs

Az amerikai producer úgy emlékezik erre, mint a legjobb Miss Saigonra, amit valaha látott: 'Kicsit szorongva és fenntartásokkal érkeztem Szegedre 1994-ben, arra gondoltam, mi újat nyújthat nekem ez a musical New York, London, Toronto és Tokió után egy magyarországi bemutatón. Be kell vallanom, már az első jelenetnél nagyon meglepődtem, rendezésileg, szcenikailag, színészileg, valóságos győzelem ez a változat, világszerte bemutatott produkcióim közül ezt tartom a legsikerültebbnek.' - mondta Cameron Mackintosh.

2011. augusztus 19-én, 20-án és 21-én ismét hatalmas sikert aratott a Budapesti Operettszínház és az MKB Musical Aréna koprodukciójában a Miss Saigon. Több mint egyéves előkészület után nem csak egy premierre került sor, hanem az ország legnagyobb szabadtéri pódiumát is felavatták a Nagymező utcai teátrum sztárjai. A hatalmas, több mint 1300 négyzetméteres színpadot gigantikus díszletek, s mintegy 300 fős szereplőgárda foglalta el, a soproni Városi Stadion tribünjein, illetve a gyepre telepített mobil nézőtéren pedig mindösszesen több mint 14 ezer néző foglalt helyet a három estén - írja az OrientPress Hírügynökség.

A közönség állva tapsolt a produkciónak, még a bemutató éjszakáján is, amikor eső miatt félbe kellett szakítani egy rövid időre az előadást. Az égiek ezt követően sem voltak kegyesek, az utolsó jelenet és a tapsrend alatt is szemerkélt az eső, de ez a nézőket nem zavarta: a tomboló vastaps nem maradt el. 20-án és 21-én pedig azonban már szerencsére tombolt a nyár.

Igazi, gigantikus szabadtéri produkciónak lehettek tanúi a jelenlévők. A Miss Saigon háborús jelenettel, hatalmas robbanásokkal kezdődött, s egy katonai helikopter is berepült a nézők feje fölé. A KERO®-rendezte előadást a tömegjelenetekben fény- és hangeffektusok, tűzijátékok, hadi járművek színesítették, illetve az amerikaiak vietnami menekülését bemutató színben egy másik, 1200 kilogrammot nyomó hatalmas helikopter emelkedett fel a színpadról, s a közönség felett repült ki a stadionból.

Miss Saigon musical - Második szereposztás. Fotók: Sütő László Balázs

A nem mindennapi előadás nívóját tovább emelte a sztárszereposztás. A soproni Miss Saigonban lépett először egy színpadra, egy produkcióban két musicalsztárunk: Christ, az amerikai katonát Dolhai Attila, míg jó barátját, Johnt Feke Pál alakította három estén át. Mellettük az Operettszínház legkiválóbb művészei voltak láthatók: Kimként kétszer Vágó Zsuzsi és egy alkalommal Dancs Annamari, Professzorként kétszer Szabó P. Szilveszter, egyszer Mészáros Árpád Zsolt, Ellenkét kétszer Bordás Barbara, egy estén pedig Vágó Bernadett, Gigiként két alkalommal a 17 esztendeje is ezt a szerepet alakító Csengeri Ottília, valamint egy előadáson Vörös Edit, Thuy-ként pedig minden nap Kerényi Miklós Máté. Velük mindannyiukkal személyesen is találkozhattak egyébként az érdeklődők közönségtalálkozók keretében. A színpadi munkából nagyban kivette még részét a Budapesti Operettszínház Musical Együttese, Balettkara, a Pesti Broadway Stúdió növendékei, valamint a százfős soproni statisztéria. A Budapesti Operettszínház Zenekarát Makláry László dirigálta.

Az utolsó előadás végén a rendező, Kerényi Miklós Gábor - KERO® köszönetet mondott a koprodukciós partner MKB Aréna igazgatójának, Török Zoltánnak, aki korábban olyan produkciókat hívott meg ide, mint a Rómeó és Júlia, a Szép Nyári nap és az Elisabeth. A Miss Saigon volt a két intézmény első közös nagy előadása, mely egyéves előkészítő munkának köszönhetően jöhetett létre. Az ebben közreműködő 500 embernek Török Zoltán köszönte meg a munkát. Mindketten biztosították a közönséget arról, hogy az együttműködés folytatódik: december 10-én az Abigélt láthatja két alkalommal a közönség az MKB Arénában, illetve KERO® reményét fejezte ki, hogy 2012 nyarán egy újabb, nagyszabású musical-produkciót tekinthet meg a közönség a hatalmas soproni szabadtéri színpadon.

