Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Zöldség, tojás, tyúk a községi farmon

A zöldségtermelésben és a tyúktartásban látja a kilábalás lehetőségeit faluja számára Barcza Tibor kisbaboti polgármester. A rábaközi községből már mindenki elment, aki tudott.

Egyfajta rögtönzött falugyűlés alakult ki a Kisalföld látogatásának nyomán Kisbaboton. A község polgármesterét éppen a fóliasátor alatt találtuk, munkatársai a betonkeverő és a tyúkfarm mellől érkeztek.

– Természetesen nem félünk a munkától, már csak azért sem, mert itt, vidéken egyéb lehetőségünk nem is nagyon maradt. Nem arról van szó, hogy az embereknek nincs meg a napi kenyérre való, a kollégáimmal éppen a falunak dolgozunk – kezdte Barcza Tibor községi vezető.

A kisbabotiak helyi gazdálkodással javítják falujuk anyagi helyzetét, egyéb forrás híján.

– Kertészetet hoztunk létre. Négy hektáron gazdálkodunk, tyúkokat tenyésztünk és magunk szépítjük a kultúrházat és a tűzoltószertárt – tette hozzá a polgármester. A faluvezető elmondta: egyéb lehetőség híján a Start-munkaprogramban keresik a boldogulást, „már ha az ötvenezres havi fizetés annak mondható". A községi vezetővel együtt kilencen dolgoznak a fóliasátorban, az ott megtermett primőr ellenértéke a falut gazdagítja.

Szücs Mónika, Kugli Ákos, Kovács Réka és Barcza Tibor:  A kisbaboti ˝faluszépítőket˝ éppen a munkából hívta el a Kisalföld.
Szücs Mónika, Kugli Ákos, Kovács Réka és Barcza Tibor: A kisbaboti ˝faluszépítőket˝ éppen a munkából hívta el a Kisalföld.

– Télen savanyítottunk több hordó káposztát és egyéb savanyúságot is gyártottunk, de a tavalyi krumplit elvitte a rossz idő és a rossz ár – mondta Szücs Mónika, az egyik helybéli munkatárs. Idén a primőr zöldségeken kívül kukoricát, napraforgót termesztenek. A mag egy részét a száz tyúknak szánják. A polgármester elmondta: a tojástermelésben is látnak jövőt, néhány héten belül keltetőgép is érkezik a falu gazdaságába. A gazdálkodó társaság egyik tagja, Kugli Ákos meg is jegyezte, a két téli hónap kivételével bizony mindennap van tennivaló a kisbaboti „farmon". Barcza Tibor hozzátette: a helyi játszóteret és a közterületeket is ez a csapat tartja rendben.

– Nem véletlen ez a nagy nekibuzdulás a helyiek részéről, hiszen az éves szinten megmaradó 2–3 millió forint szinte semmire nem elég. Többek közt a vízvezeték kiépítését is meg kellene oldani, melyre az említett keret tízszeresénél is több kellene – fogalmazott Barcza Tibor. Anyagi helyzetüket tavaly „önhikis pályázattal" is javítani szerették volna, ám az igényelt ötmillió helyett alig 350 ezer forintot kapott a falu.

– Itt mindenki ismeri a szomszédját, a település lélekszáma alig több mint kétszáz – jelentette ki a polgármester. Némileg keserűen tette hozzá: elvándorlás nincs Kisbabotról, „hiszen, aki akart és tudott, már elment a faluból". – Ez az egész azért elkeserítő, mert minden oldalról azt halljuk, hogy a vidék felzárkóztatása mennyire fontos, de ebből semmit sem tapasztalunk – fakadt ki Kisbabot polgármestere.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kosztümtár és stoplis cipő

A csornai önkormányzat idén csaknem 30 millió forintot költ a civil szervezetek támogatására. Ebből… Tovább olvasom