Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Vonzó lehet a nyolcosztályos iskola Babóton

Az 1227 lelkes Babót polgármestere, Molnár János a turizmusban látja a község kibontakozásának lehetőségét. Ezért a község határában egy magánbefektető horgásztavat alakított ki, sőt, a közművesített telkekre már megjelentek az első külföldi érdeklődők.
illusztráció
Év végi számvetést készített Molnár János, Babót első embere. A Kapuvár szomszédságában elterülő község polgármestere főállása mellett látja el ezt a számára megtisztelő feladatot. Nincs azonban könnyű helyzetben, a közel százmilliós éves költségvetésű faluban nemigen tudnak a szigorú gazdálkodás ellenére sem előbbre lépni, hiszen a keret hatvan százalékát az intézmények, iskola, óvoda fenntartása viszi el.

Sikertelen pályázatok

Nincs sok ok az örömre a pályázati pénzek terén sem. Idén több célra is sikertelenül próbáltak pénzeket szerezni, így a művelődési központ felújítására, egyes utcák aszfaltozására, valamint a sportöltöző renoválására. Ez utóbbi gázfűtését azonban önerőből megoldották. A helyi sportegyesületet évente több mint hatszázezer forinttal támogatják, sőt, a csapat közüzemi számláit is rendezik. Feltétlenül megemlítendő, hogy a helyi polgárőr-egyesületnél sikerült pályázati pénzekből kicserélni irodájuk nyílászáróit.

Öregszik a lakosság

A polgármester szerint a község vonzerejének növelése a legfontosabb feladatuk. Ennek érdekében tartják fent az óvodát és a nyolcosztályos iskolát. Molnár János hangsúlyozta: „Sajnos a két intézmény napjainkban százfős létszáma évről évre csökken, de igyekszünk ezt az oktatás színvonalával ellensúlyozni." Babót lakossága öregszik, évente húsz halálozásra csak négy újszülött jut. A polgármester szerint a megoldás a betelepülések ösztönzése lenne. A feltételek azonban korlátozottak, hiszen az önkormányzatnak nincs túl sok kimérhető földterülete, így a központban lassanként megüresedő házakba várják a fiatalokat. Vonzerő lehet a szomszéd városhoz képest alacsony helyi adók mértéke is, bár Molnár János szerint napjaink elvonásos időszakában még több itt maradó bevételre lenne szükség.

Közel negyven vállalkozás

A község munkaerőhelyzetére legnagyobb hatással Kapuvár közelsége van. Ahogy a polgármester nyilatkozta, az ottani gyárbezárások érzékenyen érintették a helyieket is, bár a munkanélküliséget még nem nevezte kiemelkedő mértékűnek. A szabad munkaerő egy részét felszívja a faluban működő közel negyven vállalkozás is. Ezek nagy része agrárcég, s itt a válságjelek nyomán az állattartásról a növénytermelésre tevődik át a hangsúly.
A turizmus fellendítése érdekében a falu szélén magántőkével halastavat létesítettek, az itteni közművesített telkekre sok külföldi vevőt is várnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi segítség a beledi rászorulóknak

Karácsony előtt a Beledi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat ajándékcsomagokkal lepte meg a… Tovább olvasom