Sopron és környéke

2015.09.02. 08:54

Elképesztő felvételek a Keletiből - A menekülteknek táborokba kell menni

Egyelőre maradtak a Keletinél menekültek, de az biztos, hogy onnan nem utazhatnak tovább Németországba.

kisalfold.hu

Az osztrák hatóságok vasárnap este kezdték meg a határátkelő után néhány kilométerrel az ellenőrzéseket, hogy kiszűrjék az embercsempészeket. Hétfőn és kedden is fennakadások voltak a hegyeshalmi és a soproni határátkelőknél. Előzmények itt >>

A menekülteket közben a rendőrség kiszorította a Keleti Pályaudvarról és kedden azt is közöltük, hogy autóba zárva hagytak több menekültet az M1-es autópályán >>

22.30 - A 444.hu azt írja, a szerdai tüntetésen azután kezdtek megnyugodni az emberek, amikor végre arab nyelven tolmácsokkal és hangosbemondókkal tájékoztatást kaptak. (A fáradt és ideges menekültek korábban csak az önkéntesek segítségére számíthattak, és senki nem tájékoztatta arról őket, hogy egyik nap miért lehetett elutazni Németországba, a másik nap pedig miért nem.)

A magyar hatóság szerda este közölte, hogy nem maradhatnak a Keletinél, mindenkinek befogadó állomásra kell mennie, ott megvárnia a menekültügyi eljárását, és legfeljebb azután utazhatnak tovább másik országba.
 

22.05 -
Úgy tudni, szerda késő este nyugalom van a Keleti pályaudvarnál, kevesebb a rendőr is. Bár közölték a menekültekkel, hogy három nap után el kell hagyniuk a Keletit - és nem mehetnek innen egyenesen Németországba -, egyelőre mégis maradtak a pályaudvarnál. Itt nézhetik meg, ahogy a menekültek gyermekei tátott szájjal figyelik az aluljáróban vetített rajzfilmet.

21.29 - A legújabb hírek szerint a pályaudvar épületét tucatjával hagyják el a rohamrendőrök, és elég sokan mintha távoznának a helyszínről. Az Index azt írja, nem úgy tűnik, mintha az előkészített vonatra hamarosan felszállnának a menekültek. (Azt, hogy a szerelvény tényleg a debreceni táborba indul majd, hivatalosan nem erősítették meg.)

20.50 - Elképesztő felvételek a Keletiből, ahol időközben már állítólag előkészítették azt a vonatot, ami táborba viszi a menekülteket.

Kattintásra nagyobb lesz a kép! Illegális bevándorlók a Keleti pályaudvar előtt 2015. szeptember 2-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Kattintásra nagyobb lesz a kép! Illegális bevándorlók a Keleti pályaudvar előtt 2015. szeptember 2-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Illegális bevándorlók a Keleti pályaudvar előtt 2015. szeptember 2-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Illegális bevándorlók a Keleti pályaudvar előtt 2015. szeptember 2-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Illegális bevándorlók egy csoportja imádkozik a Keleti pályaudvar előtt 2015. szeptember 2-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Illegális bevándorlók egy csoportja imádkozik a Keleti pályaudvar előtt 2015. szeptember 2-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán



20.50 - Vége a kormányellenes tüntetésnek

A migrációval összefüggő törvényjavaslatok ellen, illetve a bevándorlók mellett demonstráltak a Migration Aid csoport szervezésében szerda este a fővárosban. A demonstráció a Nyugati térről indult, majd a tüntetők az Országgyűlés épülete elé vonultak, ahol a tömeg megtöltötte a Kossuth Lajos tér közepét. Zsohár Zsuzsanna, a Migration Aid aktivistája a téren elmondott beszédében felszólította a magyar kormányt a menekültkrízissel kapcsolatos "félelemgerjesztő látszatintézkedések" beszüntetésére.


20.39 - Helmut Marban burgenlandi rendőrségi szóvivő úgy tájékoztatott, hogy szúrópróbaszerűen szerdán is folytatódott a gépkocsik ellenőrzése az osztrák-magyar határ térségében az embercsempészek kiszűrése érdekében.

A szóvivő elmondta:

az akció vasárnap esti kezdetétől szerda reggelig 24 embercsempészt fogtak el, akik összesen 239 menekültet szállítottak.

