Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Vízelvezetők karbantartása: A harmada pénzből ennyire futja

Rábaköz - A külterületi vízelvezetőknek több tulajdonosa, üzemeltetője van. Ha valamelyik nem fordít gondot az árkokra, az egész rendszer ˝bedől˝. A kritikát viszont a vízi társulatok kapják.

A külterületi vízelvezetőknek csak egy része van a vízi társulatok kezelésében. Németh Gy. Géza, a Kapuvári Vízitársulat igazgatója szerint a gazdák mégis tőlük várják a megoldást. Költségvetésük azonban nem elengedő az általuk kezelt árkok karbantartására.


– Az úgynevezett elsőrendű állami vízfolyásokat a vízügy gondozza. A másodrendűek vagyonkezelői a megyei mezőgazdasági hivatalok. Ezeket szerződés alapján mi üzemeltetjük, ha kapunk rá pénzt. Sajnos ezek a csatornák tíz éve lettek rendbe téve, azóta nagyon kevés forrás jut a karbantartásukra – vázolta a helyzetet Németh Gy. Géza. – Az első két kategóriába a főbefogadók tartoznak. Ha ezek nem működnek, a víz már nem is folyik el rendesen a kisebb rendszerekből sem. A társulati csatornák tartoznak hozzánk, amire a befizetett hozzájárulásokat költjük.

A csornai gazdák – Márkus Imre, ifj. Rasztovich Gyula, Nagy István és Berta Ferenc – földjeinek jó része is vízben van.
A csornai gazdák – Márkus Imre, ifj. Rasztovich Gyula, Nagy István és Berta Ferenc – földjeinek jó része is vízben van.

Ez az összeg azonban körülbelül a szükséges munkák harminc százalékára elegendő. A negyedrendű vízfolyások az önkormányzatok kezelésében vannak. A nagy bajt abban látom, hogy ezekre aztán végképp nem költ a tulajdonosuk. Ezekért viszont a vízi társulat nem vállalhat felelősséget. Ha azonban gond van, bennünket ér a kritika.
Németh Gy. Géza hozzátette: ˝normális˝ körülmények között is idő kell ahhoz, hogy a rendszerek elvezessék a vizet. A mostani, rendkívül csapadékos időjárás csak tetézte bajt. A főbefogadók tele voltak, az átemelőszivattyúk folyamatosan működtek, de egy-két hétre így is szükség van a rend helyreállításához.

A külterületi vízelvezetőknek csak egy része van a vízi társulatok kezelésében, a gazdák mégis tőlük várják a megoldást.
– A társulat által üzemeltetett csatornákat a gazdák által befizetett összegeknek megfelelően gondozzuk. Az új törvény szerint választott küldötti rendszer van. Csorna és környéke három területre oszlik. Minden részről három-három, a határt jól ismerő küldött képviseli a földtulajdonosokat. Egy-egy területre négy-hét millió forintot tudunk fordítani. Ezt a pénzt a küldöttek javaslatai alapján költjük el.

Persze a gazdák is sokat tehetnek azért, hogy vetéseiket megóvják. Így például jobban kellene figyelniük a talajszerkezetre. A belvizes táblákon fontos lenne a mélylazítás, mert enélkül a víz nem szivárog el. Németh Gy. Géza azt is kérte a gazdáktól: ha problémákat tapasztalnak, keressék meg a társulatot. Egyeztetés után közösen próbálnak aztán megoldást találni a gondokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megelevenedik a Hany Istók legenda

A kapuvári Hany Istók Fesztivál részvevői nem csak a titokzatos történettel ismerkedhetnek, izgalmas… Tovább olvasom