Légszennyezettség

2021.12.25. 15:10

Romlott a levegő minősége Győrben

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) egészségtelennek minősítette a levegőminőséget Győrben, Ajkán, Kazincbarcikán, Miskolcon és Várpalotán. Putnokon és Sajószentpéteren pedig veszélyes szintet állapítottak meg, illetve további hat településen kifogásolhatónak nyilvánították a levegőt.

kisalfold.hu

 A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: az elfogadható, a kifogásolt, az egészségtelen és a veszélyes minősítést. Az NNK arra figyelmeztet, hogy egészségtelen minősítés esetén nem javasolt hosszabb ideig a szabadban tartózkodni az érzékeny lakosságcsoport számára. De ne feledkezzünk meg a belső légterek, otthonunk rendszeres, gyors szellőztetéséről ilyenkor sem. A légzőszervi betegségben szenvedők számára szükség lehet egyéni védekezésre, például inhalátor használatára is vagy orvosi javaslat alapján a gyógyszerek adagjának növelésére.

 

Kerékpárral közlekedők számára javasolt megfelelő védőmaszkok, FFP2 vagy FFP3 használata, és a forgalmas útvonalak helyett a kisebb gépjárműforgalommal rendelkező mellékutcák, vagy a kerékpározás helyett a közösségi közlekedés választása. Emellett felhívták a figyelmet arra, hogy a fűtési szezonban „gyakran alakul ki olyan meteorológiai helyzet, mely során a légszennyezők a földfelszínhez közeli légrétegben megrekednek, így ilyenkor koncentrációjuk gyorsan emelkedhet”.

 

Ez a jelenség leginkább a völgyekben elhelyezkedő települések levegőminőségének alakulásában figyelhető meg, ahol a kedvezőtlen földrajzi elhelyezkedés mellett a helytelen fűtési módok, például nedves és kezelt fa, szénfajták, műanyag égetése is ront a helyzeten. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!