Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 1°C | 7°C Még több cikk.

Zsebbe nyúlnak, ha ápolni akarják hagyományainkat

Önkormányzati támogatással és ˝saját zsebből őrzik˝ a hagyományokat manapság a művészeti csoportok.

Egy-egy település meghatározó civil szervezetei közé tartoznak a művészeti csoportok. A Rábaközben is szép számmal működnek dalkörök, táncegyüttesek, zenekarok. Fellépéseikkel öregbítik a községek, városok hírnevét. A csoportok tagjai nemcsak szabadidejüket áldozzák fel, hanem gyakran zsebbe is nyúlnak, ha szórakoztatni akarják a közönséget és ápolni a hagyományokat. Korábban erre nem mindig volt szükség.

– Évtizedekkel ezelőtt garantáltabb, biztosabb anyagi háttere volt egy-egy csoportnak – mondta el a Kisalföldnek Horváth Győző. A nyugalmazott pedagógus, néprajz- és helytörténeti kutató, karvezető ma a páli és a vági dalkör szakmai munkáját irányítja és Farádon is vezet csoportot.

– Nem mondom persze, hogy Kánaán volt, de az akkoriban még működő ÁFÉSZ-ok, téeszek és gazdasági szervezetek vállalták egy-egy együttes támogatását. Támogatták, hiszen saját dolgozóik szerepeltek a csoportokban. Biztosították az utazások költségeit, a ruhákat, egyéb kiadásokat. Gyakran még közös kirándulásokra is futotta. A rendszerváltáskor, a szövetkezetek megszűntével magukra maradtak a csoportok. Szerencsés helyzetben vannak ott a kollégák, ahol az önkormányzatoknak lehetőségük van a segítésre.

A páli dalkör tagjai is áldoznak hobbijukra, a hagyományápolásra.
A páli dalkör tagjai is áldoznak hobbijukra, a hagyományápolásra.

Horváth Győző hozzátette: Páliban is és Vágon is gyakorlatilag a községi támogatás az egyetlen bevételi forrásuk. Előnyt élveznek azok az együttesek, melyek mellett egyesület működik. Ők például képesek számlát adni, ha fizetős fellépésre kérik őket, és az adók felajánlható egy százalékát is fogadni tudják.

– Nálunk az énekkarok tagjai amellett, hogy szabad-, esetleg munkaidejük rovására vállalják a szerepléseket, anyagilag is áldoznak fellépéseikre. Szerencsére a páli és a vági önkormányzat is rendelkezik kisbusszal, a járműveket mi is kihasználhatjuk. Az egyenruha beszerzése, esetleg egy szolid vendéglátás azonban már inkább a tagságot terheli. Ám vállaltuk ezt a küldetést, a hagyományok ápolását és továbbadását, ezért nem hiszem, hogy bármelyikünk is számolgatná az erre kiadott forintokat – jegyezte meg Horváth Győző.

A szanyi Bokréta a külföldi turnék többségét saját zsebből finanszírozza.
A szanyi Bokréta a külföldi turnék többségét saját zsebből finanszírozza.

Szanyban a Bokréta néptánc-együttes kiadásainak kilencven százalékát az önkormányzattól kapott támogatásból állják. Töreki Imre művészeti vezető azt is elmondta, hogy vannak saját bevételeik is, például fellépésekből.

– Az önkormányzat biztosítja a próbatermet is, teljes infrastruktúrával, költségeivel – fogalmazott a táncpedagógus. – A községi támogatást igyekszünk kiegészíteni, például vannak pénzdíjas fellépéseink. Az együttes ruhatárának felújításáért most pályázatot nyújtottunk be, nyolc rend ruhát kétmillió forintból tudnánk újjávarázsolni. A legtöbb ruhánk ugyanis olyan öreg, mint az együttes maga, szükség lenne a javításra, cserére.

Töreki Imre hozzátette: külföldi turnéikat is saját zsebből fizetik, kivéve, ha a táncszövetség delegálja a csoportot. Akkor általában az útiköltséget állják.

A szili Linkószer zenekar legnagyobb támogatója a helyi önkormányzat. Működésüket a községi segítség mellett a fellépések bevételéből, az adó felajánlható egy százalékából, illetve különböző adományokból biztosítják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábaközi diákok döntés előtt: menni vagy maradni?

Nehéz döntések előtt állnak a huszonévesek. Nem csupán arra keresik magukban a választ, hogy mely… Tovább olvasom