Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

107 km/órás szél, egész éjjel vonultak a tűzoltók

Kidőlt fákhoz, vihar okozta károkhoz vonultak szinte óránként a soproni tűzoltók az elmúlt (csütörtök) éjszaka. Kapuváron, Mihályiban Babóton és Kisfaludon szintén fák dőltek ki...

Mozgalmassá tette a csütörtök éjszakai vihar a tűzoltók ügyeletét, több helyre is vonulniuk kellett: jobbára a szél miatti balesetveszélyes helyzeteket hárítottak el.

Este 8 óra előtt 10 perccel a Somfalvi úton dőlt az útra egy 15 méteres fa, később az Ágfalvi úton szintén, ám ez magával rántott egy villanyvezetéket is. A balesetveszélyt mindkét helyen sikerült gyorsan elhárítani.

A soproni tűzoltóság munkatársai az Ágfalvi úton egy leszakadt és villanyvezetékre zuhant faágat távolítanak el.
A soproni tűzoltóság munkatársai az Ágfalvi úton egy leszakadt és villanyvezetékre zuhant faágat távolítanak el.

Két esetben (Tómalomnál és Ágfalván) vaklármához is riasztást kaptak: valaki tüzet vélt látni, ám ezekről bebizonyosodott: téves a bejelentés.

Éjfél előtt nem sokkal a Lackner Kristóf utca és az Ógabona tér sarkán a szél megrongálta egy ház homlokzatát, itt a meglazult vakolatot távolították el. Ezután további három helyszínen: ismét az Ágfalvi úton, majd Nagycenk és Hidegség között, végül Görbehalmon egy-egy kidőlt fát kellett eltávolítani az útról. A Peresztegnél történt súlyos baleset előtt még a Besenyő utcában egy lakóházról leszakadó bádogereszt kellett eltávolítani, majd Sopronkövesden egy árokba dőlt kisbuszt mentettek.

Kapuváron szintén - két helyszínen is - dőltek ki fák, a település tűzoltóságának munkatársai elhárították a forgalmi akadályt, majd Mihályiban két helyen, Kisfaludon és Babóton egy-egy helyszínen szintén kidőlt fához vonultak.

Több helyen mértek 100 km/órás széllökéseket

Az időkép.hu meteorológiai portál szerint egy legalább 400 kilométeres zivatarlánc tarolt Csehországban és Lengyelországban, ennek a déli nyúlványa ért el bennünket. A Győr melletti Pérről 107, Vácról 110 kilométer/órás széllökéseket is jelentettek.

Török László meteorológus az MTI-nek azt mondta, gyenge, száraz hidegfront vonult át az ország felett. A legerősebb, 111 kilométer/órás széllökést a Fejér megyei Felcsúton mérték hajnalban.

Még pénteken is kánikula lesz, 31-36 fok várható, a hőségriasztást azonban várhatóan visszavonják, mert szombaton hidegfront vonul át az országon. Szombaton 24-29, vasárnap pedig 25-26 fok várható, jövő héten 30 fok körül lesz a hőmérséklet.

