Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Zarándokok Szent Anna búcsúján

Szany - Régen a búcsú napját megelőző este gyalogosan, énekelve, zászlókkal érkeztek a zarándokok a szanyi Szent Anna-kápolnához. Az átimádkozott éjszaka, a délelőtti ünnepi szentmise és litánia után szintén gyalogosan indultak haza.

A Szany határában álló, 1753- ban épített és 1901-ben bővített Szent Anna-kápolna, s a mellette lévő kút a Rábaköz ismert búcsújáró helye. Szent Annához a helyiek és környékbeliek mellett az ország távoli vidékeiről is érkeznek zarándokok évente legalább egyszer. A Kapui Jenő korábbi helyi plébános által összeállított füzet szerint a győri egyházmegyében a szanyi kápolna az egyetlen, melynek védőszentje Szent Anna. A szanyi szent kút és a kápolna történetéről Gitzy György Kapuváron 1870-ben kiadott könyvecskéjében olvashatunk.

Ám a búcsújárókról és a világi búcsúkról az idősebb szanyiak is tudnak mesélni. Például Magyar János, akit hónapok választanak el a nyolcvanadik életévétől és gyerekkora óta résztvevője a kápolnánál tartott búcsúi szentmiséknek.

Szorgosan készültek

Magyar János szerint annak idején a falubeliek szorgosan készültek a zarándokok fogadására és a búcsúra. Már az előző nap mindenki az utcát seperte. Igaz, minden vasárnap reggel ez volt a munka, búcsú előtt meg különösen.

– A búcsú napját megelőző este már gyalogosan jöttek a zarándokok a kápolnához, énekelve, zászlókkal, élükön a plébánosukkal – idézte fel emlékeit János bácsi. – Mindegyiküknél volt egy szatyor, benne egy kis elemózsia és víz. Akkoriban még  nem volt ilyen jó a kápolnához vezető út, mint most. Csak úgy porzott, ahogy ballagtak rajta. Az éjszakát a kápolnánál töltötték, énekeltek, imádkoztak. Délelőtt részt vettek az ünnepi  szentmisén,  majd a délutáni litánián, és ahogy jöttek gyalogosan, úgy indultak hazafelé. Gyakran mezítláb tették meg az utat.

A búcsú reggelén elindultak a lovas kocsik is a faluból és a környékről. Ez egyfajta felvonulásnak tűnt, hisz a gazdák ilyenkor mutatták be a lovakat, a szerszámot, az új kocsit.

A kápolnához közeli Zsellér-gyep elnevezésű terület megtelt szekerekkel, lovakkal. Ugyancsak reggel útra keltek a falubeli gyalogosok is végeláthatatlan sorban a kápolnához.

Kitűnő víz volt a kútban

János bácsi szerint a zarándokhely körül álltak az árusok sátrai, de ők gyerekként nem sok mindent tudtak vásárolni azért a tíz fillérért, amit otthon kaptak. Ha megszomjaztak, ittak a Szent Anna-kútnál, amelyből kitűnő vizet lehetett meríteni. Ha a mezőn dolgoztak, akkor is ott töltötték meg a korsókat.

A búcsúi vigasság, avagy a világi búcsú délután kezdődött. – Mind az öt szanyi kocsmában szólt a cigányzene – folytatta az emlékezést Magyar János. – Sokkal szebb mulatság volt az a mostaniaknál. Olykor azért abban az időben is összeugrottak a legények, de nem kellett több a lecsillapításukhoz, mint hogy megjelenjen két csendőr. Ha a verekedők meglátták a kakastollat, nyomban elcsendesedtek. A csendőrök a puszta jelenlétükkel rendet teremtettek. Olyasmi elképzelhetetlen volt, hogy valaki szembefordult volna velük.

A másnap munkával telt

János bácsi nevetve említette, hogy mielőtt elindultak otthonról a mulatságba, édesapjuk minden esetben figyelmeztette őket: „úgy igyekezzetek haza, hogy holnap zabkötés lesz". De nem csak náluk volt így, búcsúmásnap szinte az egész falu zabot kötött. Az úgynevezett kisbúcsút a következő vasárnap tartották.

Magyar János szívesen idézte fel a múltat, végezetül megemlítve azt is, hogy a zarándokok a legvadabb kommunizmus idején is felkeresték a Szent Anna-kápolnát. Reméli, az idén is sokan lesznek.

Haszonits József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyagiak híján elmaradnak az útfelújítások

Rábaköz - A rábaközi települések útjainak állaga jócskán hagy kívánnivalót maga után. Ám bármennyire is szükség lenne a felújításukra, a megkérdezett települési vezetők többsége sajnálattal közölte: idén anyagiak híján erre a munkára nem is gondolhatnak. Tovább olvasom