Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

101 éves dr. Gellért György

Százegyedik születésnapját ünnepelte a Sopronban élő dr. Gellért György, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökhelyettese, a néhai költő és újságíró, Gellért Oszkár gyermeke.

Az igen szép szakmai pályafutással rendelkező jogtudor jó szívvel emlékezik budapesti gyermekkorára. Négyen voltak testvérek, nyáron Móricz Zsigmond leányfalui nyaralójában vakációztak. Édesapja, Gellért Oszkár a Nyugat című folyóirat kiválósága volt, aki barátai között tarthatta számon a Nyugat-nemzedék prominens személyiségeit, így Kosztolányit, Móriczot is. György apja javaslatára kezdett jogi tanulmányokba, majd sok évtized múltán a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyetteseként vonult nyugdíjba. Feleségével Budapestről időközben Nagycenkre, majd Sopronba egy apartmanházba költöztek.

A 101 éves dr. Gellért György feleségével (balra) és az apartmanház igazgatójával, Bakos Andreával. Fotó: Magasi Dávid
A 101 éves dr. Gellért György feleségével (balra) és az apartmanház igazgatójával, Bakos Andreával. Fotó: Magasi Dávid


– Jóllehet 95 éves koromig még hazai szakfolyóiratokat szerkesztettem, napjainkban ilyesmire már nem vállalkozom – nyilatkozta az ünnepelt, akit családja és az apartmanház közössége köszöntött a jeles napon. Születésnapjára rádiókészüléket is kapott ajándékba, hiszen szívesen hallgatja a híreket. Feleségével, Klárával ötvennyolc éve él együtt, s mint mondta: a hosszú házasság titka a jó asszony.

Klára asszony elmesélte: férje rendszeresen nézi a hírcsatornákat, a társadalmi kérdésekkel foglalkozó műsorokat. Nem minden tetszik neki, amit lát, például a visszamenő hatályú törvénykezés nem egyezik jogi ízlésével. Járatják a Kisalföldet, amiből mindennap felolvasnak a szépkorú férfinak. Magyarországon négy unoka él, akik havonta többször is felkeresik a nagypapát, nagymamát. Ausztráliában is van egy unoka, s ott már két dédunokával bővült a családi kör.

Olvasóink írták

  • 1. S.Soproni 2012. május 17. 14:48
    „Isten éltesse sokáig!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bírósághoz fordul a fertődi jegyző

Az ügy kirobbanásakor mindenki számára világos volt, hogy ez semmi más, mint a polgármester… Tovább olvasom