 Az osztrák belügyminisztérium azután vezette be a szigorúbb ellenőrzéseket az utakon, hogy az osztrák A4-es autópályán múlt csütörtökön 71 halott migránst találtak egy elhagyott teherautóban. Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter közölte: a "klasszikus értelemben határellenőrzésnek nem nevezhető" ellenőrzés célja az, hogy megakadályozzák emberek halálát, és elfogják az embercsempészeket.

 

Burgenland tartományban kedd reggel és a szerda reggeli órák között 307 migránst tartóztattak fel.

Ez a szám a súlyponti akció mellett az egyéb ellenőrzések eredményét is tartalmazza. Az ellenőrzés főként Nezsider (Neusiedl am See) járást érinti, valamint az A4-es autópálya határhoz közeli szakaszát Miklóshalmánál (Nickelsdorf).

A bécsi rendőrség közlése szerint hétfő óta öt embercsempészet tartóztattak le, kettőt szerdára virradó éjszaka.

Alsó-Ausztriában rendőrség vasárnap este óta több száz autót ellenőrzött, azonban embercsempészt nem fogtak el. Felső-Ausztriában szerdára virradó éjjel fogtak el egy embercsempészt, aki 21 menekültet szállított.

20.37 -   A rendőrség közlése szerint szerda késő délutánig száz menekült érkezett a bécsi Westbahnhof pályaudvarra menetrendszerinti járaton Budapestről. Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) azzal számol, hogy a pályaudvaron lévő migránsok száma tovább növekszik. Keddről szerdára virradóan 71 menekült töltötte az éjszakát a bécsi Westbahnhof pályaudvarnál berendezett szükségszálláson. Szerdától már kétszáz ágy várja a Bécsben éjszakázó migránsokat - közölte az osztrák Vöröskereszt szóvivője. Az ÖBB lehetővé tette, hogy egy üres irodaépületének két emeletén migránsok éjszakázhassanak, olyanok, akik csatlakozás híján, éjjel már nem tudnak továbbutazni. Akárcsak az elmúlt napokban a rendőrségnek csupán néhány alkalmazottja teljesít szolgálatot a pályaudvaron.

Az osztrák rendőrségi vezető, Roman Hahslinger korábbi közlése szerint azért van kevés rendőr a bécsi Westbahnhofon, mert elsősorban az embercsempészek kézre kerítésére koncentrálnak, és arra is hivatkozott, hogy egyre kevesebb a bevethető rendőr. Elmondta: a pályaudvaron jelenlevő rendőrök az esetleges menedékkérelmeket regisztrálják. A rendőrség az osztrák pályaudvarokon csak szúrópróbaszerű ellenőrzést végez - közölte az osztrák belügyminiszter.

A Caritas főtitkára úgy nyilatkozott, hogy Budapesten humanitárius katasztrófa zajlik, és szerinte az emberek kimerülve, fáradtan, kétségbeesetten, azonban nagy reményekkel érnek majd Ausztriába. A főtitkár elmondta: a Westbahnhof jelenleg megtelt adományokkal, többet már nem vesznek át. Azonban az önkéntesek pénzt gyűjtenek, hogy a menekültek vonatjegyet tudjanak venni maguknak.

20.30 - Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány nevében szerdán arra kéri a Német Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövetségét, hogy soron kívül, a helyszínen nyújtson segítséget a budapesti Keleti pályaudvaron tartózkodó illegális migránsok tájékoztatásában - közölte Kovács Zoltán kormányszóvivő.

A magyar kormány továbbá arra kéri a nagykövetséget, hogy segítsen egyértelműen tisztázni: a német kormány milyen európai jogszabályokat tart mértékadónak, az illegális migránsoknak milyen jogi eljárásokkal kell számolniuk, ha a Német Szövetségi Köztársaság területére kívánnak eljutni, illetve hogy mire számíthatnak az eljárást követően.


20.06 - Egyre elképesztőbb videókat tesz közzé az Index arról, ami a Keleti pályaudvarnál történt szerda délután. A menekültek vs. rendőrök felvételért kattintsanak ide.

A tudósítások arról számolnak be, hogy a pályaudvar környékét ellepték a rendőrségi járművek, több tucat autó, illetve rendőrfurgon áll most ott, szerda este. A Keleti épületében pedig nagyjából 100 rohamrendőr sorakozott fel. Állítólag már benn áll az a vonat, amivel a menekülteket Debrecenbe viszik majd.

