Sopron és környéke

2015.09.23. 15:30

Megnéztük ezt is: így lesz meleg a víz a csapban és a radiátorban Sopronban - fotók

Elviekben 6000 soproni lakásban lehetnek már melegek a radiátorok. A Hőközpont utcai telephelyen jártunk.

P. Horváth László

A megnéztük, bemutatjuk sorozatunkban ezúttal a soproni távhő, és meleg víz nyomába eredtünk.


A Sopron Holding Zrt. Távhő divízióját kerestük fel a Hőközpont utcai telephelyén. 


Sopronban 1969-ben kezdődött meg a távhőszolgáltatás, először a Kőfaragó téren örülhettek a kényelem ezen formájának, majd sorra csatlakozott rá a többi - József Attila úti, Jereváni, Ibolya úti - lakótelep. A lakossági fogyasztók mellett több oktatási intézménynek, a kórháznak és a GYSEV Zrt. –nek is szolgáltatnak hőt.


Sopronban a távhővezeték rendszer nyomvonalhossza 13 kilométer, ezen rendszeren 50 hőközpont található.


A hőközpontokban történik a fűtéshez szükséges melegvíz szabályozása és keringetése, valamint a használati melegvíz előállítása, amelyet a városi ivóvíz hálózatból nyert víz felmelegítésével készítenek.


Szeptember 15-től körülbelül 6000 soproni lakásban lehetnek már melegek a radiátorok. 

Sopron, távhőközpont



A Távhőszolgáltatási törvény szerint szeptember 15-től május 15-ig tart a rendelkezésre állási időszak.


Ez azt jelenti, hogy a távhőszolgáltató üzemképes állapotban, indulásra készen köteles tartani berendezéseit, annak érdekében, hogy a szolgáltatást meg tudja kezdeni, ha ezt az időjárás indokolja.


Ekkortól, amennyiben a közös képviselők írásban kérik, megindulhat a szolgáltatás. Természetesen, ha nagyon lehűl az idő, akkor kérés nélkül is melegek lesznek a radiátorok - kezdi Varga Zoltán divízióvezető.


- A fogyasztást nézve nagyon is észrevehető a városlakók napi energiafogyasztásának ritmusa.


Reggel fogy el a legtöbb melegvíz, majd munkába, iskolába menet után csökken a felhasznált energia. Napközben viszonylag egyszinten mozog, s aztán este ismét egy csúcs következik. A fogyasztók ekkor állítják magasabb hőfokra a radiátorok termosztátját. 


Az elmúlt tíz évben az energiaárak jelentős emelkedése miatt felgyorsultak az energetikai korszerűsítések (fűtéskorszerűsítés, homlokzatszigetelés és nyílászárócsere).


A fogyasztói szokások átalakultak, a kettő együtt jelentős energiamegtakarítást hozott, mely eredményeképpen és a rezsicsökkentés hatására alacsonyabbak lettek a távhő számlák. 


Egy egységnyi hődíj (GJ) ára a lakosság részére Sopronban jelenleg 3076 forint + 5 százalék ÁFA. Ezen összeg a kormányzati döntés előtt 3977 forint + 5 százalék ÁFA volt. 

Sopron, távhőközpont




A távhő divízó jövőben is törekszik új fogyasztók szolgáltatásba történő bevonására. 2015–ben a Jereván lakótelepen 60 új lakás, 2016-ban a József Attila lakótelepen várhatóan újabb 120 lakás fog csatlakozni a távhőszolgáltatásba.


Az új fogyasztók is tapasztalhatják a távhőszolgáltatás előnyeit, mely kényelmes, biztonságos és olcsó - zárta Varga Zoltán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!