Sopron és környéke

2016.11.02. 09:41

Évtizedet várunk még az euróra

Az euró szellemi szülőatyja, Lámfalussy Sándor 2008-ra tartotta lehetségesnek a közös uniós valuta magyarországi bevezetését, ami nem valósult meg.

Gosztonyi Miklós - Kisalföld napilap

Lámfalussy Sándor, az euró szellemi szülőatyja 2003 novemberében a Kisalföldnek azt nyilatkozta, „az euró 2008-as magyarországi bevezetése reálisnak tűnik". Azóta évek múltak el, de egyelőre semmi jele nincs annak, hogy a közeljövőben nálunk is euró lesz a hivatalos fizetőeszköz.


– Mikor várható, hogy hazánk is csatlakozhat az eurózónához? – kérdeztük dr. Kovács Leventét, a Magyar Bankszövetség főtitkárát, aki az NYME Lámfalussy közgazdaság-tudományi karán tartott előadást a napokban.

– Az euró 2002-es megalkotása idején azt gondoltuk, hogy ez a megoldás az egész európai pénzvilágot egységes rendszerbe fogja terelni. Ugyanakkor azt kellett látnunk, hogy a közelmúltban, a gazdasági világválság éveiben a pénzügyi szféra nem sorolta az eurót a tartalék valuták közé, míg az USA-dollárt és a svájci frankot igen. Ilyen módon az euróba vetett hit csorbát szenvedett.

Dr. Kovács Levente

Dr. Kovács Levente

Nyilvánvalóvá vált, hogy minden országnak saját magának kell meghatároznia, mikor akarja bevezetni a közös valutát. Vannak olyan országok, amelyek bár teljesítették a belépési kritériumokat, mégis halogatják azt a fajta politikai döntéshozatalt, ami az eurózónához való csatlakozást lehetővé teszi. Valóban, célszerű akkor megtenni e lépést, ha az összes körülmény optimális. Mert aki elkapkodja vagy túl későn lép be az euróövezetbe, veszíthet.


– Magyarország hol tart ebben a folyamatban?


– Mi a bevezetés pártján állunk, előbb-utóbb euró váltja fel a forintot.


– Mit kell még teljesítenünk, hogy optimális körülményekről beszélhessünk?


– A magyar gazdaság az elmúlt években alapvetően gyorsan fejlődött, gyorsabban, mint az unió. Nyilván akkor érdemes csatlakozni az eurózónához, ha a gazdaság fejlettsége olyan szinten közelíti meg az úgynevezett magországok átlagát, hogy attól kezdve már nem a hátrányunk ledolgozása, hanem az életszínvonal megtartása lesz a cél. Úgy gondolom, néhány kemény évet kell még dolgozni, hogy ez megvalósuljon.


– Ez hány évet jelent ön szerint?


– A gazdasági szerkezet átalakításának gyümölcse most kezd beérni. Egy gazdaság kapcsán tíz években érdemes gondolkodni. Amennyiben a magyar gazdaság fejlődése a következő tíz évben is meghaladja az európai átlagot, az ország akkor kerül olyan állapotba, hogy a csatlakozás egyértelmű előnyökkel járhasson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!