Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

107. születésnap – Elza nénit az Isten is élteti

Brandeisz Elzát csütörtökön 107. születésnapján köszönthették volt tanítványai, ismerősei, a város közössége.

Brandeisz Elza 1907. szeptember 18-án született a magyar fővárosban. Polgári családban nőtt fel, ahol értéke volt a könyvnek, a fejlődni tudásnak, a tájékozottságnak és a hitnek. A fiatal Elzát minden érdekelte – ez ma is így van –, ám végül a mozgás mellett kötelezte el magát.

A holokauszt idején tanúsított bátor helytállásáért „A haza barátja" és „A világ igaza" kitüntetést is megkapta.

A híres Kállay Lili iskolájában tanult mozgásművészetet, ezt később tanította is. Brandeisz Elza államilag engedélyezett okleveles tanárnő tanfolyamai a múlt század első felében nők százainak nyújtották a mozgás és az egészség akkor még korántsem divatos örömét. Elza néni magas fokon művelte a művészi tornát. Ma is tanítják egyedülálló, nagyon nehéz saját „találmányát", a Brandeisz-ugrást.

Az önkormányzat nevében tegnap Abdai Géza alpolgármester köszöntötte a város legidősebb polgárát, a 107 esztendős Brandeisz Elzát. Fotó: Magasi
Az önkormányzat nevében tegnap Abdai Géza alpolgármester köszöntötte a város legidősebb polgárát, a 107 esztendős Brandeisz Elzát. Fotó: Magasi


De nem csak a tornatermekben cseng jól e név. A Balatonalmádihoz tartozó Vörösberény gyönyörű általános iskolájának falán ott a márványtábla, ami Elza néninek mond köszönetet. Hogy miért? A második világháború alatt a Brandeisz család leutazott balatonalmádi telkére, hogy itt vészeljék át a háborút. Egy győri ismerős közvetítésével itt ismerkedett meg Elza néni Sorosné Júliával, akinek családját zsidó származásuk miatt üldözték.

A két fiatal nő barátságot kötött, s Elza néni önkéntes száműzetést vállalt barátnője kedvéért. Júliát gyakran meglátogatta Almádiban ugyancsak bujkáló fia is, Soros (György) Gyurika, aki – bár később messze sodorta az élet – sohasem felejtette megmentőjüket. Amikor az iskolát, ahol valaha Elza néni is tanított, rossz állapota miatt be kellett zárni, Elza néni kérésére – ez volt talán az egyetlen kérése egész életében – az új iskolára gyűjtött forintokat Soros György egészítette ki.

Brandeisz Elza bátorságát, keresztény emberhez méltó tettét Izrael Állam is elismerte. A holokauszt idején tanúsított bátor helytállásáért „A haza barátja" és „A világ igaza" kitüntetést is megkapta, Jeruzsálemben pedig már régóta terebélyesedik a bátorságát jelképező emlékfa.

Sopronba egy másik kedves barátnő, Storno Gáborné hívására telepedett le a hetvenes években. Időskorában hosszú évek óta élt egyedül a Rózsa utcai lakásban, de most, hogy a mozgás már nem megy olyan biztosan, szerető asszonyok veszik körül, akik éjjel-nappal vigyázzák. Nem rokonok, nem eltartók – barátnők. Évek óta felváltva gondoskodnak Elza néniről.  


     

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kérdés a Parlamentben: megvalósulhat-e a Széchenyi–örökség felújítása? - videó

A címbeli kérdést Firtl Mátyás tette fel. Lázár János válasza az volt, hogy igen. Tovább olvasom