Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

135 éves a soproni Egyesített Szociális Intézmény

Sopron - Fennállása 135. évfordulóját ünnepelte a soproni Egyesített Szociális Intézmény. A 235 lakó között akad olyan, aki 54 éve él a Balfi úti otthonban.
A 74 éves Sárándi Andor húszéves korában családi okok miatt került a Balfi úti szociális otthonba. Ő a legrégibb lakója az intézménynek. – A kezdetektől hasznossá tettem magam – húzza ki magát az élénk szemű idős gondozott. – Annak idején, ha kellett, szenet lapátoltam vagy a cipekedésben segédkeztem. Volt idő, amikor háztáji gazdálkodást is folytathattunk. Hetente két hízót is levágtunk, a Koronázó-dombon pedig gyümölcsöskertet gondoztunk, ám mindezt a hetvenes években megszüntették. Most is szeretek tevékenykedni, például a vacsorafelhozatalnál segítek a nővéreknek. A kápolna istentiszteleteinél harangozok, délben és este. Délutánonként néha kisétálok a városba, bámulom, milyen sok az autó. Jól érzem magam itt, a nővérek nagy szeretettel veszik körül az idős embereket.

Sipőcz Katalin igazgató az elmúlt évtizedekről beszélget az intézmény legrégebbi lakójával, Sárándi Andorral. Fotó: Magasi Dávid


– Sopron polgárainak önzetlenségéből, 1873 márciusában nyitotta meg kapuját a Balfi úti akkori szegényápolda, amelyet egy kaszárnyából alakítottak ki – idézte fel a kezdeteket Sipőcz Katalin, az intézmény igazgatója. – A cél az volt, hogy a nincsteleneknek ne kelljen koldulniuk vagy bűncselekményeket elkövetniük a létfenntartáshoz. Voltak jótevők, akik egész vagyonukat az intézményre hagyták. Napjainkban már egészen más a funkció. Jelenleg 235 embernek adunk otthont, s az önkormányzat rendelete értelmében a nyugdíj nyolcvan százaléka – de maximum hetvenezer forint – a térítési díj. Ezért teljes ellátást biztosítunk, beleértve az orvosit is, és színes programokkal tesszük emberibbé a hétköznapokat. Az emelt szintű ellátásnál 70–120 ezer forint a díj, függetlenül attól, kinek mennyi a nyugdíja. Jelenleg kétszázhárman vannak a várólistánkon, s mintegy két évbe telik, hogy valaki az intézmény lakója lehessen. Büszke vagyok arra, hogy száznegyvennégy dolgozónk zöme több évtizede dolgozik nálunk, s hivatásának érzi az idős emberek ápolását.

Olvasóink írták

  • 3. orgona 2008. április 20. 01:11
    „Köszönöm valaszukat ami a mai napig nem erkezett meg, hat ilyen egy szolgaltatas Magyarorszagon!”
  • 2. orgona 2008. április 06. 22:33
    „Gratulalok es sok sikert a nem egyszerü munkajukhoz!De mi van azokkal az emberekkel akik ezt az összeget nem tudjak fizetni?”
  • 1. EGY SOPRONI 2008. március 13. 18:02
    „GRATULÁLOK AZ EGYESITETT SZOCIÁLIS INTÉZMÉNY VEZETŐINEK ÉS DOLGOZÓINAK. TOVÁBBI JÓ EGÉSZSÉGET ÉS SIKERES MUNKÁT KIVÁNOK.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtönmunka elkeseredés ellen

Sopronkőhida - Több mint kétszáz elítélt dolgozik a sopronkőhidai fegyintézetben. A munka csökkenti… Tovább olvasom