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. Truder 2009. július 25. 21:23
  „Én is meg szoktam nézni.Ha van időm,még a tengerit is!..Éltem már át nagy vihart,nem mondom,hogy nagyon élveztem,de legalább tudom,hogy nálam hol a határ.(egyébként az is egy élmény..)Azóta nem kedvelem az orkán szerű szelet.Viszont imádom az égi háborút,villámlást(biztos azért,mert az még nem csapott belém:)) és az eső kopogást.”
 • 51. zotya975 2009. július 25. 20:47
  „Igazságod vagyon Sophia nincs mindenhol net, de aki itt a hsz-ban reklamál, hogy nem volt előjelzés annak van netje, nek okozhatott volna problémát, egy 5 perces böngészés. Abban meg ugye egyetértünk, hogy az időjárás nem egy fix dolog amit percre ponsoan le lehet írni, és úgy is lesz, és én úgy vettem észre, hogy páran itt pedig ezt várják, ha nem szólnak, akkor miért nem, ha szólnak, és másfele megy a vihar, akkor meg miért nem volt? Ott va az időkép, felhőtérkép, satöbbi, van jelmagyarázat én mindíg azt nézem, merre milyen felhő, ciklon megy eddíg majdnem mindíg bejött az előjelzés. A reklamálók ezt figyelték?”
 • 50. Sophia 2009. július 25. 13:38
  „Utoljára még Zotyának!
  Nem a neten kell utánanézni,hogy milyen idő lesz ugyanis eme hírforrás sajnos még nem áll mindenki rendelkezésére.Ha napjában ezerszer is be tudják mondani a híradóban,rádióban,hogy Liptai Claudia válik és Molnár Anikónak újabb mellműtétje lesz szerintem egy percet lehetne szánni arra is,hogy egy ilyen horderejű vihart bejelentsenek!Ha tudnak róla!Ha nem akkor pedig jogos a felháborodás sokak részéről!Miért is nem tud egy ezzel foglalkozó szerv,szakma egy ekkora viharról?4Ha már valószínűsíthető akkor is lehet mondani mert fel lehet rá készülni.
  Nem tartalak a tanácsodért túl okosnak de megbántani sem szeretnélek úgyhogy inkább hallgatok!”
 • 49. H.Gabi 2009. július 25. 10:43
  „zotya, biztos én voltam a bolond és nem ültem egész nap a gép előtt, hogy vajon aznap milyen idő lesz..és hogy milyen előkészület? Hát például lebontottam volna a pavilont, amit a kerítésről szedtünk össze, bevittem volna a virágaimat, hogy ne menjenek tönkre, stb., stb.

  Muadibb, az a baj, hogy én félek a vihartól, gyerekkorom óta:) zóval én nem nyitok ki semmit, inkább becsukom:)”
 • 48. miracle 2009. július 25. 10:39
  „tixi
  Akkor jó. Az az igazság, hogy nálunk kb 5 éve nem volt nem tervezett áramszünet (pedig ez is E.ON) és akkor sem jelentem be, ha van, mert 50-en már úgy is szóltak.
  Fel sem merült bennem, hogy annak ellenére, hogy ha az automata bemondja, továbbra is erőlködnek sokan, ezért írtam, amit írtam.”
 • 47. tixi 2009. július 25. 03:58
  „miracle. Ha még esetleg nem hívtad soha az eon-os hibabejelentőt, akkor elárulom, hogy nagyobb üzemzavar esetén az automata bemomdja az érintett területeket.( Nem te találtad fel a spanyol viaszt). Nem az eon hibája, hogy ennek ellenére minden ember szeretne hibát bejelenteni, még akkor is ha a szomszédja éppen melette állva jelentette be egy percel azelőtt. Szóval az embereknek kellene felfogni, hogy ne telefonáljon két percenként. Egyébként olvasd el reaxol hozzászólását (35.)”
 • 46. zotya975 2009. július 24. 23:21
  „Na jó feladom, aki akart az utána tudod nézni a neten 5 perc alatt, várható-e vihar a lakóhelyén aki meg másban keresi a hibát annak a hangosbemondó a villanyoszlopon sem lett volna elég. Akkor most szólok mindenkinek hogy egész nyáron előfordulhat vihar, tessék beállni a kocsival a garázsba, hintát, kisvödröt, kerti műanyag bútort elpakolni, ha elmegyünk otthonrol ablakot becsukni, minden felesleges elektromos berendezés csatlakozóját kihúzni. Ha ezért túl okosnak tartanak egyesek, akkor büszkán vállalom a titulust.”
 • 45. Muaddib 2009. július 24. 22:59
  „Sőt van egy Jean Micheal Jear cd ami mindig a kocsimba van ha vezetés közben villámlik mindig beteszem a hangulat kedvéért.”
 • 44. Muaddib 2009. július 24. 22:56
  „1. H.Gabi 2009.07.24. 08:42 Azért kíváncsi lennék, hogy a nagyon fejlett meteorológia miért nem jelezte, hogy ekkora vihar lesz???
  Kicsit átrendezte Győrszentivánt is a nagyerejű szél:( Nekem halálfélelmem volt!

