Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Zsebedits atya elköszönt

Zsebedits József kapuvári kanonok hosszú évtizedekig szolgálta a város híveit. Most a püspöki döntés új helyre irányította, s hatvanegy évesen ismét Győrben folytatja a lelkipásztori munkát.
Zsebedits József kanonok
Zsebedits Józsefet 1965-ben Győrben szentelték pappá, majd Gyarmaton volt káplán. Onnan Rákosi Elek püspöki helynök javaslatára helyezték Kapuvárra. Tizenegy év kápláni szolgálat után került a győri révfalui plébániára. Alig egy év után adódott számára az újabb kihívás, felkérték a kapuvári plébánia vezetésére. Örömmel vállalta a felkérést, hiszen visszatért oda, ahol több mint tíz évig káplánként tevékenykedett.

Megvalósult tervek

– A jó Istennek legyen hála, amit szerettem volna, sikerült megvalósítanom. A lelkipásztorkodás legfontosabb színhelye a templom. Közel húsz évvel ezelőtt sikerült megépíttetnem az öntési templomot, melyhez elnyertem az akkori tanács támogatását. Felújítottuk a kapuvári Szent Anna-templomot kívülről és belülről, s ma már a templom kertjében felállított kőoltáron is tarthatunk istentiszteletet. Ebben a kis kertben elhelyeztem két követ is, amely még az 1884-ben épült templomból való. Célom volt, hogy a templom olyan legyen, mint a családi otthon, a hívek örömmel és szívesen jöjjenek az Isten házába, jól érezzék ott magukat – foglalta össze munkájának célját a kanonok.

Évtizedek leltára

Papi leltárában ott szerepel az is, hogy sikerült a házhelyi hívek óhaját is teljesíteniük, komoly összefogás eredményeként megépült a Sarlós Boldogasszony-templom.
– A lelkipásztorság másik fontos területe a plébánia, melyet felújítottunk, s igyekeztem azt nyitottá tenni. Elértem, hogy a plébánia nemcsak a papok, hanem közösség háza is lett. A tanácsteremben sokat beszélgettünk a hívekkel a hit kérdéseiről, itt próbál a templomi kórus, a keresztény ifjak is mindig otthonra találtak nálunk, készül az óvodások számára a pinceklubunk is. Lelkipásztorságom harmadik meghatározó területének az iskolát tartottam. A rendszerváltozás eredményeként sikerült megalapítanom a városban a katolikus iskolát, ahol kiemelt szerepet kap a vallási nevelés. A gyerekek szerezték nekem a legtöbb örömet, úgy érzem, közöttük beérett tízéves munkám. Ahogy a mondás tartja: Ép testben ép lélek, s ennek szellemében építtetünk új tornatermet a katolikus iskolában, mert nemcsak a lelket, hanem a testet is művelni, gondozni kell – mondta a kanonok úr.

„ Mindig, ahová küldtek"

Zsebedits József csak szép emlékeket visz magával a városból, majd hozzátette: nem lehet búcsúzkodni, mindig előre kell tekinteni, megfelelve az új kihívásoknak.
– Mindig oda mentem, ahová küldtek, sohasem kértem magamnak helyet. Győrött egy plébánia már hat hónapja üres, melyet felajánlottak nekem, s rövid gondolkodás után elvállaltam ezt a feladatot. Nem könnyű elmenni Kapuvárról, de meg kell felelni az új feladatoknak is. Mindig szívesen gondolok vissza a kapuvári hívekre, s hálával tartozom mindazoknak, akik az elmúlt harmincöt évben segítették munkámat – mondta végezetül az elszakadás nehézségeit tudakoló kérdésünkre Zsebedits József.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkentenék a téesztagok számát

A részjegyek értékének megemelése kapcsán aláírásgyűjtés indult a csornai Petőfi Mezőgazdasági… Tovább olvasom