Sopron és környéke

2018.07.27. 10:23

A Locsmándi határt használó autósok örülnek: felújítják a főutat Zsirán

Az autósoknak bő fél évtizede fenntartott Zsira-Locsmánd határátkelő osztrák szakaszát a múlt hónapban adták át, korábban ott földút volt. Ezzel kapcsolatos hír, hogy Zsira belterületi két kilométeres útszakasza is új burkolatot kap.

Gosztonyi Miklós

A határ átjárhatóságának biztosítása érdekében magyar oldalon már évekkel ezelőtt az önkormányzat pályázati forrásból elkészíttette az aszfaltozott utat. Ehhez kapcsolódik a most elkészült osztrák út.


A Közbeszerzési Értesítő adatai szerint eredményes lett a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési (NIF) Zrt. kiírása, s így belátható időn belül felújítják Zsira két kilométeres belterületi szakaszát, amelyről leágazik az autósok határátkelőhöz vezető útvonala. Információnk szerint a mintegy 166 millió forintos beruházás kivitelezése valószínűleg még ebben az évben elkezdődik.

Belátható időn belül a zsirai belterületi főút is új burkolatot kap. Fotó: Magasi

Ausztriában dolgozom az építőiparban, hazafelé Kismartonból az osztrák autópályán egészen Felsőpulyáig (Oberpullendorf) autózom, ott térek le a Locsmánd–Zsira autós átkelőhöz. Bükön lakom, számomra ez a leg- egyszerűbb útvonal, de így lehetnek a környék ingázói is

– mondta Steiner Zsolt a zsirai határhoz érve. – Jó, hogy végül sikerült megépíteni az autósok számára az itteni átkelőt, az osztrák szakaszt meg éppen a múlt hónapban adták át, korábban ott csak földút volt. A zsirai főút tervezett felújítását is nagyon várom, ugyanis az katasztrofális. Szűk az úttest, töredezett a szegélye, sok helyütt jóformán nincs is. Ráfér, hogy új aszfalttal lássák el, nem is csak miattunk, hanem az osztrákok miatt is. Hadd lássák, igényesek vagyunk mi is!

Steiner Zsolt: Sok ingázó számára a zsirai átkelő a legjobb megoldás.

 

Nagyon örülünk, hogy folyamatosan fejlődik a falu, s a leendő útfelújításhoz nem szükséges önrészt vállalnunk. Megoldódnak a közlekedési problémák

– fogalmazott Nagy Ferdinánd, Zsira polgármestere. – A vasfüggöny felépítése előtt a zsirai–locsmándi volt az egyetlen magasabb rendű összekötő út Közép-Burgenland délkeleti és megyénk délnyugati része között. A vasfüggöny leomlását követően itt pályázati forrásból, szintén önkormányzati megvalósításban turistaátkelő létesült, amelyet az autósok hivatalosan már nem használhattak. Elmondhatjuk, az új átkelő kialakításával, s az osztrák oldal korszerűsítésével európai színvonalúvá vált e részen is a két ország közötti forgalom. Ehhez jön a falun belüli útszakaszunk felújítása.

Egy falu, három átkelő


– Zsira azon kevés falvak közé tartozik, amelyek három határátkelővel is rendelkeznek – közölte Czipetics Györgyné, a falu jegyzője. – Az egyik a régi, amelyet a kerékpárosok és a gyalogosok vehetnek igénybe. A másikat a gépjárművel közlekedők használhatják, a harmadik pedig a Fülesre (Nikitsch) vezető

határátlépő, amely szintén vegyes használatú, s éjjel-nappal nyitva van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!