Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Volt egyszer egy farádi színjátszó kör

A negyvenes évek elején a farádi színjátszók – Jászai Lászlóval együtt – többek közt a János vitézt vitték színre nagy sikerrel. Egyik előadásukat a német megszállás miatt betiltották.
A harmincas-negyvenes évek egyik legsikeresebb színjátszó csoportjának számítottak a farádi amatőr színészek. Az egykori csoport ma is élő tagja beszélt a daliás időkről a Kisalföldnek.

Pozsgai Margit, ahogy a farádiak ismerik, Manci néni együtt játszott a rábatamási Jászai Lászlóval, a neves színészdinasztia egyik tagjával. A János vitézzel meghódították akkoriban a dunántúli kultúrházakat, egyik színdarabjukat viszont a német megszállók betiltották.

Lapunkat egy farádi olvasónk, Szalay Lajosné Ida néni kereste meg egy 1942-ből származó újságcikkel, melyben figyelmünkbe ajánlotta a korabeli, farádi színjátszó kör János vitéz című előadását. A Kisalföld megkereste az akkori színmű ma is élő résztvevőjét, a kilencvenéves Tuller Ferencné Pozsgai Margitot, a farádiak Manci nénijét. Az idős néni napjainkban hol győrújbaráti, hol kapuvári lányánál tölti a hónapokat, boldogan emlékezett vissza a harmincas-negyvenes évekbeli színdarabokra.

Farádi színjátszók: A ˝Huszárkisasszony˝ című darab szereplői 1944-ből.
Farádi színjátszók: A ˝Huszárkisasszony˝ című darab szereplői 1944-ből.

– A színjátszó kör ötlete az akkori plébánostól, Szabó Istvántól származott. Ő tanította be nekünk a János vitézt is, melyről a ’42-es újságcikk is dicsérőleg szólt – mondta az idős hölgy. Az egykori darabban Manci néni játszotta a francia királylányt.

– Kukorica Jancsi szerepében Jászai Mari öccse, a rábatamási kántortanító, Jászai László tündökölt – ismertette a szereposztást. Hozzátette, Juliska bőrébe egykori barátnője, Bella Manci bújt. Manci néni elmondta, a János vitézzel bejárták szinte az egész Dunántúlt, mindenhol nagy sikert aratva. – A plébános úr aztán annyira fellelkesedett a sikereinken, hogy további darabokat tanított be a csoportnak. Máig emlékezem a Passió című színműre, amit Győrben, Sopronban és más városokban is előadtunk – beszélt tovább a színpadi sikerekről.

Éppen a Passiót vitték Szombathelyre, amikor a városban egyre több német katonával találkoztak. – Mire visszatértünk a helyünkre, a szervezők jelezték, hogy a darabot a németek betiltották, onnantól soha többet nem játszottuk – emlékezett.

Pozsgai Margit: ˝Szívesen emlékezem a francia királylány szerepére.˝
Pozsgai Margit: ˝Szívesen emlékezem a francia királylány szerepére.˝

A színjátszást azonban később sem adta fel, még számos darabban játszott a farádi csoportban.

Az évtizedek során férje a férfiak, Manci néni a nők ruháit varrta Farádon, egészen idősebb koráig. Napjainkban két lányánál felváltva tölt hónapokat, hol Győrújbaráton, hol Kapuváron. – Mostanában is követi a farádi eseményeket, ám jobbára csak lapunk hasábjain keresztül.

– Egész életemben a ruhák fölött görnyedtem, az utóbbi években pótolom be az évtizedek alatt elmaradt könyvek elolvasását – mondta a Kisalföldnek Tuller Ferencné Pozsgai Margit.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szülőhelyén nyugszik a sikerdíjas jogász

Szülőhelyén, Csornán temették el kedden Tocsik Mártát. A sikerdíjával híressé vált jogász hosszú… Tovább olvasom