Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Vizezett hús Kapuvárról Szerbiába?

Kapuvár - A szerb vevők szerint vizezett húst kaptak Magyarországról, melyet a Hungapig Kft. exportált. A Hungapig pert indított a kapuváriak ellen.

A szállítmány eredetét a Kapuvári Hús Zrt. igazolta. A megyei főállatorvos szerint  vizezett hús nem kaphat állatorvosi engedélyt, enélkül pedig nem mehet ki az országból.

A Magyar Hírlap  információi szerint a Kapuvári Hús Zrt. adott eredetigazolást arról a még tavaly ősszel Szerbiába exportált száz tonna sertéscombról, mely egy részéről – a lap szerint – a szerb vevő által végzett vizsgálatok alapján kiderült: több mint 20 százaléknyi hozzáadott vizet tartalmaz, melyre a húsban talált tűnyomok és  foszfátmaradványok is utalnak. A húst a herceghalmi székhelyű Hungapig Kft. exportálta.

A történet  2008 őszére nyúlik vissza, amikor a Kapuvári Hús Zrt.-től  100 tonna sertéscombot vásárolt egy szerb cég. Az áruból 20 tonnát kartonba csomagoltak, a többit  tömbfagyasztott állapotban, fóliában szállították.  A Magyar Hírlap szerint az első szerbiai vizsgálatok megfelelőnek találták a sertéscombot, ami egy kinti feldolgozóba került.

A Magyar Hírlap  információi szerint a Kapuvári Hús Zrt. adott eredetigazolást arról a még tavaly ősszel Szerbiába exportált száz tonna sertéscombról, mely egy részéről – a lap szerint – a szerb vevő által végzett vizsgálatok alapján kiderült: több mint 20 százaléknyi hozzáadott vizet tartalmaz, melyre a húsban talált tűnyomok és  foszfátmaradványok is utalnak. A húst a herceghalmi székhelyű Hungapig Kft. exportálta.

A történet  2008 őszére nyúlik vissza, amikor a Kapuvári Hús Zrt.-től  100 tonna sertéscombot vásárolt egy szerb cég. Az áruból 20 tonnát kartonba csomagoltak, a többit  tömbfagyasztott állapotban, fóliában szállították.  A Magyar Hírlap szerint az első szerbiai vizsgálatok megfelelőnek találták a sertéscombot, ami egy kinti feldolgozóba került. 

 A szerb húsgyár saját vizsgálatokat is végzett és véleményük szerint az áru nem felel meg az előírásoknak. A comb feldolgozását nem kezdték meg, a szerbek szerint csak más formában kerülhet a gyártósorokra, ezért a tavalyi évben beraktározták a sertéscombot. Idén januárban a szerbek értesítették a Hungapiget, hogy az áru szokatlanul sok – több mint húszszázaléknyi – vizet eresztett, ami nem felel meg a maximum öt százalékot engedélyező szabványnak.

A hús eredetét a Kapuvári Hús Zrt. igazolta. A MH kétségbe vonja azt is, hogy a kapuváriak képesek lennének a száz tonna hús feldolgozására.

Nagyüzem: A kapuvári gyár minden szempontból alkalmas arra, hogy a cikkben szereplő húsmennyiséget feldolgozza. Fotó: Kisalföld-archívum
Nagyüzem: A kapuvári gyár minden szempontból alkalmas arra, hogy a cikkben szereplő húsmennyiséget feldolgozza. Fotó: Kisalföld-archívum

Megkérdeztük Bedecs Pál vezérigazgatót, aki a következőket nyilatkozta portálunknak: – Az általunk exportált sertéscombot a szerb hatóság a mai napig nem kifogásolta, miután a vizsgálati eredmények megfelelnek a szerb előírásoknak.  Nem felel meg az MH állítása abban sem, hogy a húsban hozzáadott foszfátmaradványok voltak, amit a húsipari kutató által végzett szakértői vizsgálatok egyértelműen kizártak – mondta Bedecs Pál. Hangsúlyozta, álláspontjuk szerint a szerb vevő pénzügyi nehézségei miatt minőségi kifogásokra hivatkozik. – A Hungapig Kft. megfelelő pénzügyi biztosítékok nélkül szállított Szerbiába, ezért kénytelen a vevő reklamációit képviselni – mondta a kapuvári vezérigazgató. Kijelentette, megdöbbentő, hogy a szerbek vádjait az MH tényként kezeli. – A Kapuvári Hús Zrt. szabályos okmányokkal, a megfelelő minőségű húst exportálta és a jövőben is ezt fogja tenni – mondta Bedecs Pál.

