Sopron és környéke

2016.03.10. 09:32

Ismét becsengetnek Fertőendréden - Lesz iskola a faluban!

A tervek szerint idén szeptember elsejétől Waldorf-iskolába járhatnak az alsó tagozatos diákok Fertőendréden. A településen fél évtizede szűnt meg a helyben oktatás.

P. Horváth László

Amilyen nagy szívfájdalommal zárt be hat éve (2010. szeptemberében) Fertőendréden az Endrédy Vendel Általános Iskola, most olyan nagy tervekkel várják a szeptember elsejét. Akkortól, ha minden jól megy, hosszú éves várakozás után, ismét gyermekzsivaj tölti majd be a tantermeket.


Ahogy csengő is felébred tetszhalott álmából, úgy várnak új – családos, fiatal – beköltözőket a településre.


A 620 lakosú település képviselő-testülete a napokban döntött arról, hogy bérbe adják az iskola épületét. Egy lényegi kikötésük volt: valamilyen formában maradjon meg névadónak a falu híres szülöttje, Endrédy Vendel, illetve az iskola aulája a falu rendezvényei előtt nyitva álljon.


A tervek szerint a következő tanévtől kezdheti meg működését a Waldorf-iskola – tudta meg a Kisalföld Horváth Attiláné polgármestertől. – Nagy fejlemény ez számunkra, ugyanis negyven-ötven diákunk nap mint nap igázik. Többségük Fertőszentmiklóson tanul.


Fertőendréden a tervek szerint a Waldorf-iskolában először alsó tagozat lesz, ahol az előzetes igények szerint harminc-negyven kisdiákot fogadhatnak. Aztán, ha minden jól megy, akkor jövőre óvoda is nyílhat a már meglévő mellett, ám a legfontosabb most az, hogy zavartalan legyen az indulás.


Régi álmunk válik valóra, hiszen évek óta szeretnénk egy Waldorf-iskolát elindítani ebben a térségben – mondta el Dorogman Csilla, az iskola fenntartására létrehozott egyesület titkára, a kezdeményezés egyik elindítója.


– Fertőendréden minden adott volt, hiszen egy olyan épületet sikerült találnunk, ahol korábban oktattak is. Így nem kell pénzt költeni az átalakításra. A szülők aktív részvételére azonban számítunk, ugyanis nagyban támaszkodunk rájuk.


Sok dolgunk lesz majd a tanévkezdet előtt. Waldorf-berkekben hagyomány, hogy a tantermeket közösen alakítjuk át olyanná, hogy a gyerekek legyenek a központban. Úgy számolunk egyébként, hogy Harkától egészen Beledig bezárólag lesz majd kisdiákunk.

A Waldorf-iskola egy választási lehetőség mindazoknak, akik nem akarják a gyerekeiket az állami oktatási rendszerben taníttatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!