Sopron és környéke

2016.10.14. 12:40

Nálunk ismerkednek Európával

Azerbajdzsánból, Mongóliából, Kambodzsából, Kínából, Nigériából, Indiából is érkeztek többek között diákok a Nyugat-magyarországi Egyetem négy soproni karára. Vonzó számukra a város és az intézmény.

Gosztonyi Miklós - Kisalföld napilap

– Az egyetem négy soproni karán most ősszel közel hatvan külföldi hallgató kezdte meg angol nyelvű tanulmányait, Mongóliától Ghánáig, Indiától Kenyáig, Kínától Nigériáig. Közülük tizennyolcan a Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal teljes, akár ötéves képzésen vehetnek részt. A többiek az Erasmus-program keretében tölthetnek nálunk egy-egy szemesztert vagy többhetes, több hónapos kutatómunkát – részletezte prof. dr. [namelink name="Németh Róbert"], az NYME tudományos és külügyi rektorhelyettese.

Mit kapnak a külföldi hallgatók?

A külföldi diákok térítésmentesen részesülnek kollégiumi ellátásban, betegség- és baleset-biztosításban. Az egyetem számára a tandíjat – évente 250–800 ezer forint közötti összeget – a magyar állam fizeti, államközi megállapodások alapján.

– Indiai egyetemi tanulmányaim során találkoztam olyan diáktárssal, aki tanult már a Nyugat-magyarországi Egyetemen. Ő ódákat zengett a soproni egyetemről és a tanárokról – vázolta választásának hátterét az indiai Charu Atulkumar Agarwal, a műszaki végzettségű diáklány, aki immár a Simonyi Károly-kar anyagtudományok és technológiák négyéves doktori programjának résztvevője.


– Indiában is felvettek doktori képzésre, ám vonzott Európa. Sopron Európa középpontjában helyezkedik el, s a kisebb egyetemen személyesebb kapcsolatokat lehet ápolni a diáktársakkal, tanárokkal egyaránt. A túlzsúfolt indiai nagyvárosok után Sopron számomra fellélegzés. Édesanyám mikrobiológus, apám orvos, mindkettőjüket sikerült meggyőznöm arról, hogy jó helyen leszek. Húgom tizenegy éves, s amikor megtudta, hová indulok, lelkesen böngészte a netet, mit lehet tudni Magyarországról.


Baljinnyam Nyam-Ochir korábban a mongol főváros nemzeti egyetemén folytatott üzleti tanulmányokat. Az ulánbátori diáklány nemrég beiratkozott az NYME Közgazdaság-tudományi Karára, a nemzetközi gazdálkodás szakirányra.


– Odahaza internetes portálon kerestem európai tanulási lehetőségeket, így akadtam a soproni egyetem közgáz karára. A magyar ösztöndíj is kecsegtető volt – magyarázta. – Úgy éreztem, Sopron kedvező fekvésű város, innen jól elérhető az európai kultúra, s csak hatvan kilométerre van Bécs.


A magyar nyelv mellett a németet is szeretném megtanulni. Sopronban hét félévet tanulok, a mesterszakot már az USA egyik egyetemén fogom elvégezni. Édesapám, aki a Mongol Tudományos Akadémia kutatója és édesanyám, aki odahaza az egyik amerikai alapítvány könyvelője, semmiben nem korlátozott. Azt mondták, meg kell tanulnom önálló, felelősségteljes életet élni. Hálás vagyok nekik, hogy most itt lehetek..

Soproni karokról külföldre

Ami a soproni karok magyar hallgatóit illeti, a 2016/17-es tanévben több mint 70 hallgató készül külföldi társintézménybe. A jelentkezések még tartanak, ez a szám emelkedhet. Általában 2–4 hónapos, de akár a teljes szemesztert felölelő tanulmányokig terjed az időtartam.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!