Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Zajmérőt szereltek fel Enesén

Az M85-ös autóút enesei elkerülő szakaszának zajterhelésére panaszkodik a község szélső utcájának néhány lakója. Pár napja zajmérőt szereltek fel a szakemberek, ennek adatai nyomán határoznak a további lépésekről.
„Sajnos mi, akik Enesén a Dózsa György utcában és környékén élünk, nem tudunk együtt örülni a többséggel az új M85-ös autóútnak" – írta a Kisalföldnek egyik olvasónk. A környék lakói zajosnak tartják az új M85-ös út érintett szakaszát. Erre talán minden alapjuk meg is van, hiszen a Dózsa és a szomszédos utcák utolsó házai kevesebb mint száz méterre vannak az autóút e szakaszától. A zajártalom miatt már pár éve is kezdődött aláírásgyűjtés. Napjainkban a lakók ismét felemelik hangjukat.

– Két és fél éve jöttünk Győrből a községbe lakni, a nagyváros zaját próbáltuk egy nyugodt falu csendjére váltani. Ám úgy tűnik, csalatkoznunk kell ebbéli elképzeléseinkben – kezdte kálváriájuk történetét az éppen harmadik gyermekét váró Schauer Szabolcsné. Az anyuka egyfajta szóvivőként vállalta magára az utcabeliek gondját, hiszen a zajártalom miatt a környék több mint tíz családja fordult a helyi önkormányzathoz, a környezetvédelmi szakemberekhez.

Szücs Zsoltné, Sebestyén Márton és Schauer Szabolcsné: Az alig száz méterre haladó főút csak hangosabb lesz a következő években.
Szücs Zsoltné, Sebestyén Márton és Schauer Szabolcsné: Az alig száz méterre haladó főút csak hangosabb lesz a következő években.


– Enese közlekedése, infrastruktúrája kiváló, helyi intézményeinkbe járnak a gyermekeink, egyedül ez a mindenki által „várt" elkerülő út keseríti meg mindennapjainkat. Hozzátéve természetesen, hogy a falu közepén húzódó régi 85-ös főút sem volt akkoriban egy „leányálom" – fogalmazott a fiatal anyuka. Hozzátette, már több alkalommal keresték gondjukkal a polgármestert is.

– Nem vagyok hajlandó még évtizedekig ilyen körülmények közt élni. Főleg úgy, hogy ennek az útnak a forgalma a következő években a sokszorosára növekedhet – mondta lapunknak Szücs Zsoltné. Egy másik lakó, Sebestyén Márton megjegyezte, a vizes burkolaton a kamionok hangja az elviselhetetlenség határát súrolja.

Bider Anita nemrég érkezett haza Angliából. Mint mondta, jelenlegi otthonát alig egy éve vette, ám akkoriban szó nem volt ekkora hanghatásról.

– Úgy gondolom, minden megyei autóvezető jogosan örül az új útnak, ám napjainkra a növekvő forgalom már gondot okoz itt a környéken – tette hozzá. Megjegyezve, a kónyiak hasonló panaszát zajvédő fallal orvosolták az építők. Hozzátette: szélső házuk lévén már csak zárt ablaknál lehet meglenni a lakásban.

– A lakók panasza nem új. Egyszer már nekifutottunk ennek a kérdésnek, de most akuttá vált a probléma – jelentette ki Mesterházy József polgármester. A községháza felvette a kapcsolatot az országgyűlési képviselővel és a környezetvédelmi hatósággal. Ők éppen két napja egy zajmérő műszert helyeztek ki a község szélére. – Ezen mérések eredményét megismerve természetesen határozunk a következő lépésekről. Azt azonban mérés nélkül is meg lehet állapítani, az M85–86-os főutak végleges elkészültével Enese mellett az ország legnagyobb forgalma fog áthaladni, ami sürgetővé teszi hathatós lépéseinket – hangoztatta Mesterházy József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városrész lett a káposztáskertekből

Kilencvenöt éve, a környékbeliek káposztáskertjeiből alakult ki Kapuvár északi városrésze, az… Tovább olvasom