Az üggyel kapcsolatban felkerestük a megyei főállatorvost, aki hangsúlyozta, amennyiben a kapuvári gyárban tudomásukra jut, hogy vizet adtak a húshoz, az állat-egészségügyi igazolást nem kapja meg a szállítmány, ezáltal nem mehet ki az országból. Dr. Szabó Tamás megyei igazgató, főállatorvos a Kisalföldnek elmondta, a hús – mint bármilyen termék – reexportban is forgalmazható. A Szerbiába exportálandó hús minőségi előírásait a szerb hatóságok állapítják meg, ezeket a magyar szervek ellenőrzik a gyártó cégnél, jelen esetben a kapuvári húsgyárban. A kivitelre kerülő termékek egy hatósági állategészségügyi bizonyítványt kapnak, amit már a szerb határon is ellenőriznek, majd a termék ott betárolásra kerül.

– Hangsúlyozom, amennyiben tudomásunkra jutott volna, hogy a kapuváriak a fenti, nagy mennyiségű vizet adták a húshoz, úgy az a termék nem kapna bizonyítványt, miáltal nem mehetne ki az országból sem – mondta a főállatorvos. Hozzátette, ebben az esetben szankciókkal is büntetnék a gyártó céget.

 – A fenti ügyhöz még annyit tennék hozzá, a szerbektől a mai napig nem érkezett megkeresés a megyei állatorvosi hivatalhoz – mondta dr. Szabó Tamás.

Portálunknak nyilatkozott az exportőr képviselője is. Ács Péter, a Hungapig osztályvezetője elmondta, a magyar és a szerb szakértői vizsgálatok birtokában indítottak pert a kapuvári húsgyár ellen, minőségi kifogásokra alapozva. – A szakértők szerint egyértelmű az idegen víz jelenléte a húsban – mondta az osztályvezető. A bírósági eljárás már két tárgyaláson túl van, a következő szeptemberben várható. – A vitatott nyolcvan tonna fele már Magyarországon van, a másik felét a szerbek csökkentett áron értékesítették és ki is fizették nekünk – mondta Ács Péter. Hozzátette, a Hungapig teljes áron fizetett a Kapuvári Hús Zrt.-nek, így már jelenleg is ötvenmilliós a veszteségük. Kijelentette, a még nem eladott negyven tonna értéke is harminc-negyven millió forint, mely egyelőre nem folyt be a Hungapig kasszájába.

Szakértők szerint az idegen víz jelenléte  kémiai módszerekkel egy pillanat alatt kimutatható a húsban. Tömbfagyasztott hús esetén a hétszázalékos vízkiválás még elfogadható, ám a több mint húsz százalék – ha igaz – mindenképpen idegen vízre utal. A cikkben említett tűnyomok azonnal észrevehetők a kettévágott húsban, ha ezzel adják hozzá a vizet. A kapuvári gyár minden szempontból alkalmas arra, hogy a cikkben szereplő húsmennyiséget feldolgozza. Egy több mint száz kilogrammos sertésből tíz-tizenkét kilogramm comb nyerhető ki, ami a száztonnás mennyiséget figyelembe véve a kapuvári gyárban körülbelül ötezer disznó levágásának felel meg, amit egy hét alatt teljesítenek.
 

