Kisalföld logö

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 3°C

Voltak még rejtett tartalékok a faluban

Markotabödöge óvodájának működése a 2012–2013-as tanévben is biztosított. A gyereklétszám csaknem megduplázódik: tizennégy lesz. Az önkormányzat vállalja a fenntartás hatmillió forintos kiadását.
A markotabödögei óvoda sorsa úgy tűnik, hogy a következő tanévre is megoldódott. Az intézménynek tizennégy ovisa lesz, csaknem duplája a jelenlegi létszámnak. „Úgy látszik, voltak még rejtett tartalékok a faluban" – jegyezte meg Horváth Sándor polgármester.

A legkisebbek továbbra is lakóhelyükön járhatnak óvodába. Tizenhárom kisgyerek kezdi ősszel az ovit, októberben még egyet várnak.
A legkisebbek továbbra is lakóhelyükön járhatnak óvodába. Tizenhárom kisgyerek kezdi ősszel az ovit, októberben még egyet várnak.


A község óvodája a kónyi tagintézményeként működik. Évek óta küzd az önkormányzat, hogy fenntarthassa az ovit, de egy évvel ezelőtt még úgy tűnt, hiába. A gyereklétszám lecsökkent, hatan-nyolcan vették igénybe. A községi költségvetésből minden évben komoly összegeket biztosítottak az állami támogatáson felül. Tavaly 6 millió forintot. Az is szóba került korábban, hogy feladják a harcot és bezárják az óvodát. A helyi szülők azonban kérték, ne tegyék. Így az elöljárók vállalták a terheket. Most Horváth Sándor polgármester arról számolt be a Kisalföldnek, hogy a viharfelhők eloszlottak. A 2012–2013-as tanévben is működtetik az óvodát.

Horváth Sándor polgármester
Horváth Sándor polgármester

– Továbbra is nagy a teher, de vállaljuk – fogalmazott a polgármester. – Tizenhárom kisgyerek kezdi ősszel az ovit, októberben még egyet várhatunk. Időközben költözött be kisgyerekes család a községbe, és talán az itt élők is megértették: az óvodánk sorsa attól függ, hogy ide vagy vidékre íratják-e gyermekeiket. Persze a jövő évi pénzügyi helyzetet még nem ismerhetjük, ám mostani költségvetésünk tartalmazza az intézmény támogatását. Talán jövőre is elegendő lesz a hatmillió forint körüli összeg. A képviselő-testülettel sokszor beszélgettünk a témáról. Felmértük az anyagi lehetőségeket, és úgy döntöttünk, továbbra is ragaszkodunk az óvodához.

A bödögei falurész temetőjének ravatalozóját pályázati támogatással újították fel.
A bödögei falurész temetőjének ravatalozóját pályázati támogatással újították fel.

Horváth Sándor hozzátette: 2010-ben mínuszról indult a település költségvetése. Tavaly viszont már némi tartalékot is képeztek. A nagy beruházásokról lemondtak, kisebb fejlesztéseket hajtottak csak végre. Nagyobb falat volt a LEADER-pályázaton nyert falumegújító támogatás. Összesen négymillió forintot költöttek a polgármesteri hivatal nyílászárócseréjére, a bödögei temető ravatalozójának átépítésére, a bödögei buszmegálló felújítására. Az orvosi rendelőt viszont társadalmi munkával szépítették. Helyi mesterek vállalták el a feladatot.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint félszáz nevező

Több mint félszáz nevezője van már a péntek délután kezdődő negyedik Rábaköz-kupa… Tovább olvasom