Sopron és környéke

2016.10.13. 13:24

Az utolsókat préselik: keserédes szüret a soproni borvidéken

A napokban véget ér a szüret a soproni borvidéken: összességében hetven százalékkel lett kevesebb a termés, az árak viszont a tavalyiak maradtak.

P. Horváth László

Sok verítéket és küzdelmet kívánt 2016-ban a szőlő a Soproni Borvidéken. Ám hiába a sok erőfeszítés, mégis szép számmal akadnak olyan – főként kistermelők – akik poharába bizony nem kerül az idei borból.


– Régen nem tapasztalt faggyal kezdődött a tavasz, éppen csak túl voltunk a rügyfakadáson, amikor a borvidéket ellepte a mínuszos ködlepel – kezdi az év összegzését [namelink name="Taschner István"], a hegyközség elnöke.


– Foltokban, illetve a Fertő part térségében mintegy 250 hektárnyi szőlő azonban épen maradt.


Aztán jött egy jégverés, s ebből további harminc hektár jelentősen károsodott. A kilátásaink az évre tehát nem voltak biztatóak. A gazdák becsülettel ellátták a növényvédelmet, a földmunkákat. Tudták, ha jövőre szüretelni szeretnének, akkor nem lehet elhanyagolni a szőlőt.


A hegyközségi elnök így folytatta: a növény jól regenerálódott, s végül valamennyi szőlőt szüretelhettek a gazdák. A terméskiesés így is jelentős, az átlaghoz képest hetven százalékos.


Az ember azt hinné, a hiány magával húzza a felvásárlási árakat. Taschner István azonban gyorsan kiigazít. A fehér fajták esetében a kilogrammonkénti ár 120-130 forint  körül mozgott, a vörös esetében pedig 100 forintot adtak. Ez gyakorlatilag megegyezik a tavalyi összegekkel. Sopronban valóban keresleti lett a piac, de országszerte rekordtermés volt, ez pedig árlehajtó hatású volt.


– A szüret augusztusban a korai fajtával, az Irsai Olivérrel rendesen elkezdődött – tér vissza az ősz egyik fontos munkájához Taschner István. – A must foka 16-17 százalék körüli volt. Aztán jött egy egy hónapos, többnyire napos, kicsit csapadékos időjárás. Ennek következtében a vörös fajták mustfoka elérte, sőt meg is haladta a húsz fokot.


A kevesebb szőlő, úgy kompenzált, hogy édesebb lett. A szüret egyébként várhatóan a héten befejeződik, már csak kisebb parcellákon van fent a szőlő.


Végezetül szól kell ejtetnünk még egy lényeges dologról.


Az idei, mostoha időjárásai körülmények miatt már most többen jelezték a hegyközség vezetőinél, hogy felhagynak a szőlészettel, illetve visszaadják a bérleményeiket. A Soproni Borvidéken egyébként 230 borosgazda tevékenykedik.


Közülük harmincan jelennek meg a tágabb piacon, árulnak például palackos termékeket. A többiek termelői kimérésként árusítják a bort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!