Sopron és környéke

2016.09.30. 13:14

Kutatók éjszakája: a tudomány szórakoztató oldala Sopronban

Ismét kitárja kapuját a Nyugat-magyarországi Egyetem négy soproni kara és a Ligneum Látogatóközpont a Kutatók éjszakáján.

kisalfold.hu

Pénteken délután 5-től közel ötven különböző program várja az érdeklődőket, hogy a tudomány világa megmutassa szórakoztató oldalát este fél 11-ig.


A Ligneumban lesz többek között Leonar3Do háromdimenziós bemutató, fafelismerés, műszeres favizsgálat, a kicsiket arcfestés és játszóház várja. Esti tárlatvezetés az ország legrégebbi madártani gyűjteményében, s akusztikai bemutatón megszólal a fában élő muzsika a zeneiskolások segítségével.


Az Erdőmérnöki Kar programjaira látogatók a Botanikus kerti meteorológiai állomásnál betekintést nyerhetnek a meteorológiai mérések és megfigyelések módszereibe. A C épületben kőzetgyűjtemény és ásványkiállítás, a kémiai laborban kísérletek várják az érdeklődőket. A B épületben a vadgazdálkodási gyűjtemény s a vadbiológiai kutatások eredményei kínálnak érdekességet. Ezek mellé ötórai teát is fogyaszthatnak az erdő orvosságaiból – nem csak ötkor.


A Szent Borbála Emléktárónál bányavilágítási kiállítás tekinthető meg. A Közgazdaságtudományi Kar Erzsébet utcai épületében Kalandozások az EU-ban címmel rendeznek interaktív programokat kicsiknek és nagyoknak. A Simonyi Károly Kar laboratóriumaiban betekintést nyújtanak a faipari lézeres megmunkálások titkaiba, s saját, névre szóló emléktárgyat készíthetnek az érdeklődők.


Lesz még bútortörés- és faanyagvizsgálat, horgászati bemutató, az utánozhatatlan 3D nyomtatás, és elektronmikroszkóppal való vizsgálódás. A Benedek pedagógiai kar Ferenczy utcai épületében saját szociális készségeinket tesztelhetjük, s a látogatók előadásokat hallgathatnak a mese szerepéről; késő este pedig a háborúk világába tekinthetünk be a Korán értelmezésén keresztül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!