A 444.hu azt írja, amióta bezárták a Keletit, a rendőrség által felolvasott jogias nyelvezetű szöveg volt az első tájékoztatás, amit a pályaudvarnál táborozó menekültek kaptak szerdán. Azóta úgy tűnik, mindenki beletörődött a helyzetbe, hogy ebből előbb lesz menekülttábor, mint Németország.



19.50 -

"Akit lerohannak, az senkit nem tud befogadni" - áll Orbán Viktor miniszterelnöknek a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) csütörtöki számában megjelenő vendégkommentárjában

, amelyből a konzervatív német lap szerdán közölt részleteket online felületén. A FAZ ismertetése szerint a miniszterelnök írásában figyelmeztetett, hogy "robbanás" fenyegeti egész Európát, és védelmébe vette az ideiglenes műszaki határzár felépítését.

Orbán Viktor azt írta, hogy az Európai Unió "elhibázott bevándorláspolitikát" folytat, és "felelőtlen minden európai politikus, aki a jobb élet reményével kecsegtetve arra bátorítja a bevándorlókat, hogy mindent hátrahagyva, életük kockáztatásával Európa felé vegyék az irányt".

19.40 - Az Index videói a Keleti pályaudvarról



Egy férfi a gyermekével a nyakában elcsukló hangon ordít a rendőrökkel. A videó megtekintéséhez kattintson ide.

Open the station! Nyissák ki a pályaudvart - skandálta a tömeg. Videó itt.


19.10 - Táborokba kell menniük a menekülteknek

Egy hangosbemondóból megszólalt arabul egy női hang, aki a rendőrök üzenetét tolmácsolta a menekülteknek. Azt mondták nekik, hogy ahhoz, hogy Németországba mehessenek, a menekülttáborokba kell vonulniuk, és ott regisztrálniuk kell magukat. Innen, regisztráció nélkül tehát senkit nem engednek tovább - tudósít az Index.

19.00 - Menekülteket kísérnek egy Győrbe tartó vonathoz  rendőrök a Keleti pályaudvaron:

Menekülteket kísérnek egy Győrbe tartó vonathoz  rendőrök a Keleti pályaudvaron szerdán. Fotó: MTI/ Kallos Bea

Menekülteket kísérnek egy Győrbe tartó vonathoz rendőrök a Keleti pályaudvaron szerdán. Fotó: MTI/ Kallos Bea

 Fotó: MTI/ Kallos Bea

Fotó: MTI/ Kallos Bea


18.50 - Rabszállító kocsiba rakták a menekülteket

Folyamatosan szállítják el a Keletinél várakozó menekülteket. A Magyar Narancs munkatársa videót készített arról, ahogy a rabszállító kocsiba terelték az embereket a rendőrök. A lap szerint volt, akit a környező utcákról szedtek össze, és volt, akit internetkávézóból rángattak ki. A menekülteknek nem mondták meg, hova viszik őket, és mikor láthatják újra a családjukat.

17.53 - Csehország továbbengedi a szír menekülteket Németországba

Csehország szerdától kezdve nem veszi őrizetbe azokat a szír állampolgárokat, akik korábban menedéket kértek Magyarországon, és továbbengedi őket Németországba - közölte Katerina Rendlová, a cseh idegenrendészet szóvivője. Rendlová elmondta: a cseh döntés reagálás arra, hogy Magyarország nem fogadja vissza a cseh területen őrizetbe vett menekülteket. A szóvivő szerint a gyakorlatban arról van szó, hogy a cseh rendőrök ezentúl nem veszik őrizetbe és nem szállítják menekülttáborba azokat a cseh területre érkezett szíreket, akik korábban Magyarországon kértek menedéket. A hatóságok ezután csak kihallgatják a szíreket a helyi rendőrőrsön, és menedéket ajánlanak fel nekik Csehországban. Amennyiben az érintettek ezt nem fogadják el, akkor szabadon engedik őket azzal, hogy hét napon belül el kell hagyniuk Csehország területét. "Németországba vezető útjuk ezzel felgyorsul" - magyarázta Rendlová.  

17.50 - M1: egy csoport hergeli a többi bevándorlót a Keletiben

Migránsok egy csoportja hergeli a többi bevándorlót a Keleti pályaudvar előtt, a Baross téren - jelentette az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínről szerda késő délután. Elmondása szerint két csoportban vannak a tüntetők, az egyik a főbejáratnál, a másik az egyik oldalsó bejáratnál. A tudósító megfogalmazása szerint a "kemény mag" hergeli a többieket, folyamatosan azt skandálva, hogy "Németország, Németország!". A Thököly úton egy időre megbénult a közlekedés, többen a zebrákra feküdtek, de délutánra a helyzet javult, a buszok már közlekednek.

