Sopron és környéke

2017.03.29. 22:01

Két embert sodort a víz a Fertőben - fotók a mentésről

Új hajómotorjukat szerette volna kipróbálni a Fertő tavon szerdán, a déli órákban egy soproni pár, de a motorrögzítő eltörött. Az erős szél a tó nádasába fújta hajójukat. A vízi polgárőrség mentőegysége este negyed 7-kor tette partra őket.

Gosztonyi Miklós

– Mobiltelefon és mobilinternet nélkül senki ne induljon a Fertőre hajózni vagy szörfözni – tanácsolta a Kisalföld olvasóinak Kmetti László soproni vállalkozó, aki párjával, Tulok Enikővel szerdán megtapasztalta a természet erejét. – A hét elején vásároltunk egy új motort a hat méter hosszú hajónkra, ezt szerettük volna most kipróbálni – mesélte.


– Alig hajóztunk másfél, két kilométert, amikor a 175 ezer forintos erőforrás rögzítője megadta magát, eltörött. Így hajómotor-töröttekké váltunk, az erős szél pedig a nádasba fújta az irányíthatatlanná vált vízi járművet. Szerencse, hogy a mobilomon az internet segítségével megtaláltuk a Fertő tavi Vízi Polgárőr Egyesület számát, őket hívtuk segítségül. Köszönettel tartozunk nekik, holnap pedig első dolgunk lesz, hogy visszavigyük az üzletbe a hajómotort és a tartozékát.

 

Szerencsés partot érés - fotók: G.M.



– Ez volt a harmadik vízi utam a párommal, de eddig a legizgalmasabb is. Déli 12 óra tájban keltünk útra, s úgy terveztük, délután 2-re már odahaza leszünk. Így csak este negyed 7-kor léptünk partra, s borult minden napi program – tette hozzá Enikő. 


– A vészhívásra Laborczy Péter vízi polgárőrrel fogtunk a bajbajutottak megkeresésére – részletezte Gáncs Gábor, az egyesület elnöke. – Végigpásztáztuk az egész nádast, míg Hidegség és Hegykő közötti partszakasz egyik csatornájában leltünk a hajóra. Sikerült a mentés, most a hajó kihozatala a feladat. Mivel az erős szél miatt a vontatás nem jöhet szóba, egy másik motort szerelünk rá, hogy "saját lábán" érjen majd a kikötőbe.  

.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!