170 ezer kilométer két keréken

2022.01.24. 11:19

Kiállítást rendeztek a motoros felfedezőkről Győrben

Motorral a Föld körül címmel rendeztek kiállítást és előadásokat a Rómer-házban pénteken és szombaton.

Simon Roberta

Motorral a világ körül kiállítás Rómer-házban.

Forrás: Nagy Gábor / Kisalföld

Két világhírű magyar motoros felfedezőről, Sulkowsky Zoltánról és Bartha Gyuláról készítettek látványos tárlatot, ami bemutatta a két kalandor több éven át tartó, világ körüli útját. 

 

Ők voltak az elsők, akik az 1920-as, ’30-as években megkerülték a Földet, 170 ezer kilométert tettek meg motorral. 

A kiállítás anyagát Görög Csaba gyűjteményéből állították össze. Fényképekről, egykori újságcikkekből, dokumentumokból tudhatjuk meg a világon jól ismert, Magyarországon viszont elfeledett utazók történetét. 

 

Az utazásról szóló könyv leírása szerint: 1927-ben a húszas éveik közepén járó két jóbarát, Sulkowsky Zoltán és Bartha Gyula elhagyták Budapestet, hogy a külföldi boldogulás reményében szerencsét próbáljanak Olaszországban. Aztán a kor hangulatát megérezve megszületett bennük egy álom, egy hatalmas utazás motorkerékpárral a Föld körül. A legtöbb álmodozóval ellentétben ők ezt meg is valósították. 

 

Választásuk egy Harley–Davidsonra esett. Hamarosan rájöttek, hogy külföldön sem könnyebb az élet, de kitartottak a tervük mellett. Bő 8 esztendő, 68 ország, egy út, amely közel sem volt veszélytelen − hol az őket üldöző beduin rablók, hol az ausztráliai sivatagban eltörött fogaskerék miatt. 

A kuriózumnak számító filmfelvétel is megtekinthető volt a Rómer-házban, amit a két bátor motoros a világ körüli útról készítettek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!