Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Zenélő autók tisztázatlan jogszabályi háttérrel

Az utcákon árusító vállalkozók, mozgó boltok működésével kapcsolatos jogszabályok nem fogalmaznak egyértelműen.
A vidéki településeken egyre több mozgó boltos, árus jelenik meg. A járművek különféle hangjelzésekkel hívják fel magukra a figyelmet. Ma már házhoz viszik a tejet, tejtermékeket, kenyeret, péksüteményeket, a jégkrémet, a gázpalackot, a tápot, süteményt. A szolgáltatás egyre népszerűbb, egyelőre viszont jogszabályi háttér nélkül. A vállalkozó működési engedélyét a székhelye szerint illetékes jegyző adja ki, az árusításban érintett települések jegyzői pedig hozzájárulnak ehhez. Így anyagi hasznot nem hoznak az önkormányzatoknak, csak akkor, ha közterület-használati díjat kér a hatóság. Ám az sem egyértelmű, hogy ehhez joga van-e.

Funtek János szanyi jegyző úgy fogalmaz, hogy „érdekes jogi helyzet" alakult ki a mozgó árusok megjelenésével.
– Vállalkozókkal beszélgetve derült ki, hogy van, ahol kérnek közterület-használati díjat, és van, ahol nem – mondta Funtek János. – Szanyban például nem kell fizetni. A megyei közigazgatási hivatalhoz fordultam, hogy tisztázzuk a helyzetet.

Csontos Béla, a hivatal törvényességi ellenőrzési főosztályának helyettes vezetője úgy tájékoztatta a Kisalföldet, hogy a mozgó árusok működését a közterület-használati díj miatt vizsgálták.

– A kérdés az volt, hogy megállapítható-e ezekre az árusokra közterület-használati díj. Álláspontunk szerint igen – jelentette ki Csontos Béla. – A közúton ilyen tevékenységet nem folytathatnak, de egy másik önkormányzati közterületen igen, azaz a járművel „félre kell állniuk". Ily módon vethető ki a közterület-használati díj. 2006. június elsején lép hatályba az új kereskedelmi törvény, amely utal rá, hogy a mozgó boltok esetében kiadott működési engedély tartalmazza azokat a területeket, amik az árusításra szolgálhatnak, illetve a kijelölt napokat is.

A törvény a kormányt is felhatalmazza, hogy szabályozza a közterületi értékesítés feltételeit. Remélhetőleg egyértelműbb lesz a helyzet. A működési engedélyt ugyanis egyelőre a vállalkozó székhelye szerint illetékes jegyző adja ki. Azon települések jegyzői pedig, amelyeken az érintett mozgó boltos árusítani akar, hozzájárulást adnak a működési engedély kiadásához.

– A mozgó árusok viszont nemcsak önkormányzati utat vesznek igénybe, hanem a közútkezelőét is – tette hozzá Funtek János. – Közterület-használati díjat igazából csak fix helyen kell fizetni, de ezek a járművek mozognak, ott állnak meg, ahol a vevők vannak. Díjat csak ott kellene fizetni, ahol az önkormányzat kijelöli a területet, például Szanyban a kastély mellett. Ezt a közterület használatával kapcsolatos megállapodásba kellene belefoglalni.

A másik felvetés a „zenélő" autókkal kapcsolatban, hogy zavarják a pihenni szándékozó helybeliek nyugalmát. A Kisalföldhöz is számos olvasói levél, illetve SMS érkezett amiatt, hogy szinte egész nap hallani valamelyik jármű „tülkölését". Az általunk megkérdezett önkormányzatoknál kiderült: hivatalos panasz még nem érkezett ez ügyben. Gyakran panaszkodnak viszont a helyi, fix boltosok a konkurencia miatt.

– A zenélő autók megjelenését a piaci és a fogyasztói igények indokolták – jegyezte meg a felvetésre Nyerges András. A veszkényi vállalkozónak két járműve járja a Rábaközt, friss tejet árulnak.

– Nem „ellenőrizhetetlenül szaporodunk", ahogy a Kisalföld egyik levélírója fogalmazott, hanem szigorú követelményeknek kell megfelelnünk – reagált Nyerges András. – A magam példájából tudom, hogy mennyi szakhatósági, közigazgatási engedélykérés és ellenőrzés előzi meg az autók utcára kerülését. Ráadásul folyamatos ellenőrzés, esetünkben mintavétel garantálja a megfelelő minőséget. Amiatt még senki nem panaszkodott, hogy jellegzetes jelzőhangunk zavarná a pihenését, felébresztené álmából. Erre viszont szükség van, hiszen valahogyan fel kell hívnunk magunkra a figyelmet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''Hálás vagyok kritikusaimnak is''

„ Mindig sokat vitatkoztam a falu érdekeinek érvényesítéséért. Ezt még ellenfeleim is… Tovább olvasom