Olvasóink írták

70 hozzászólás
 • 70. lutyika 2009. augusztus 16. 19:31
  „AZ A SZOMORÚ HOGY AKI MEGCSINÁLTA A BALHÉT AZ MOST A CÉG VEZETŐ EMBERE”
 • 69. Baradlay 2009. augusztus 14. 06:53
  „Oruljenek,hogy nem cianozott hust kaptak a mocskok! Amit a Vajdasagban muvelnek a Magyarokkal
  dogoljenek meg!!!!!!”
 • 68. azaz 2009. augusztus 12. 00:57
  „83 dkg viz ilyen-olyan allapotban. az egesz egy ..... emulzio, mert a "hust" is kb folyadekka trancsirozzak”
 • 67. Alajos 2009. augusztus 11. 18:27
  „A pácológépet egy olyan (vastag!) injekciós tű-sorból álló gépnek képzelem, melyek -mondjuk 3-4 centinként- beleszúródnak az alatta elhaladó húsba, és a szivattyú-szelepsor által odanyomott páclét a husiba juttatja.
  A páclé összetétele gondolom gyári titok; a végeredmény viszont ismert: a páclé (nemes)húsárban eladatik.
  Ha csak a szükséges mennyiségű és évszázados hagyományokon alapuló összetételű a páclé, akkor az finom, ízletes és jó drága terméket eredményez. (pl. olasz, spanyol sonkák) De ezek alapanyaga is előírás szerinti! (makkos disznó). Ha az alapanyag sem az igazi, meg a páclé minősége és mennyisége is "becsapós", akkor méltán prüszköl a szerb, pedig lehet, hogy nekünk még az is "fincsi" lenne... Nekünk sokszor csak az a párizsi jut, amelyik kilónként 17dkg húst (vagy még annyit sem!) tartalmaz, ha éppen nem bőrkepéppel helyettesítik azt is. Ki tudja, hogy a hiányzó 83dkg miből jön össze?”
 • 66. otromba 2009. augusztus 11. 18:09
  „Még mielőtt el nem felejtem!?
  ZOLI77.
  Amit írtál,én is megtoldom,a higéniával! Ami a vize,és nem vizes húshoz illik!
  Tóros káposztához,ugye káposzta kell? Háztól szoktam,szoktuk vinni a ˝FINOM˝savanyú káposztát!Az egyik
  alkalomkor is káposztáért mentem.A gazda etette a vízes húsnak nevelt disznóit.Bennt taposott a disznósza.
  .ba etetés közben.Meglátott,hogy mentem káposztáér,rohant a káposztába a disznósza..s gumicsizmával,
  megtaposta,kimérte a káposztát,és folytatta a taposást,hol itt,hol ott.Amíg nem láttuk ezt a folyamatot jó
  étvággyal ettük a tóros káposztát!? Ezután igaz nem vittem káposztát az öregtől,de ilyen húst is meg kellene etetni azzal,aki ezt megengedte,és aki megtette.Fulladásig etetném velük!”
 • 65. otromba 2009. augusztus 11. 17:16
  „....
  Ha vízes a hús nem kell utána sört,fröccsöt inni!Úgyis olyan drága már a hús,és a húsból készült termékféle-
  sé,hogy már lassan vízre sem tellik!”
 • 64. lótusz 2009. augusztus 11. 17:10
  „aki győri ajánlom a vásárcsarnokot. ott azért megbízhatóbb áru van. ne vásároljatok lidl tescoban húst. mocsok. ahogy ismerem bajnai kormányt előbb utóbb a piacok ellen is tesznek. erre megy ki a disznóvágási tilalom is. ébredjetek lássatok tisztán. és míg időbe van tenni kell a magyar érdekében. tejet is az automatából kell venni ha nincs már tehenünk. a dobozos lidl ócskaság lehet hogy 110 ért már kapható de víznek hívják.”
 • 63. Reális 2009. augusztus 11. 15:59
  „Szerintem meg igenis nézzen bele egy 400 dolgozót foglalkoztató cég ügyeibe a városvezetés!Aztán látna csodákat!”
 • 62. vanessa 2009. augusztus 11. 14:58
  „szép napot!meg lehet minden hust nézni, tele van vizzel ,ha fedö alatt pároljátok félig van a láabas vizzel,a hus meg olyan mint a celofán,nem lehet elrágni,el van itt cseszve minden,mert gyorsan akarnak felhizlalni egy disznot tápot adnak nekik nem kukoricát,”
 • 61. gig-big 2009. augusztus 11. 13:44