A Keletinél ragadtak a menekültek

17.21 - Németországban paprikaspray-vel támadt egy férfi menedékkérőkre

Németországban paprikaspray-vel támadt menedékkérőkre egy férfi kedd késő este. A rendőrség szerdai tájékoztatása szerint az őrizetbe vett gyanúsított ittasan és kábítószer hatása alatt követte el tettét. A Brandenburg tartományi Halbe menedékkérőket befogadó állomásán a helyi rendőrség adatai szerint 35-en szenvedtek könnyebb szem- és légúti sérülést, 9 felnőttet és 5 gyereket elővigyázatosságból kórházba vittek. A támadó egy 28 éves német férfi, aki válogatás nélkül rontott rá felnőttekre, nőkre és gyerekekre. Végül a menedékkérők leteperték és bezárták egy szobába, amíg megérkeztek a rendőrök.

16.56 - Rendőrség: van elég élelmiszer, víz Röszkén

Az egyes civil szervezetek képviselőinek nyilatkozataival ellentétben az illegális bevándorlók ellátása folyamatos és megfelelő, nincs fogytán sem az élelmiszer, sem a víz a röszkei idegenrendészeti előállítóban - közölte a rendőrség honlapján a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán.
Közleményük szerint a röszkei idegenrendészeti előállítóban augusztusban 235 ezer szendvicset, hozzá 1700 kilogramm felvágottat, 1175 kilogramm vajat, 100 kilogramm sajtot, 1800 májkonzervet, hozzá 250 kilogramm kenyeret, valamint 299 376 palack félliteres ásványvizet fogyasztottak el az illegális bevándorlók. A rendőrség a kisgyermekek részére a megfelelő mennyiségben biztosította a bébiételt, a tápszert, a babapiskótát, a háztartási kekszet, valamint a tejet - tették hozzá. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság az illegális bevándorlással kapcsolatos feladatok ellátására 2015 első nyolc hónapjában több mint 1 milliárd forintot költött. Mint írták: az illegális bevándorlók folyamatos és megfelelő ellátásával ellentétes közléseket a rendőrség szándékos hangulatkeltésnek tekinti. "A megfelelő mennyiségű és minőségű élelmezési és egészségügyi ellátásban fennakadás nem volt, nincs és nem is lesz" - szögezték le.

13.50 - A győri vasútállomáson fokozott a rendőri jelenlét szerda délután fél kettőkor, ahol eddig taxisok álltak, most rendőrségi autók várakoznak. A főbejáratnál és a peronokon is készenlétisek.


Olvasónk fotója

Olvasónk fotója



12.40 - A rendőri sorfal elé vonult a migránsok egy csoportja szerda délben a fővárosi Keleti pályaudvarnál - számolt az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínről.

A tudósítás szerint az válthatta ki az indulatokat, hogy a Készenléti Rendőrség egy csoportja elkezdte felszámolni a Baross térnél lévő sátrakat és matracokat, amelyekben, illetve amelyeken a bevándorlók életvitelszerűen tartózkodnak napok óta.

A pályaudvar főbejárata előtt összegyűlt tömeg most is az elmúlt napokban ismert mondatokat skandálta, például azt, hogy "Szabadok akarunk lenni".

Atrocitásra nem került sor, a migránsok rövid idő után elcsendesedtek - mondta az M1 tudósítója, de hozzátette: a tömeg kiszámíthatatlan, egyik pillanatról a másikra változik a helyzet.

12.15 - Szúrópróbaszerűen szerdán is folytatódott a gépkocsik ellenőrzése az osztrák-magyar határ térségében az embercsempészek kiszűrése érdekében

, de folyamatos volt a gépkocsiforgalom a határon - közölte az MTI érdeklődésére Helmut Marban burgenlandi rendőrségi szóvivő.

A szóvivő tájékoztatása szerint nem ellenőriznek minden nagyobb járművet, csak azokat, amelyeket gyanúsnak találnak.

Helmut Marban elmondta, hogy az akció vasárnap esti kezdetétől szerda reggelig 24 embercsempészt fogtak el, akik összesen 239 menekültet szállítottak.