Olvasóink írták

 • 12. titáti 2011. augusztus 29. 21:28
  „Cseresznyéskert”
 • 11. Wotan01 2011. augusztus 29. 06:01
  „Tudtok olyan előadásról, melynek nem volt sikere és nem kapott "vastapsot" az utóbbi 15 éveben???
  A soproniak "igazi" színházértők!”
 • 10. brie 2011. augusztus 26. 18:09
  „Ez nem színház, itt énekelni is tudni kell.”
 • 9. pantani86 2011. augusztus 26. 16:52
  „Persze hogy nagyszerű (lehetett). Csak ne hívjátok színháznak könyörgöm!”
 • 8. tomhagen 2011. augusztus 26. 15:39
  „Nagyszerű előadás volt. Ott voltam, láttam. Fanyalgók mindig, mindenhol vannak, nem kell rájuk figyelni...”
 • 7. zorbas10 2011. augusztus 26. 13:28
  „Akkor barátom olvass jó sok drámát,menjél el a falvak szélső utcáiba szociális munkásnak,és készülj a jövődre azok láttán ami ott vár.Remélem gyereked is van és melléülteted a lakatos mellé,hogy tanuljon egy kis DRÁMÁT-nem lehet elég korán kezdeni.
  Addig is nekem inkább a Miss Saigon mint a Különterem meg a hasonló jó kis előadások....”
 • 6. pusz 2011. augusztus 26. 10:01
  „Az a baj,hogy zorbas10 és hasonlóan frenetikus élményeket megélő társai, ha szembetalálkoznak majd az életükben(amit élnek) drámákkal,tragédiákkal,stresszekkel(amit nem kívánok),akkor semmi belső erőt nem tudnak mozgósítani az ezekkel való megküzdéshez,mert ezek az emberi készségek nem gigantikus,szenzációs,frenetikus effektusok nyomán alakulnak ki bennünk(és gyerekeinkben sem!),hanem többek között emberi sorsok és sors-kérdések(amiknek momentán sem vagyunk hiányában)empatikus megélésében.Mi legalábbis ezt látjuk "bedölt" életek láttán hivatásunkban,és azt,hogy ezt "visszacsinálni" szinte lehetetlen.Megelőzni lehetne.Felkészülni rá.De lehet,hogy nincs igazunk.”
 • 5. zorbas10 2011. augusztus 26. 08:08
  „Telt ház VASTAPS!
  A többi csak a szokásos "magyaros" fanyalgás.
  Aki ott volt az tudja,hogy milyen volt.
  Én ott voltam.Szerintem(és azok szerint is akiket ismerek,és megnézték a produkciót) GIGANTIKUS,SZENZÁCIÓS,FRENETIKUS!
  Aki drámára,katarzisra,színjátékra vágyik annak ott van az élete amit él!
  Menj ki az utcára és kapsz bőven ha KELL!Nekem nem kell!Legalább a színházba nem.Gratulálok mindenkinek aki részt vett a szervezésben,és remélem,hogy jövőre is legalább ilyen előadásnak tapsolhatunk!
  HAJRÁ!”
 • 4. pusz 2011. augusztus 25. 16:07
  „Van Voltunk,van Arénánk,van (immár) országos családi színház- és kalapszalon bt.-nk,szóval vannak gigantikus,nagyot szóló,valamint belterjes,haverkodó,könnyed műintézményeink.De azért gondolatok,sorskérdések,katarzis és hasonlók se ártanának, - legalább időnként,legalább a fent említettek mellett,legalább lehetséges választásként.Igaz,ezek nem nagy üzletek.”
 • 3. pantani86 2011. augusztus 25. 14:23
  „Számomra a musical és az operett sose volt színház. Teljesen más műfaj. Fejlámpák, kórus, csini ruhák, kinézek a közönségre és hatásosan a szemükbe éneklek...szóval nem színház. (Jó, hogy jövőre a Petőfiben 3 musicalt + 2 operettet mutatnak be...)”
 • 2. Sonnenschein_Manó 2011. augusztus 25. 11:52
  „Igen, inkább volt egy látványos cirkusz, mint színházi előadás.”
 • 1. dominko 2011. augusztus 25. 11:43
  „Én ott voltam, és szerintem messze nem volt annyira jó, mint ahogy beharangozták!!! Ami az egész előadásban a pálmát vitte az a látvány volt, természetesen a helikopterrel, autóval, motorral..! Mégegyszer tuti nem nézném meg!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A soproni kékfrank mintájára: Székely sic

A soproni kékfrank mintájára sic néven pénzhelyettesítő utalványok bevezetését tervezik Hargita megyében. Tovább olvasom