Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

101 év harmónia

Sopron - 101. életévét töltötte be szeptember 18-án a Sopronban élő Brandeisz Elza. A ma is önellátó, szellemileg tökéletesen friss és energikus Elza nénit az önkormányzat is köszöntötte.
Brandeisz Elza 1907. szeptember 18-án született a magyar fővárosban. Polgári családban nőtt fel, ahol értéke volt a könyvnek, a fejlődni tudásnak, a tájékozottságnak és a hitnek. A fiatal Elza el is járt mindenféle előadásokra, még a háború és a forradalmak idején is.

A százegy éves Elza nénit Abdai Géza alpolgármester is köszöntötte.
A százegy éves Elza nénit Abdai Géza alpolgármester is köszöntötte.


Minden érdekelte – ahogy ma is –, ám végül az energikus fiatal a mozgás mellett kötelezte el magát. A híres Kállay Lili iskolájában tanulta ki a mozgásművészet mesterségét. Sokakat tanított meg a mozgás szeretetére, az egészséges életformára, a test és a lélek harmóniájára.
Elza néni a második világégés alatt Soros György Amerikában élő milliárdos édesanyját bújtatta. Bátorságát, keresztény emberhez méltó tettét Izrael Állam is elismerte. A holokauszt idején tanúsított bátor helytállásáért „A haza barátja" és „A világ igaza" kitüntetést is megkapta, Jeruzsálemben pedig már évek óta terebélyesedik a bátorságát jelképező emlékfa.

Elza néni a háború után Balatonalmádiban tanított. Vörösberényben neki köszönhetően épült új iskola, hiszen közbenjárására Soros támogatta az építkezést. Egy régi kedves ismerős, Storno Gáborné hívására telepedett le Sopronban. Hosszú évek óta él egyedül él – de nem magányosan.

Olvasóink írták

  • 3. rit 2008. szeptember 30. 19:21
    „Nagyon Boldog Születésnapot!Erőt és egészséget kívánok még hosszú időre!”
  • 2. Németh Miklós 2008. szeptember 30. 12:34
    „Elza nénit, aki 1963 óta nyugdíjasként soproni lakos , 40 éve ismertem meg a Storno házban. Kihagyások után 95 éves korától szorosabb ismét a kapcsolatunk. Többször megyünk kult. eseményekre, az ifjú Sorost is együtt fogadtuk Sopronban idén júniusban a lakásán. A 90-es éveiben azzal biztattam, hogy 100-ig tartson ki, mert 100 után már egyre könnyebb. "Hogyhogy?"-kérdezte. "100 után már alig halnak meg az emberek!"- válaszoltam. A butuska viccem ezek szerint mégis hathatott..... Irigylésreméltó memória+ vitalitás jellemzi őt, mély életbölcsességgel áthatva. Isten éltesse születésnapján, jó egészséget a következő évekre!”
  • 1. Jó kivánság! 2008. szeptember 30. 09:33
    „Isten éltesse még nagyon sokáig a soproniak örökifjú Elza Néniét!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyatejes táplálás: Sopron az élen

Sopron - A „Természetesen anyatejjel” című konferencián tegnap Sopronban találkoztak… Tovább olvasom