Burgenland tartományban kedd reggel és a szerda reggeli órák között összesen 307 migránst tartóztattak fel. Ez a szám a súlyponti akció mellett az egyéb ellenőrzések eredményét is tartalmazza.

Az osztrák belügyminisztérium azután vezette be a szigorúbb ellenőrzéseket, hogy az osztrák A4-es autópályán múlt csütörtökön 71 halott migránst találtak egy elhagyott teherautóban. Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter közölte: a "klasszikus értelemben határellenőrzésnek nem nevezhető" ellenőrzés célja az, hogy megakadályozzák emberek halálát, és elfogják az embercsempészeket.

A bécsi Westbahnhof pályaudvaron szerdán csak nagyon kevés, legfeljebb húsz menekült tartózkodott - közölte Roman Hahlsinger bécsi rendőrségi szóvivő azt közölte az MTI-vel. A vonatok menetrend szerint közlekedtek a pályaudvaron.

Korábbi hivatalos tájékoztatások szerint hétfőn és kedden összesen mintegy 3800 menekült érkezett Magyarországról, a Keleti pályaudvarról közlekedő vonatokkal a Westbahnhofra, de nagy részük továbbutazott Németország felé és ott nyújtott be menekültjog iránti kérelmet.

11.50 - Megszűnt a hatósági zárás a Keleti pályaudvarnál, az érintett trolibuszok ismét az eredeti útvonalon közlekednek, az autóbuszok pedig az eredeti végállomásukon állnak meg - közölte a Budapesti Közlekedési központ a Facebook-oldalán szerdán.

11.10 - Már nemcsak a Keleti pályaudvar előtti tér, hanem a szomszédos Bethlen Gábor utca is megtelt migránsokkal - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről szerda délelőtt. A téren továbbra is tüntetnek a bevándorlók.
Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy több mint százan továbbra is "Germany, Germany" és "lets go Germany"-t skandálva követelik, hogy engedjék őket felszállni a Németországba tartó vonatokra.

A környéken leginkább a gyrososok előtt nagy a sor, de nagy a tömeg a Bethlen Gábor utcai mobiltelefon-szaküzletnél, ahol feltöltőkártyákat vásárolnak a migránsok.

Sok tévés stáb tudósít a helyszínről, az élő közvetítésekhez használatos generátorok köré is tömeg gyűlt, ezek segítségével töltik fel mobiltelefonjaikat a menedékkérők.

A Keleti pályaudvar továbbra is le van zárva a migránsok előtt, az egyéb utasok akadálytalanul közlekedhetnek a csarnok felé, és a vonatok is menetrend szerint közlekednek - tapasztalta az MTI tudósítója.

10.40 - Fejenként 200 eurót, összesen mintegy 1,2 millió forintnyi összeget fizetett 19 szír állampolgár embercsempészeknek, hogy Röszkéről Budapestre szállítsák őket - tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-t.

Szanka Ferenc közölte, a megalapozott gyanú szerint két magyar férfi Békéscsabán megegyezett abban, hogy járművet bérelnek, amellyel határsértőket szállítanak majd a szerb-magyar határ közeléből. Augusztus 29-én hajnalban Röszkén 19 határsértőt vettek fel a kisteherautóval. A szír állampolgárokat korábban mások kísérték át a zöldhatáron, majd a migránsok egy külföldi embercsempésznek fejenként további 200-200 eurót fizettek azért, hogy Budapestre szállítsák őket. A kisteherautót - benne a két magyar férfival - röviddel a röszkei indulás után, az autópályán tartóztatták fel a rendőrök.

A vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban a Szegedi Járásbíróság a szökés, elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye miatt egy hónapra - nem jogerősen - elrendelte a két gyanúsított előzetes letartóztatását - tudatta a csoportvezető ügyész.

10.15 - Megszűnt a torlódás a soproni határátkelőnél, ahol reggel még több kilométeres volt a kocsisor - közölte a helyszínről munkatársunk.

Az osztrák oldalon tart az ellenőrzés, minden személyautónál nagyobb járművet félreállítanak a rendőrök, de ez nem okoz fennakadást a közlekedésben.

9.55 - Csorna térségében, az M1-es autópályán a rendőrök 8 iraki állampolgárt igazoltattak, akik nem tudták igazolni jogszerű magyarországi tartózkodásukat és jogellenesen akartak külföldre jutni.

