Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

149 éve halt meg gróf Széchenyi István

Nagycenk - A mauzóleumban április 8-án, kedden délután a 149 éve történtek felelevenítésével kezdődött a megemlékezés gróf Széchenyi István halálának évfordulóján, mely a nagycenki templomban folytatódott prof. dr. Papp Lajos előadásával.
„Még a halottól is félnek!" – emlékezett vissza Tolnay Antal akkori nagycenki plébános a Széchenyi temetése körüli „császári utasításra kötelező kapkodásra". A test Nagycenkre érkezését követő nap reggelén, titokban kellett volna eltemetni a legnagyobb magyart, de a plébános erre nem volt hajlandó. Azt mondta, ha börtönbe zárják is, délután négykor temeti el, amikorra értesíteni tudják a környéket. Tolnay Antal írását Kenessei Károly, a Széchenyi-emlékmúzeum munkatársa idézte beszédében. Emlékezett: az udvar intézkedései ellenére, melyek egy nappal későbbre hirdették a ceremóniát, a temetésen öt-hatezer ember vett részt.

Nagycenken ritka nagy érdeklődés kísérte prof. dr. Papp Lajos előadását a nagyhétről, a magyarságról és a Széchenyivel kapcsolatos személyes érintettségéről. – 1846-ban, amikor felmerült egy kőhíd építése Pest és Buda között, a bankár báró Sina György Széchenyihez fordult támogatásért. Széchenyi egy könyvet írt A magyar közlekedésrül címmel, és átadta Sinának, hogy tanulmányozza. Ezt a könyvet jóval később felvágatlanul (az egyes lapok nem voltak felvágva, azaz nem olvasták a könyvet) Sina báró szemétdombján találták meg. Született egy legenda, miszerint a könyvet mindig olyasvalaki őrizze, aki Széchenyi szellemi hagyatékának leginkább megfelel, és még életében átadja az utódjának, de legalábbis megjelöli azt. 13 éve én őrzöm, innen is a személyes érintettségem – mondta Papp Lajos professzor.

Papp Lajos arról elmélkedett, hogy csak az Isten-központú világkép, a krisztusi út ad erőt embernek, nemzetnek egyaránt. A szeretet törvényének s az életnek a tisztelete.

Széchenyire emlékezve a nagyhétben az üzenete ez volt: az élet szolgálatában álljunk, imádkozzunk és dolgozzunk rendületlen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A NASA-hoz mennek

Sopron - A soproni Széchenyi István Gimnázium két diákja április 12–17. között az Amerikai Űr-… Tovább olvasom