  Lehet, hogy bennem van a hiba de, én imádom az elemek tombolását!
  Be se csuktam az ablakot Család anyósostul, nyaral egyedül kimondottan, élveztem a szélzúgást.
  Ha villámlások és égdörgések vannak, és egyedül vagyok otthon nyáron mindig nyitva az ablak sokkal nyugodtabban, alszok.

  Míg nem veri be az esőt, vagy nem szedi le az ablakot addig engem abszolút nem zavar.”
 • 43. Túrabakancs 2009. július 24. 22:50
  „Szerintem is félelmetes volt ez a nagy szél, ijedtemben még bennem is megindultak a szelek! :) Egyébként a zivatarláncoknál nehéz pontosan kiszámolni hogy merre is tart a leghevesebb csapadékzóna, hiszen hirtelen keletkeznek, és ugyanilyen hirtelen össze is tudnak zuhanni. Az hogy megnézhetjük az időjárási oldalakon a front mozgását az mind szép, csakhogy ha sokan látogatják ezeket az oldalakat, akkor úgy mint egy hete szombaton. egyszerűen elérhetetlenek, lefagynak.”
 • 42. miracle 2009. július 24. 21:19
  „Az E.ON-nak - meg a többi szolgáltatónak is - lehetne annyi esze, hogy ha valahonnan már kapnak 5-6 bejelentést, akkor ilyen különleges esetekben egy versmondólányuk rámondja a szöveget az automatájukra, hogy kérem X településről Y utcákból hiba van bejelentve és akkor a delikvens is tudja, hogy fölösleges 5 percenként hívogatni, mert már úgy is tudják. Lássuk be semmi értelme, hogy a Pipacs utca, mind a 100 lakója egyesével, vért izzadva bejelentse, hogy nincs delej, az utolsó már kb akkor, mikor már a szerelő is otthon alszik, mert már rég megjavította.”
 • 41. Sophia 2009. július 24. 20:55
  „Zotya!
  De kell!Mégpedig azért mert ez a dolguk!Előrejelezni a jó népnek!
  Az én dolgom a vendéglátásban az,hogy kiszolgáljam a vendéget és az,hogy ezt el is várja,jogos!Nem mondhatom neki,hogy:..ne legyél már ennyire pincérfüggő!
  Az előkészületekről meg annyit,hogy én sem állok be minden nap a garázsba pedig van és a teraszon szárítom a ruháinkat.A gyermekem játékai(homokozócucc,csúszda,medence)is kint maradnak éjszakára.Ez csak pár dolog amit ha tudom,hogy jön a vihar nem így csinálok hanem biztonságba helyezem őket.”
 • 40. MTT 2009. július 24. 20:52
  „Az áramszolgáltatót egész délelőtt, sőt délután sem lehetett elérni, a hibabejelentő telefonszám folyamatosan foglaltat jelzett. Délután 15.00-kor a szomszédom feldúltan mondta, hogy sikeresen tudott kapcsolatba lépni az EON ügyfélszolgálatával, ahol közölték vele, hogy nem érkezett áramkimaradásról a településünkről bejelentés(?!) meg aztán csoportos bejelentésnek kellene lennie...HOGYAN IS ÉRKEZETT VOLNA, MIKOR ELÉRHETETLENEK VOLTAK??? Valami köztes megoldást találniuk kellene az áramszolgáltató embereinek, mert lassan az ő monopolhelyzetük is megszűnhet, akkor viszont rengeteg fogyasztót fognak elveszteni! Egyébként az áramszolgáltatás csüt.éjféltől, péntek du.15.30 percig szünetelt.”
 • 39. csajszi23 2009. július 24. 20:50
  „zotya!! Te baromi oos vagy. Nekem van garázsom, de csak akkor használom mikor vihar van vagy télen.
  Igen lehet ellene védekezni, pl azoknak akik nem érnek rá egész nap a goggle-ban keresni hogy lesz e vihar!!!!
