Vers- és prózamondó verseny élőben és videón

2022.01.12. 19:00

A beszédművészeté lesz a főszerep a Győri nemzeti Színházban

A Magyar Versmondók Egyesülete és a Győri Nemzeti Színház vers- és prózamondó versenyt, népmese- és népballada-előadói találkozót, valamint videóversenyt hirdetett. Szombatig lehet jelentkezni.

Bakos-Kiss Gábor szívügye a színház mellett a költészet. Oszlopos tagja a Magyar Versmondók Egyesületének, maga is gyakran zsűriz versenyeken. 2019-ben a költészet napjához kapcsolódva megkapta a Szeleczky Zita-emlékgyűrűt, amit a Nemzeti Színház azon művészei számára alapított, akik a versmondás ügyének szentelik magukat. 
 

– Számomra a vers ünnep. És mai világunkban, ahol az ünnepek is egyre inkább elveszni látszanak a fogyasztói társadalom útvesztőiben, igenis szükség van azokra a gyönyörűséges szókapcsolatokon keresztül leírt, elmondott gondolatokra, amit költészetnek hívunk. Ezért is örülök, hogy a Győri Nemzeti Színház ad otthont az egyesület által szervezett regionális verseny elődöntőjének, amelyet azzal a céllal is tartunk meg, hogy a kultúra hetének programkínálatát előadásainkon túl ezzel a nagyszerű és reményeink szerint hagyományt teremtő kezdeményezéssel gazdagítsuk – mondta el lapunknak a színházigazgató. 
 

A „Regösök húrján…” vers- és prózamondó versenyre két, 4–4 perces alkotással készülhetnek a fiatalok két kategóriában: 10–12 és 13–14 évesek. A legjobbak továbbjutnak az országos gálára. 
 

A „Táltos Világ” Népmese- és Népballada Előadói Találkozóra a hazai és határon túl élő általános és középiskolás, valamint felnőtt amatőr előadók jelentkezését várják. Egy-egy mű hossza nem haladhatja meg a tíz percet. 
 

A Fehérlófia – Magyar Képmesék – Népmese-, és balladamondásra épülő videó verseny azoknak szól, akik úgy érzik, elég bátrak és elszántak ahhoz, hogy megörökítsék egyik kedvenc történetüket forgatott vagy animációs videó formájában. A műfaj és a technikai kivitelezés szabadon választott. Egyedüli megkötés, hogy a videóban elhangzott szöveget a pályázóknak kell előadniuk. Korosztályi megkötés nincs, legfeljebb három pályaművel lehet indulni egyénileg vagy csoportosan. 

A videót .mpeg, .mpg, .mp4 vagy .wmv fájlformátumban kell feltölteni. A pályaműnek szánt videóklipet a YouTube-ra kérik feltölteni „Magyar képmesék 2022” címmel. A három verseny elődöntői a Győri Nemzeti Színházban lesznek január 22-én. 

 

Továbbiak a színház honlapján. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!