Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Zeneiskolával bővít a Rákóczi

Szeptembertől zeneiskolával bővül a csornai II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola és Óvoda feladatköre. Kilenc éve kezdte meg működését Csornán a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola.
Két esztendeje óvodát hoztak létre, s már az induláskor a tervezett két csoport helyett négyet kellett kialakítaniuk. Tavaly pedig újabb csoporttal bővült az óvoda a többcélú intézményben. Talán éppen ezen felbuzdulva újabb elképzelések is belátható közelségbe kerültek.

Javulhat a kihasználtság

– A következő tanévtől alapfokú művészetoktatással, zeneiskolával bővítjük a feladatok körét – mondta Fehér Lászlóné igazgató. – A katolikus iskola küldetésénél fogva sajátos elkötelezettséggel vállalja tanítványai személyiségének teljes formálását. Elsődleges az erkölcsi nevelés, s azt valljuk, hogy a művészet és az erkölcs törvényei azonosak.

Tehát szakmai, pedagógiai indokok alapján vállalkoztunk erre a feladatra. Ezenfelül a szülők és a gyermekek igényeit minél szélesebb körben szeretnénk szolgálni. Például az alsósok kísérgetése a városi zeneiskolába az elfoglalt szülőknek igen nagy gondot jelent. Gyakran éppen ezért nem veszik igénybe a zeneiskola szolgáltatását. Intézményünkben viszont a napközis felkészülést megszakítva, egy épületen belül értékes többletképzést kaphatnak tanítványaink. Mindemellett a pénzügyi megfontolások, illetve az épület hatékonyabb kihasználása is a feladatbővítésre késztetett bennünket. Délutánonként, a zeneiskolai oktatás idején ugyanis a fűtött tantermeink is kihasználttá válnának.

Igények figyelembevételével

– Kiket várnak a többcélú katolikus intézmény zeneiskolájába?
– Iskolánk diákjait, valamint a város és vonzáskörzetének ifjúságát a szabad iskolaválasztás jogán. Zongora, hegedű, fuvola, rézfúvós, gitár tanszakot szeretnénk indítani, de minden felmerülő igényre igyekszünk szakembert találni. A helyi Kerényi György Zeneiskolával jó kapcsolatra törekszünk, hasonló struktúrában kívánjuk felépíteni zeneiskolánkat, de a rákóczis egyéni arculatot megtartjuk. Tehát nem a társintézmény ellen, hanem mellette, vele együttműködve, egymás munkáját kiegészítve szeretnénk dolgozni.
– A közelmúltban az önkormányzatnál többször is szóba került a nem kötelezően ellátandó feladatok áttekintésének szükségessége. Önöknél nem vetődött fel a Kerényi György Zeneiskola teljes átvételének gondolata?
– Erről a püspök úr kész tárgyalni az önkormányzattal. Nekem ugyan nincs tájékoztatási kötelezettségem, de mintegy gesztusként felkerestem a polgármester urat és vázoltam az elképzeléseinket. Úgy gondolva, hogy ez jelentős lépés, amely jótékony hatással lehet az önkormányzati költségvetésre is. Hogy erre hogyan reagált a polgármester, arról nem kívánok szólni.

Szülősegítő szolgáltatás

– A benyomásom viszont az, hogy az a Kerényi, amelyet eddig leépítéssel, integrációval fenyegettek, az elmúlt időszakban nagyon fontossá vált számára. Én annak reményében látogattam meg, hogy jó szívvel fogadhatjuk a választási kampányban kinyilvánított véleményét, mely szerint együtt tudnak és akarnak működni a város fejlődéséért tettre kész emberek. Várakozással tekintek azon ígérete elé is, hogy támogatja az egyházakat társadalmi feladataik teljesítésében.
– Nyilván sokakat meglep a zeneiskola létrehozásának terve, de úgy hírlik, vannak más elképzeléseik is idénre.

– Kettőt említek. Az egyik, hogy nagyon szép összeg áll rendelkezésünkre az iskola felújítására, hisz egy külföldi mecénás jóvoltából csaknem 25 millió forintot költhetünk iskolánk megszépítésére. A másik pedig az, hogy szeretnénk úgynevezett szülősegítő szolgáltatást nyújtani. Továbbá elsősorban a szociálisan rászoruló gyerekek részére kéthetes táborozást szervezünk az iskola falain kívül és belül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A drog elért Csornára

Az elmúlt tanévben felmérést végeztek a csornai iskolákban. A kábítószerezéssel kapcsolatos adatok… Tovább olvasom