Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Zarándoklat: Szent Anna tisztelete

Szany - A papi hivatásról, Szent Anna tiszteletéről hangzottak el felemelő gondolatok a szanyi Szent Anna-kápolnánál szombaton este Maráz Sándor aranymisés atya prédikációjában.

Szombaton este benépesült a Szany határában álló, több mint 250 éves Szent Anna-kápolna környéke. Bár az időjárás ezúttal nem kedvezett a szabadtéri programnak – hol erősebben, hol gyengébben esett az eső –, több százan zarándokoltak el – ma már nem gyalogosan – arra a helyre, ahol a leírás szerint január havában kivirágzott a vadkörtefa, amely később a nagy vihar következtében kidőlt és a tövéből forrás fakadt. Ugyanezen a helyen a kápolna építésekor a szanyiak az építőanyag-szállításhoz állati erőt nem vettek igénybe, mindent a kezükben és a kötényükben vittek, közben imádkozva és énekelve tettek tanúságot hitükről.

A szombat esti ünnepi szentmise kezdetén – melynek főcelebránsa Maráz Sándor c. prépost, főesperes-helyettes, aranymisés lelkipásztor volt – Tóth Imre plébános köszöntötte az egybegyűlt híveket. A szentbeszéd első részében a papi hivatásról hallhattunk. Mint az aranymisés atya fogalmazott, egy-egy papi jubileum alkalmával nem magukat ünnepeltetik a lelkipásztorok, hanem azt, aki meghívta és megtartotta őket a hivatásukban. Kifejtette: a pap hittel és szeretettel tevékenykedik akkor is, ha csak az ugartörés kemény munkája az övé, legfeljebb a vetés, de másé az aratás, a betakarítás. Szent Annára, az Úr Jézus nagyanyjára utalva többek között hangsúlyozta: a Mária-tisztelők lelkében él az a biztos tudat, hogy az az asszony, akinek leányát az Isten fia anyjául választotta, ő is szent édesanya volt.

A szentmisét követően – a hagyományoknak megfelelően – a Szent Anna-kápolnánál gyertyás körmenet következett. Vasárnap délelőtt szintén a kápolnánál szentmisével – melynek főcelebránsa Vereczkey Tamás pápai prelátus volt –, délután a templomban litániával folytatódott az idei program. A Bokréta együttes táncosai nyitották meg a világi búcsút.

Szombaton este két zarándokot is megkérdeztünk.
Szilas Gábor: – Budapestiek vagyunk, már kilenc éve ezen a környéken nyaralunk, túrázunk. A búcsújáráson most veszünk részt először, ez egy felemelő érzés és maradandó élményt nyújtó esemény számunkra.
Crapcik Imre: – Romániából származom, és 1990 óta Ausztriában dolgozom. Öt-hat éve rendszeresen eljövök a Szent Anna-kápolnához. Jól érzem itt magam, lelkileg feltöltődöm.

Haszonits József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életmód és wellness az expón

Kapuvár - Közel nyolcvan kiállító részvételével nyitotta meg kapuit pénteken délután a kapuvári Hanság Expo. Az idei kiállítás és vásár az egészséges életmód és a wellness jegyében zajlik. A vásár első napján átadták a kiállítás díjait. Tovább olvasom