  „Önálló export-joga minden cégnek és term.személynek van majd 20 éve”
 • 60. azaz 2009. augusztus 11. 13:39
  „Felvetodik bennem a kerdes: a politikusaitok mit oldanak meg? PARASZTVAKITAS.....az megy!
  Ausztriaban miert jobb, miert jobb egy masik .<moderálva>. nemzet? Jobban nez ki a bolt? Eszem a szived te edes :)
  Ugyan azt eszik mucika. Par % osztrak aztan Szlovak, Lengyel, Magyar import.
  Megfeszulhetsz, de inkabb dobj egy nyugtatot. Egyszeru : 1 vilag amit mas jobban nem jellemez mint mondjuk ez: Kapzsisag... ezelott is ez volt, ezutan is az lesz. Ebbol all az egesz.”
 • 59. lótusz 2009. augusztus 11. 13:33
  „furcsán gyanús az eset. valószínű a magyar szállítmányt akarják szándékosan lejáratni. előbb vizsgálódjanak a tescoban. undorító ami ott van.”
 • 58. radai_rosseb 2009. augusztus 11. 13:28
  „Reális!
  A polgármester max tájékoztatást kérhet(!) a cégtől. Szerintem ezt meg is tette. Más beleszólása nincs a cég ügyeibe. Szép is lenne, ha beállítana a cégemhez a Hámori és kérdőre vonna, hogy mit, hogyan és miért csinálnak az alkalmazottaim! Van elég kerékkötő enélkül is aki csesztessen (apeh, fogy.védő, munkaügy stb.).
  Sajnálom, hogy a nickem nem tetszik. Van ilyen. A tiéd meg nem illik hozzád. Totál nem.”
 • 57. AHA.. 2009. augusztus 11. 11:55
  „moderálva”
 • 56. fortuna54 2009. augusztus 11. 11:50
  „47-es weezer. Csak annyit nem ért? Akkor szerintem már,sok keresztrejtvényt megfejthetet.
  Szerintem nagyon költöien fogalmaz az uriember.”
 • 55. fortuna54 2009. augusztus 11. 11:39
  „moderálva off”
 • 54. Reális 2009. augusztus 11. 11:28
  „Ez a magáncég jelenleg Kapuváron van,és Kapuváron működik!Használja is a Kapuvári nevet!Ennyi indok elég arra,hogy a városvezetés beleszóljon!RR!Szép neved van!Méltó hozzád és hozzátok!”
 • 53. janika 2009. augusztus 11. 11:22
  „Minek ennyit rágódni a"vissz-árurun" hamburgernek jó lesz mondaná ismét a Ringa volt állatorvosa, aki tömött táskával szokott kimenni a portán !”
 • 52. VIDIKI 2009. augusztus 11. 10:59
  „Egyet mondjon meg valaki, miért nincs önálló exportjoga a Kapuvár Hús Zrt. nek ?
  Az exporthoz mi a fészkes fenének plusz közvetítő, a szállítást hűtőkaminokkal
  rendelkező cég elvégezné!
  Kapuváron ki teszi "Pecsétet" a szállítás megkezdése előtt a hatósági állatorvosi
  bizonyitványra?”
 • 51. radai_rosseb 2009. augusztus 11. 10:55
  „Reális!
  Úgy látom megint előjött a fidesz-fóbiád. Kezeltetni kéne.
  Szerinted mégis mi a fene köze van a város vezetésének egy magáncég tevékenységéhez? Szerinted az is a Hámori (és persze a fidesz) hibája, ha mondjuk romlott húst kapsz a hentesnél, vagy ha a visszajáróval átvernek a kasszánál? Szánalmas.
  Egyébként a cikk szerint még nem egyértelmű, hogy valóban a kapuvári gyár trükközött-e vagy a szerbek, esetleg az importőr. Amíg ez ki nem derül nem kéne felakasztani senkit sem, még jelképesen sem.
  Egy dologban viszont egyetértünk: ha csak tehetem én is mindig magyar árut veszek, mégha kicsit drágább is. És nem csak akkor fogok így tenni, ha a jobbik lesz hatalmon (ha egyáltalán...) hanem mindig. Neked is, és mindenki másnak is ezt javaslom.
  Jobbulást!”
70 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Novemberben választanak a csornai választókerületben

November 8-ára tűzte ki az időközi országgyűlési képviselő-választás első fordulóját Csornán és a környező településeken a OVB. Tovább olvasom