  Tudod szerintem Gabival nekünk van más dolgunk is mint netezni!”
 • 38. zotya975 2009. július 24. 20:03
  „Kedves H.Gabi ! Most már tényleg nem akarok kukacosnak tűnni, de ha tudod hogy jön a vihar mert volt előjelzés ( ebként nekem a feleségem mondta, biztos más Google-nk van mint nektek) akkor mit tudsz tenni, hogy ne legyen kár? Leszögeled a cserepeket, vagy beviszed a ruhát az udvarról? Tényleg nagyon kiváncsi vagyok, ilyenkor milyen előkészületeket teszel. Akinek van garázsa, beállója az gondolom amúgy is oda parkol éjjelre, akinek nincs, az meg most sem tud mit tenni. Persze igazatok van ez már a XXI-század ha jól számolom, de azért nem kellene ennyire az előjelzéstől függeni.”
 • 37. rivotril2mg 2009. július 24. 19:39
  „emberek ez nem erre vonult csehek felöl, ez a vihar ott tombolt,mi csak a széléből kaptunk kis ízelítőt, 400 km széles volt.”
 • 36. gulyas 2009. július 24. 19:10
  „Mindenkinek ajánlom, aki percre pontosan tudni szeretné mikor és hol fogja elérni a vihar: www.idokep.hu honlap, radar menüpont alatt Magyarország almenü. Érdemes nézni, mert állandóan frissítik. A radar Európa almenüjére kattintva már lehet látni, hogy elég sok piros gócponttal gyorsan közelít felénk a beharangozott hidegfront.”
 • 35. reaxol 2009. július 24. 16:47
  „Az E.ON tényleg egy szemét cég, de azért ez most kivételesen nem az ő hibájuk, nem állhat készenlétben állandóan 1000 szerelő meg 500 hibabejelentős, hogy hátha jön a vihar.
  Ha betelefonálsz és eléred az ügyfélszolgálatost ő felveszi a hibát és számítógépen keresztül átküldi a központba. Neki ez a dolga. Felesleges vele vitatkozni, anyázni, mert ő mást nem tud csinálni. Aztán a központból meg a koordinátor a hiba és az áram nélkül maradt terület nagyságára vonatkozóan sorba küldi a szerelőket, akik meg végzik a munkájukat.”
 • 34. Bond21 2009. július 24. 16:29
  „Nem értem miért csak este adtak ki riasztást!Kb:23 óra után írta az időkép hogy vihar jön,pedig aki nézi ezt az oldalt,az már délután is láthatta,hogy a közép európai radarkép szerint mi is közelít felénk! Én nem vagyok meteorológus,de tisztán láttam hogy az márpedig elér minket!
  Ami volt,az pedig félelmetes volt...”
 • 33. miracle 2009. július 24. 15:48
  „dokitomi
  6-7 nap fölött nem ér az se semmit. A statisztikákból dolgoznak ott már.

  A hofeherke által említett %-okról. Nem tudom miért nem lehet azt mondani: eső lesz Mo 30%-án. Hiába dobálóznak olyan szavakkal, amit elvileg a Mari néni is megért (pl" lehet"), ha az atyaúristen se tudja mi van mögötte ténylegesen így aztán gyakorlatban csak jól megtéveszti az embereket. (Megjegyzem ugyanez a hülyeség megy a gyógyszereknél is: a világért nem írnák oda, hogy 100 emberből átlagosan 12-nél okoz fejfájást, helyette ritkán fejfájást okoz, nesze semmi fogd meg jól)”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

85-ös: Kamion borult, három sérült - képekkel

Egy autó és egy sörszállító kamion ütközött péntek hajnalban a 85-ösön, a kamion felborult és elzárta a főutat. Teljes, majd félpályás útzár után délutánra állt helyre a közlekedés. Tovább olvasom