Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Zarándokok a Szent Anna-kápolnánál

A szombat esti program zárásaként a hagyományoknak megfelelően gyertyás körmenetet tartottak a Szent Anna-kápolnánál.
A Kapui Jenő korábban szanyi, jelenleg kapuvári plébános által összeállított és 2000-ben kiadott füzet szerint Győr egyházmegyében a szanyi kápolna az egyetlen olyan búcsújáró hely, melynek védőszentje Szent Anna asszony.

A hétvégén, miként immár több mint két és fél évszázada minden esztendőben, ehhez a kápolnához látogatott el zarándokok sokasága. Voltak, akik autóbusszal, legtöbben személyautóval, mások – főleg szanyiak – kerékpárral érkeztek. Arra a helyre, ahol az 1750-es évek elején, január havában egy szegény ember száraz fát szedegetett, s amint Gitzy György az 1870 táján Kapuváron kiadott füzetében írta: „... A hólepte zúzmarás fák között egy földig érő zöld levelű ágaival túró fehérre kivirágzott, de már odvas vad körtefát szemlélhetett..." A leírás szerint a vadkörtefa kidőlt és a „tövéből forrás fakadt, mely helyen ma is kutacska használtatik". Ugyanott a szanyiak 1753-ban kápolnát építettek.
A szombat esti ünnepi szentmise és gyertyás körmenet kezdetén Tóth Imre plébános kifejtette: mindnyájan zarándokutat járunk ebben a világban, és vannak olyan megállóhelyek, ahol az ember végiggondolja az eddigi életét. Felolvasta dr. Pápai Lajos megyés püspöknek a zarándokokhoz írt levelét. Ebben egyebek mellett az áll, hogy a magyar nép letért arról az útról, amely ezer évig megtartotta nemzetünket sok vihar közepette is.

A szentmisét Radó Tamás pápai prelátus, pasztorális püspöki helynök celebrálta. A szombat esti program zárásaként a hagyományoknak megfelelően gyertyás körmenetet tartottak a Szent Anna-kápolnánál, vasárnap délelőtt tíz órakor a szentmise főcelebránsa dr. Szabó Tamás tábori püspök volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változást akar a kapuvári SZDSZ

Az SZDSZ kapuvári csoportja Horváth Árpádot, a szocialisták polgármesterjelöltjét támogatja az… Tovább olvasom