A Készenléti Rendőrség vonatkísérő járőrei 10 óra 15 perckor egy szír állampolgárt ellenőriztek Győrben egy gyorsvonaton. A külföldi érvényes menetjeggyel - úti okmány és vízum nélkül - akart Ausztriába utazni. A készenléti rendőrök a határsértőt a szerelvényről leszállították és átadták a helyi határrendészeknek.

A járőrök a 27 illegális bevándorlót tiltott határátlépés szabálysértés kísérlete miatt a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Osztályára előállították.

9.50 - Két kilométeres sor volt 9 óra után a soproni átkelőnél

Az osztrákok szigorított közúti ellenőrzése következtében a soproni-kelénpataki határátkelő előtt a kora reggeli órákban a MOL-kútig telítettekké váltak a sávok, lépésben haladt csak a forgalom.

A helyzet reggel 9 óra magasságában annyiban változott, hogy két kilométeressé növekedett a gépkocsifolyam, s ha csigalassúsággal is, de folyamatosan gurultak a járművek. Takács József rendőr százados, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense közlése szerint a kópházi és a fertődi hatátátkelőnél zavartalan a forgalom.

9.20 - Az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátkelő előtt a kilépő forgalom folyamatosan halad.

A 84-es főúton viszont Sopron után 1-2 km-es torlódás alakult ki.

8.50 - Továbbra sem engedik be a Keleti előtt összegyűlt migránsokat a pályaudvarra Budapesten, a főbejáratot és az aluljáróból a pályaudvar felé vezető feljárót a rendőrök lezárták - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

Beszámolója szerint a pályaudvar valamennyi bejáróját rendőrök torlaszolják el. A vonatok közlekednek, az utasokat beengedik.
A pályaudvar előtti terület és az aluljáró tele van migránsokkal. Közülük Ötven-száz fős csoport demonstrál, jelszavakat skandálnak, felhangzik a "Szíria, Szíria", "Németország, Németország" rigmus, vagy az ENSZ-t (UN) említik.

Migránsok egy csoportja a sínek mentén tiltakozott budapesti Kőbánya-Kispest vasútállomáson szerda reggel, rendőri intézkedésre volt szükség. A csoport tagjai nem akartak átszállni a debreceni befogadó állomás felé elindított szerelvényre.  Az MTI tudósítója a helyszínen azt látta, hogy 80-100 ember áll az egyik peronon, a közelükben rendőrök állnak.

8.45 - Az útinform legfrissebb tájékoztatása szerint az osztrák rendvédelmi szervek fokozott ellenőrzést tartanak a határ túloldalán. Ennek ellenére az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátkelő előtt a kilépő forgalom folyamatosan halad.

A 84-es főúton viszont Sopron után mintegy 3-4 km-es torlódás alakult ki.

8.00 - Olvasónk beszámolója szerint "Sopronnál volt ellenőrzés reggel is, 4.50-kor voltam a határon és kint voltak a rendőrök, dobozos autókat, kisteherautókat, buszokat, egyterűeket kiveszik és ellenőrzik. A szgk-ba csak bekukkantottak és mehettünk tovább. Tegnap reggel is voltak, hétfő este es reggel, éjjel is (ha nem is fent a határnál, hanem a Zuckergabriknál) napközben is, napi szinten járok arra, tudom. Kis határokon is van időszakos kontroll: Schattendorf, St.Margarethen, Pamhagen, Deutschkreuz."

Újabb 2000 határsértő

7.50 - Csongrád megye déli részén 1957 határsértőt - köztük 353 gyermeket - tartóztattak föl kedden a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője szerdán az MTI-t. Szenti Szabolcs közölte, a legtöbb embert ezúttal is Röszke külterületéről állították elő a rendőrök, többségük szír, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát.   

Országszerte tiltott határátlépés miatt kedden 2284 embert fogtak el a rendőrök, hat gyanúsítottal szemben embercsempészet, két esetben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás - tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

7.05 - Az útinform legfrissebb közlése szerint Az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátkelő előtt a kilépő forgalom folyamatosan halad.

6.50 - "A MOL benzinkútig telítettek a sávok, lépésben halad a forgalom. Kb 10-15 perces késés várható" - írta olvasónk.

A torlódás valőszínűleg egy baleset miatt alakult ki >>
 

Olvasónk fotója

Olvasónk fotója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!