Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Zumbával a rábaköziek egészségéért

Közel egy éven keresztül az egészséges életre, a táplálkozásra, a mozgásra figyelmeztető programokat szerveznek három rábaközi faluban, Szilban, Rábapordányban és Zsebeházán. Összesen 26 millió forintot költhetnek el erre az önkormányzatok.

Három település közel harmincmillió forintot fordíthat a helyiek egészségének megóvására, miután a szili közös önkormányzati hivatal községei – Szil, Zsebeháza és Rábapordány – a Széchenyi-terv keretében kiírt pályázaton sikeresen szerepeltek. Sportrendezvények, egészségügyi állapotfelmérések, vetélkedők, foglalkozások szerepelnek a programokon. Az önkormányzatok elkészítik egészségügyi tervüket is.

Szil 9,9 millió forintot kapott erre a célra, tudtuk meg Tóthné Boda Évától, a szili polgármesteri hivatal munkatársától. A támogatás segítségével lesznek kerékpáros és gyalogos túrák, nagy népszerűségnek örvend a szintén ebből a pénzből finanszírozott zumbafoglalkozás. Augusztustól jövő májusig tart a projekt a községben.

A zumbafoglalkozás a kezdetektől népszerű Szilban. A pályázati támogatásból finanszírozza ezt az önkormányzat.
A zumbafoglalkozás a kezdetektől népszerű Szilban. A pályázati támogatásból finanszírozza ezt az önkormányzat.

– A program célja, hogy valamennyi korosztály számára felhívjuk a figyelmet az egészséges életre, a betegség-megelőzés fontosságára – mondta Tóthné Boda Éva.

– Ennek szellemében állítottuk össze rendezvényeinket is. Egészségügyi állapotfelmérésre várjuk majd a sziliakat, de nevezhetnek csapatok focibajnokságunkra és asztalitenisz-tornákra, a gyerekek pedig vetélkedőinkre. A gyakorlati foglalkozásokon elsősegély-oktatást tartunk, de lesz szó a gyógynövények alkalmazásáról is. Tervezzük, hogy rajz- és plakátversenyt, tavaszi sportnapot, drogokról, helyes életvitelről szóló előadást szervezünk – számolt be Tóthné Boda Éva.

Rábapordány ugyancsak tízmillió forintos támogatással gazdálkodhat. Pásztorné Szakács Gabriella polgármester úgy tájékoztatott, hogy a múlt hétvégén egészségnapra várták az érdeklődőket, melyen különböző szűrővizsgálatokon vehettek részt a helyszínre látogatók. A napokban kezdődik főzőtanfolyamuk is, ahol egészséges ételeket készíthetnek és fogyaszthatnak.

Zsebeháza önkormányzata 6,1 millió forintot kapott a pályázaton. Az előbbiekhez hasonló rendezvényekben gondolkodnak: például dohányzásellenes előadást szerveznek. Náluk is lesz állapotfelmérés kétszer is, és az egészséges életre és táplálkozásra figyelmeztető programokkal színesítik a hétköznapokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sebességkorlátozás Csornán: csak ha dolgoznak

Ünnepnapokon, illetve amikor a téli időjárás miatt nem lehet dolgozni, megszüntetik az épülő… Tovább olvasom