Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Wass és Pátzay szobrai is kiemelten védettek

Számos szoborral, emlékművel és templommal bővült a kapuvári városképet meghatározó, védett építmények köre. Ezeken nem lehet engedély nélkül változtatni. A központban nem lehet óriásplakát sem.

Kapuvár önkormányzata még 2006-ban hozott rendeletet a városképet meghatározó épületek, építmények védelméről. A helyi képviselő-testület legutóbbi ülésén módosította, egyben egységes szerkezetbe foglalta a hat évvel ezelőtti rendeletet, ám lényegesen bővítette is a védelmet kapott építmények sorát.

A rendelet tartalmazza a védett épületek felújításának szabályait is. Eszerint ezek jellegzetes tömegét, formáját, más épületekhez való tömbszerű kapcsolódását eredeti arányban kell fenntartani.
A védelem szintjét több kategóriába sorolták, a legmagasabb védelem alá eső (H1) építmények teljes felületét, részleteit és a hozzá tartozó földterületet is védi a rendelet, a H2 fokozatban a védelem egyes részletekre terjed ki.

A legmagasabb (H1) kategóriába került többek közt a nemrég állított Wass Albert-szobor, a Fő téri '56-os emlékmű, a szintén Fő téri 1919-es emlékoszlop és a trianoni harangláb. Számos öntésmajori építmény került helyi védelem alá, így a millenniumi kettős kereszt és a harangláb, valamint a régi tűzoltószín a kocsival együtt. Az öntési épületek közül a Szent Pál apostol templom került újdonságként a listára.

Új köztéri szobrok: Mindegyik a legmagasabb fokú védelmet kapta. Előtérben a Fő téri 1919-es emlékoszlop
Új köztéri szobrok: Mindegyik a legmagasabb fokú védelmet kapta. Előtérben a Fő téri 1919-es emlékoszlop.


A 2006-os rendeletben már szerepelnek a város legkiemelkedőbb épületei, ezen a listán igazán a védelmi fokozat lehet érdekes. Egyértelmű, hogy a város régi hivatalai (járás-, illetve szolgabíróság) H1-es fokozatot kaptak, ugyanúgy, mint a katolikus és a Pátzay-iskola, valamint a gimnázium. Emellett H2 kategóriába sorolta a rendelet a mai „Spigli-sarkot", többek közt a Spiegel-, a Rosenberger-, a Rosenthal- és a Pillinger-házakat.

Az egykori Payer- és Baditz-házak szintén az alacsonyabb fokozatba kerültek. A Lumniczer-kórház legkorábbi épületei, az úgynevezett B, G és D azonban a legmagasabb (H1) fokozatot érdemelték ki.

Építészettörténeti érdekességként a vasútállomás melléképülete is H1-es védelmet kapott, ahogy a helyi védelem alá eső köztéri szobrok is, mint például a Kenyérszegő vagy a Hárfázó nő (Rábaközi Művelődési Központ).

A rendelet tartalmazza a védett épületek felújításának szabályait is.
Eszerint ezek jellegzetes tömegét, formáját, más épületekhez való tömbszerű kapcsolódását eredeti arányban kell fenntartani. Bővítés csak úgy engedélyezhető, ha a meglévő és az új épület arányai és formái illeszkednek egymáshoz. A védett épület közterületről látható homlokzatán nem helyezhető el azt takaró berendezés.

A rendeletben foglaltak szerint a város Fő terén óriásplakát sem tehető ki, kivéve, ha városi jelentőségű hirdetményről van szó. A rendelet alapján szankciókra eddig nem került sor.

Olvasóink írták

 • 5. enesei 2012. március 09. 12:09
  „Akinek "büdös" a más véleménye, az szégyellje magát! Ez a véleményem.”
 • 4. 1120 2012. március 07. 18:37
  „Akinek "büdös" Wass Albert szobra, az szégyellje magát! Ez a véleményem.”
 • 3. kerteszb 2012. március 02. 14:51
  „Egyetértek az 1-es hozzászólóval.”
 • 2. nemjani 2012. február 28. 22:44
  „1.
  Az ún. CIVIL szervezet, a Polgári Társaság meglepő átfedéseket mutat egy politikai párt helyi alapszervezetével.
  http://fideszkapuvar.extra.hu/aktualis/kep/polgaritarsasag/index.html”
 • 1. enesei 2012. február 28. 10:17
  „Az ún. "civil (?) szervezet" által állitott Wass Albert szobor milyen kulturális, történelmi, eszmetörténeti , képzőművészeti, esztétikai, stb jelentőséggel bir, hogy egyből H1 lett? Sokan aktuálpolitikai jelentőséget tulajdonitanak a szoborállitásnak és a szobornak (én nem Wass Albertről beszélek, hanem a körülötte kialakitott mitoszról és annak politikai haszonélvezőiről. ld. "Polgári Társaság" és annak protagonistái). A besorolás eredményeként a köv. 50 évben nem lehet róla vitát nyitni. Bebetonoztatott. Ez volt a cél? Ez.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisbaboti farsang

Szombaton a Kisbaboti Ifjúsági klub és az Önkormányzat farsangi bált szervezett a gyerekek számára. Tovább olvasom